Bivši direktor B92 pokreće Kickstarter za nezavisne medije

IndieVoices želi da bude prva i najbolja crowdfunding platforma za nezavisne medije, za Netokraciju je ekskluzivno otkrio međunarodni tim na čelu s Sašom Vučinićem, TED govornikom, bivšim direktorom B92 koji je potom osnovao Media Development Loan Fund, a koji je dosad osigurao preko 100 miliona dolara u finansiranju nezavisnih medija u preko 25 zemalja širom sveta.

Tehnopolis

Izvor: Netokracija.com

Utorak, 26.11.2013.

16:11

Default images

IndieVoic.es je, za razliku od najvećih svetskih crowdfunding platformi Kickstarter i IndieGogo, namenjen isključivo nezavisnim medijima s naglaskom na one u zemljama u razvoju. Pri tome je po pitanju društvene odgovornosti bliži Kivi. Dugoročni cilj projekta je, prema rečima osnivača, ne samo da se uključi publika kao aktivna podrška projektima, već i demokratizuje vlasništvo u medijima.

Kako IndieVoic.es radi

Po svom načinu učestvovanja IndieVoic.es se ne razlikuje mnogo od drugih platformi za finansiranje projekata, ali zato nudi niz različitih mogućnosti finansiranja koje nisu dostupne, recimo, na Kickstarteru.

U početku će, s obzirom na veličinu projekta, IndieVoices podržavati samo klasične “contributione” poznate s Kickstartera. Za razliku od svojih većih uzora, IndieVoic.es će biti fleksibilniji po pitanju finansiranja i nuditi ne samo klasičan crowdfunding temeljen na “contributionima”, već i beskamatne kredite, kredite s niskom kamatom i druge načine finansiranja.

Mogućnost dobijanja udela u projektima kroz finansiranje biće predstavljeno u martu 2014. godine. Raznovrsnost načina finansiranja pokazuje da je IndieVoic.es zaista logičan i prirodan naslednik Vučinićevog MDLF-a, koji će biti zastupan kao "not-for-profit" entitet The Independent Voices Foundation u SAD-u:

U smislu veličine, cilj nam je da za 2 godine postanemo najveći izvor finansiranja medija u zemljama u razvoju. Ali, naš najvažniji cilj jeste da u oblast finansiranja medija uvedemo inovacije i kreativnost koja im sada nedostaje i da pokažemo da i mediji, baš kao i sve kreativne industrije, moraju da budu finansirani na kreativan način.

Media Development Loan Fund već je finansirao preko 277 nezavisnih medija s preko 123 miliona dolara gotovo isključivo u zemljama u razvoju.

Ukupnu publiku tih medija čini preko 65 miliona ljudi. Vučiniću je IndieVoices zapravo itekako logičan način da pomogne u investiranju u još više nezavisnih medija, tj. kompletan proces skalira na veći broj učesnika i s jedne i druge strane.

IndieVoic.es je namenjen različitim vrstama medija, od istraživačkog novinarstva do vesti i specijalizovanih blogova. Jedini kriterijum je zapravo da će taj medij poboljšati medijski ekosistem na području kojem se obraća, nezavisno od toga da li se radi o celoj zemlji ili tek jednom kvartu. Vučinić objašnjava kako i vaš najdraži medij potpada pod kategoriju medija koji se mogu "finansirati" na IndieVoices:

Svaki medij koji, sadržajem koji stvara i distribuira, čini medijski ekosistem zajednice kojoj služi bogatijim, raznovrsnijim, inteligentnijim, kvalitetnijim, obrazovanijim i različitijim biće ohrabren da koristi IndieVoices platformu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: