Da li Google otkriva vaše podatke?

Vlade, sudovi i policija širom sveta svakodnevno šalju Googleu desetine zahteva za dobijanje korisničkih informacija, a njihov broj se u poslednje tri godine povećao 70 odsto.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2013.

12:47

Default images

Kako prenosi portal Mashable, Google je objavio nove detalje o proceduri nakon dobijanja zvaničnih zahteva za korisničkim podacima.

Kako se navodi, ova kompanija čini sve što je u njenoj moći da ti podaci ostanu tajni, kad god je to moguće i zakonom opravdano.

Policija ili sud mogu tražiti od Googlea da preda podatke ukoliko smatra da je to relevantno za istragu. Kada Google dobije takav zahtev, u kompaniji utvrđuju da li je to u skladu sa zakonom i politikom kompanije.

Zahtev mora biti u pisanoj formi, sa potpisom nadležnog lica te službe i u skladu sa odgovarajućim zakonom, napisao je na svom blogu stariji potpredsednik Googlea Dejvid Dramond.

Ako zahtev prođe ovu fazu, Google razmatra da li je on preobiman, i u tom slučaju ga ili odbija ili pokušava da ga smanji. Na primer, u zahtevu se može tražiti da Google dostavi sve imejlove nekog korisnika unazad pet meseci ili njegove video klipove koje je postavio na YouTube.
Google može svesti zahtev na mejlove poslate tokom jednog meseca, bez YouTube sadržaja.

Nakon što zahtev prođe ove standarde, Google obaveštava korisnika da se traže njegove informacije, ako je to zakonski moguće. Ako su nalozi zapečaćeni, zbog zaštite istrage, Google u tom slučaju preduzima korake da nalog postane javan kako bi obavestio korisnika, i kako bi on onda mogao da kontaktira advokata.

Najvažnije od svega je da su Googleovi standardi, koji se odnose na predaju korisničnih podataka, jači od američkih zakona, što je važna, ali i kontroverzna tačka.

Prema Zakonu o privatnosti elektronske komunikacije (ECPA) policija može da dobije nalog samo za mejlove i ostale vidove komunikacija koji nisu stariji od šest meseci. Google međutim ukazuje na Četvrti amandman koji štiti protiv nerazumnih zahteva i napada na odredbe ECPA, i zbog toga zahteva naloge za mejlove.

Pridržavamo se zakona i ne želimo da naši servisi budu zloupotrebljeni, kazao je Dramond dodavši da je jednako važno da zakoni štite korisnike od preteranih zahteva za ličnim informacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: