Nenadić za B92.net: Deluje da ne idem na EP, Srbija može da bude hit

Kao grom iz vedra neba pojavila se loša vest da je nastup najboljeg srpskog rukometaša Petra Nenadića neizvestan na Evropskom prvenstvu.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Nedelja, 05.12.2021.

11:00

Nenadić za B92.net: Deluje da ne idem na EP, Srbija može da bude hit
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Bek mađarskog Vesprema povredio je zadnju ložu i, kako je klub, objavio čeka ga pauza od oko šest nedelja.

Međutim, iako kontinentalni šampionat počinje 13. januara naredne godine, Nenadić ne odustaje od nastupa u Segedinu u kome će "Orlovi“ igrati sa Francuskom, Hrvatskom i Belorusijom.

Bar tako kaže u razgovoru za B92.net.

"Ozbiljna je povreda, imam rupturu mišića zadnje lože. Nije uopšte naivno. Ugrožen mi je nastup na Evropskom prvenstvu, ne znam još da li ću igrati tamo. Videćemo kako će da ide oporavak, pitanje je kako će delo da reaguje na rehabilitaciju", počinje Nenadić razgovor za naš portal.

I pored nade da bi telo moglo na najbolji način reaguje na rehabilitaciju ostaje oblak neizvesnosti koliko bi mogao fizički da bude spreman za tako naporan turnir.

"Pitanje je koliko fizičku mogu da izdržim. Povreda je došla u lošem trenutku. Kad bih znao da će biti tako umesto pada bih seo", našao je trenutak i da se našali najbolji rukometaš Evrope iz 2019. godine.

"Ne znam, ali deluje da neću biti spreman"

EPA-EFE/Martin Rose
Čim je dobio loše vesti pozvao je selektora Tonija Đeronu, čoveka koji ga je vratio u reprezentaciju i koji je doneo veru u srpski rukomet.

"Imao sam veliku želju, tako da nezgodno je progronzirati mesec. Bitno je da svi koji su na spisku budu zdravi. Toni je napravio dobru hemiju, grupu i zna šta radi“, rekao je bivši rukometaš Crvene zvezde.

Odmah je obavestio selektora Đeronu, uz jednu vrlo bitnu napomenu. Ako se ne spremi, 35-godišnji rukometaš ne bi da "uskoči" na mesto onog ko je na 100 odsto.

"Čim se desila ta povreda i dobio sam nalaz doktora, obavestio sam selektora. Nije bilo prijatno. Ostalo je da vidimo šta i kako će biti, pa ćemo doneti odluku. Ono što je sigurno i što sam prvo rekao, ako nisam fizički spreman ne želim da zauzimam mesto nekom igraču, bez obzira na ime i prezime. Ne bih to radio ni ekipi, a ni sebi... Na stranu moji možda veći igrački kvaliteti, te stvari ne volim“, dodao je Nenadić, a onda i iskreno sagledao situaciju.

"Deluje da neću biti spreman, takva je povreda. Još ne znam... Teško je spremiti se za taj sistem takmičenja, ali opet neka šansa postoji“.

"Da srpski rukomet ne bude januarski sport ružnih reči"

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Grupa u kojoj je Srbija je jako atraktivna. Francuska kao sila, Hrvatska takođe, s tim da je sada u fazi "umivanja", a tu je i nezgodna Belorusija.

"Tako je, grupa je paklena i atraktivna. Nezgodno je jer sve velike reprezentacije će ući u treće takmičenje za godinu dana, verovatno će neke podmađivati i odmarati. Moguće će je da će na EURO neke selekcije da izbiju u prvi plan. Da li Srbija može da bude hit? Vrlo moguće“, optimista je.

Kako bilo na turniru, Nenadić punu podršku daje Đeroni i saigračima.

"Šta god da bude treba podržati Tonija i momke, nebitno je kakav rezultat bude. Posle 2012. godine postoji neka vera u naš rukomet. Zdrava atmosfera je u ekipi, igrači su zadovoljni, zna se šta se radi. Za sve treba strpljenje i vreme, ništa ne može preko noći. Momci imaju kvalitet, igraju u ozbiljnim ekipama“.

Šta bi bio uspeh za Srbiju? Nenadić je dao zanimljiv odgovor...

"Uspeh će biti da se sve ovako nastavi, bez obzira na rezultat. Kad se zavrpši prvenstvo, da ne bude ovo naše januarski sport, ružnih reči i stvari, već da se nastavi ovim putem koji je postavio Đerona“, napomenuo je Nenadić.
EPA-EFE/Tamas Vasvari
Za kraj, ne možemo da se otmemo utisku da je ritam utakmica pregust. Pored rukometa, tako je i u košarci, fudbalu, što nije normalno. Igrači nisu mašine.

"Kalendar i ritam utakmica su ludački. Baš su nam takvi bili septembar i oktorbar, čak i za nas koji smo prošli pripreme. Zamislite igrače koji su došli sa OI, a mi smo za mesec dana odigrali 12, 13 mečeva“, iskreno će Nenadić, uz napomenu da se tu ništa neće promeniti.

"Nije ništa novo to. Niko igrače ništa ne pita decenijama. Nije baš da tako treba, ali tako je“, zaključio je Nenadić.

EURO u Mađarskoj i Slovačkoj održava se od 13. do 30. januara, a titulu brani Španija.

Srbija jeste napravila senzaciju tako što je završila ispred Francuske u kvalifikacijama, ali je završni turnir nešto drugo.

U ovom trenutku nam je neophodan kontinuitet, a baš ova grupa i tako jake utakmice mogu da nas približe nečemu od čega smo bili udaljeni nepunih 10 godina.

Od srebra u Beogradu...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: