“Novakovi kritičari se osećaju kao da su progutali kola”

Retkost je da Novak Đoković dobije pohvale u britanskim medijima, ali činjenica je da njegov novi rekord malo ko može da ospori.

Izvor: Z.K.

Četvrtak, 11.03.2021.

16:45

“Novakovi kritičari se osećaju kao da su progutali kola”
Foto: Profimedia

Tako je i u “Dejli Telegrafu” objavljen tekst pod nazivom “Đokovićeva vladavina čini ga najboljim među najboljima” u kojem se ističe značaj njegovih 311 nedelja na mestu broj jedan ATP liste.

U tekstu se pominje i činjenica da je u Beogradu nedavno održana proslava na kojoj je veći broj navijača bio bez maski, uprkos trendu porasta broja obolelih od koronavirusa u Beogradu, ali je suštinski ovo bio osvrt na Novakovu dominaciju u protekih deset godina.

"Pre godinu dana u ‘Sport Relief’ izazovu, komičar Edi Izard je trčao 43 maratona za 51 dan. To nije bio uspešan poduhvat. Ljudi to nisu previše primećivali. Što je Izard i prokomentarisao sa, ‘mogao sam da kažem da sam progutao i auto’. Ima tu sličnosti da ovim impresivnim elementom u vezi rekorda koji je Novak Đoković postavio u ponedeljak. Tih 311 nedelja na mestu broj jedan je najviše otkako se lista računa od 1973. godine. I čini se da je u svetu to jedva ko primetio. Srbija je izuzetak", piše kolumnista Sajmon Brigs.

On dodaje da i je i tajming povratka Federera na teren uticao na to.

"Postoje različiti razlozi što se na globalnom nivou o tome malo pisalo. Prvi je tajming, jer je Federerov povratak na teren ove nedelje uzeo mnogo kiseonika. Drugi je Đokovićev istorijski status kao problematičnog dečka u velikoj četvorci, koji je samo pojačan nepotrebnim greškama u koracima sa kovidom u proteklih 12 meseci", dodao je Brigs.
Foto: Profimedia
Ipak, on kaže da je ovo rezultat koji se može meriti sa najvećim dostignućima u svetu sporta.

"Što više mislim o tome, sve sam ubeđeniji da Đokovićevih 311 nedelja predstavljaju definitivan uspeh muškog tenisa u 21. veku. I to ga stavlja u novu kategoriju – ne samo ispred Federera i Nadala, nego u krug u kom se takmiči sa Tajgerom Vudsom, Mihaelom Šumaherom i Majklom Džordanom kao najdominantijeg individualca u jednom sportu. Čak i da ste jednu nedelju broj jedan, to je fenomenalno dostignuće, talenti kakvi su Giljermo Vilas i Goran Ivanišević nisu u tome nikada uspeli. Stojite na vrhu džinovske piramide koja se sastoji od gotovo 100 miliona tenisera širom sveta. To je nešto više nego što ih igra golf i 99.999.980 više od onih što voze Formulu 1", dodao je kolumnista “Telegrafa”.

On je dominaciju Novaka i ostalih članova velike trojke kao što su, u svetu muzike, to radili Bitlsi, Rolingstonsi i Bob Dilan sredinom šezdesetih godina.

"Đoković je prvi među prvima, jasan lider u ovoj trojci. Od početka 2011. osvojio je 17 grend slemova, prema Nadalovih 11 i četiri Federerova. Po tri su osvojili Vavrinka i Mari. Slika je jasnija kada zumirate i sledeći nivo turnira, devet mastersa 1.000 od marta do novembra. Đoković ih je od tada osvojič čak 31, Nadal 17, Federer deset, Mari devet".

Na kraju, konstatuje se da se činjenice moraju poštovati.

"Prihvatam da ovo može biti nepopularno mišljenje. I pored svih njegovih neverovatnih sposobnosti, Đoković ima jednako kritičara koliko i onih koji mu se dive. Ali činjenice su činjenice. Ova statistika cementira njegov status kao vodećeg igrača u proteklih pola veka. Čak iako, priznajući to, njegovi klevetnici mogu da se osećaju kao da su progutali kola", zaključio je Brigs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: