Korak do sna

Odbojkašice Srbije deli jedna pobeda od trećeg uzastopnog, a četvrtog ukupno, zlata na evropskim prvenstvima.

Izvor: Milan Tomiæ

Subota, 04.09.2021.

08:00

Korak do sna
Foto: OSS

Sjajna generacija, predvođena kapitenom Majom Ognjenović i verovatno najboljom igračice današnjice, Tijanom Bošković, ima šansu da potvrdi apsolutnu dominaciju na starom kontinentu.

Izabranice Zorana Terzića u subotu od 20.00 igraju protiv Italije, čime su se sve prognoze uoči šampionata ispostavile kao tačne.

Oba tima su opravdala uloge favorita i u dosadašnjem toku takmičenja imaju maksimalan skor na svih osam odigranih utakmica.

Srbija je do sada slavila nad Bosnom i Hercegovinom, Francuskom, Belgijom, Azerbejdžanom, Rusijom, Mađarskom, opet Francuskom i u polufinalu, konačno, Turskom.

Viđena je spektakularna odbojka u "Štark areni", a naročito zanimljiva bila su prva dva seta, koja su se igrala na razlike. U trećem je Srbija, ponovo, minimalnom razlikom "pobegla" Turskoj, da bi u IV "pregazila" rivalke.
Foto: OSS
"Kao i svaki put u poslednjih 10 godina, sa Turkinjama je to rat na terenu. Sva tri seta su, osim ovog poslednjeg bili takvi i trajali više od 25 poena. Turska je igrala sjajno, imaju puno dobrih igračica. Mi smo našom najboljom igrom na turniru do sada uspeli da ih pobedimo", rekao je selektor Terzić.

Srbija ima zavidne rezultate na Eurovoleju, ali su iz tabora reprezentacije stalno navodili da ono pravo tek sledi i da je veliki problem motivisati se za manje protivnike.

Bile su najbolje, kada je to bilo najpotrebnije i apsolutno zasluženo obezbedile šansu da se bore za treće uzastopno zlato. Duži niz imala je jedino ona generacija Sovjetskog saveza, od 1958. do 1979, koja je osvojila sedam titula zaredom.

Nakon toga samo se jedno dogodilo da neka reprezentacija veže tri zlata u nizu. Gle čuda, opet je to Rusija – 1997, 1999, 2001.

Čini se da za nas ne bi trebalo da bude problema, ukoliko se ponovi igra iz duela sa Turskom. Pre svega, egzekucija Tijane Bošković.

Fenomenalna korektorka je u meču sa Turskom osvojila čak 39 poena, a stigla je i da obori jedan svetski rekord, raspalivši smeč brzinom od 110,3 km/h.
Foto: OSS
"Bilo je ovo potpuno ludilo. Videli ste rezultat u prva dva seta, ponosna sam preokretom koji smo napravili i završile. Jedva čekam treće uzastopno finale. Daćemo sve od sebe da prikažemo bolju igru. Hoćemo zlato u Beogradu i verujem da ćemo osvojiti", rekla je Boškovićeva.

U trenutku davanja ove izjave Tijana nije znala ko će biti rival Srbiji u meču za titulu. U međuvremenu je Italija manje-više rutinski izašla na kraj sa Holandijom.

Izabranice Davidea Macantija su do sada izgubile set manje od Srbije (3), a na prvenstvu su savladale Belorusiju, Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Švajcarsku, Belgiju, Rusiju i spomenutu Holandiju.

I kao što se Srbija oslanja na Tijanu, tako se Italija najviše uzda u Paolu Egonu, treću poenterku dosadašnjeg toka takmičenja.

Italija će u subotu želeti da stigne do treće titule iz petog pokušaja. Uspešne su bile 2007. i 2009, dok su poražene u odlučujućim mečevima 2001. i 2005. godine.

Nakon zlata u Poljskom 2009, usledio je blagi pad i četiri uzastopna prvenstva bez medalje. Post je trajao do prošlog šampionata, kada su uzele bronzu, treću u istoriji, pobedom nad Poljskom.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Srbija ima razloga za optimizam. Pored dobre forme, podrške sa tribina, našoj selekciji elan diže i činjenica da je vezala sedam trijumfa zaredom nad Italijom, poslednju pre tačno mesec dana u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju, kada je bilo 3-0 u setovima.

Poslednju pobedu u međusobnim duelima Italijanke su ostvarile 2019. u Ligi nacija, a poslednju na velikim takmičenjima još pre 10 godina na Svetskom prvenstvu.

Dva tima su se relativno često sastajale u poslednje vreme, a to je zapalo za oko i Kristini Kirikeli, koja je nakon meča sa Holandijom kratko kroz osmeh rekla: "Igramo sa Srbijom. Uvek."

Pored dobro poznate Egonu, Italijani se uzdaju i u primačicu servisa Elenu Pietrini, odnosno srednje blokerke, Anu Danezi i Kristinu Kirikelu. Ne treba zaboraviti ni tehničarku, vrlo dobro ocenjenu, Alesiju Oro.

Na kraju, iznosimo i jedan podatak sa nadom da će Srbija postati usamljena na vrhu još jedne večne liste.

U dosadašnjoj istoriji prvenstava Evrope samo četiri puta je zemlja domaćin osvojila titulu pobednika. Bugarska je trijumfovala 1981. u Sofiji, Demokratska Republika Nemačka (Istočna Nemačka) 1983. u Roštoku, Holandija 1995. u Arnemu i Srbija 2011. u Beogradu.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: