Divac u dilemi – Hilda čeka 100 miliona, a Bogdanovića?

Sakramento Kingsi imaju još osam dana da dogovore produžetak saradnje sa Badijem Hildom i Bogdanom Bogdanovićem.

Izvor: PT

Nedelja, 13.10.2019.

09:00

Divac u dilemi – Hilda čeka 100 miliona, a Bogdanovića?
Photo by Tom Pennington/Getty Images

Ekipa iz Kalifornije ima rok do 21. oktobra da "zaključa" na dugoročne ugovore Hilda i Bogdanovića i ako to ne urade, oni će narednog leta biti ograničeno slobodni igrači.

Ograničeno slobodan igrač znači da će Kingsi imati poslednju reč, odnosno moći će da izjednače bilo koju ponudu druge ekipe i time zadrže košarkaše u svojim redovima.

Kod zvezda u usponu pitanje produžetka saradnja ne dovodi se u pitanje. Na primer, Denver Nagetsi su još letos dali Džamalu Mariju petogodišnji ugovor vredan 170 miliona dolara, baš kao i Filadelfija 76ersi Benu Simonsu.

Time se jasno stavlja do znanja košarkašu da je on budućnost franšize. Situacija kod Hilda i Bogdanovića je malo drugačija.
Photo by Sarah Stier/Getty Images
"Problem" je isti – jačina ugovora, s tim što košarkaš s Bahama može da potpiše "max" ugovor, baš kao Mari i Simons, dok srpski igrač može da dobije najviše 51,7 miliona dolara do 21. oktobra.

Bogdanović ove jeseni ne može da potpiše veći ugovor zbog "pravila o NBA ugovorima", ali već narednog leta situacija se drastično menja. Bogdan će 2020. biti slobodan igrač i moći će da dobije unosniji ček.

Zbog toga se, pišu američki mediji, očekuje da se Bogdanović i Sakramento Kingsi ne dogovore do 21. oktobra, jer najbolji strelac Svetskog prvenstva ima šansu da dobije veći ugovor.

Naravno, skoro 52 miliona za četiri godine nije mala cifra, ali za NBA standarde je prosečna. Ako se odbije ugovor tu je rizik od slabe sezone, eventualne povrede koja bi mogla da pokvari utisak i smanji cenu, ali poznato je da košarkaši vole da se klade na sebe.
Photo by Tom Pennington/Getty Images
Ukoliko Bogdanović odigra najbolju sezonu u karijeri mogao bi da potpiše četvorogodišnji ugovor vredan između 70 i 90 miliona dolara, smatraju američke kolege. Samo, postavlja se pitanje sa kojom bi ekipom dogovorio saradnju.

Na čelu Sakramenta nalazi se Vlade Divac, koji je i doveo nekadašnjeg igrača Partizana u NBA i nema sumnje da bi želeo da on ostane u Kaliforniji. Međutim, da li će Kingsi imati prostora u "seleri kepu" da izjednače unosnu ponudu za Bogdana?

To dosta zavisi od situacije sa Badijem Hildom. Bek Kingsa prošle sezone prosečno je beležio 20 poena, pogodio je preko 250 trojki i pokazao je da ekipa može da računa na njega u budućnosti.

Hild je pre nekoliko dana izjavio da zna da zaslužuje produžetak saradnje i da bi voleo da ostane u Sakramentu.
Tanjug/ AP Photo/Rich Pedroncelli
"Znam koliko vredim. Ne može mnogo igrača u ligi da šutira na način na koji ja to radim. Kao igrač želite da franšiza veruje u vas, da vam čuva leđa. Sada čekam da povuku potez i da se dogovorimo. Pričamo, ali ništa se još nije dogodilo. Spreman sam na dogovor", rekao je Hild novinarima u Sakramentu.

Prema pisanju Džejsa Džonsa sa američkog portala "The Athletic", Hild je spreman da prihvati manje od maksimalnog ugovora, ali ne želi da dobije ugovor na stolu koji bi bio "uvredljiv".

Pretpostavlja se da će Hild dobiti četvorogodišnji ugovor između 80 i 100 miliona dolara za četiri godine, što bi bilo prihvatljivo za nekadašnjeg studenta Univerziteta Oklahoma.

"Svi ovde vole Badija. Ali, ovo je situacija između njega i ljudi iz vrha franšize", rekao je kratko trener Kingsa Luk Volton. Ukoliko se Sakramento i Hild dogovore o visini ugovora koju smo spomenuli, dolazimo do pitanja s početka teksta – da li će biti prostora u "budžetu" za Bogdana?

Sve se radi o pretpostavkama, ali realno je da srpski košarkaš narednog leta dobija unosne ponude drugih ekipa, pogotovo zbog načina na koji je odigrao Mundobasket. Bogdan dobija poštovanje u SAD, ali i dalje ne spada u Ol-star košarkaše i zbog toga mu američki novinari predviđaju ugovor od oko 70-90 miliona.

Ako dođe do te ponude, Sakramento će imati prostora da je izjednači i da ga time zadrži u sastavu. Naravno, "seleri kep" će trpeti i zbog toga će morati da se naprave pojedine izmene, što znači da bi Kingsi verovatno morali da trejduju ili otpuste Trevora Arizu, ali i još nekog igrača.
Tanjug/ AP Photo/Rich Pedroncelli
Postoji i opcija da Kingsi dopuste Bogdanoviću da ode i nastavi karijeru u nekoj drugoj ekipi, kao i da ne produže saradnju sa Hildom ove jeseni, već da sačekaju leto i vide šta im je činiti.

Tome se Badi sigurno ne nada, iz njegovih izjava se vidi da želi da potpiše ugovor do 21. okobra, ali videćemo šta će Vlade Divac i njegovi pomoćnici odlučiti.

Ne treba isključiti nijednu mogućnost i sigurno da nas očekuje zanimljivih nekoliko dana pre početka sezone.

Podsećamo, NBA liga kreće 22. oktobra, a Kingsi prvu utakmicu igraju dan kasnije protiv Finiks Sansa. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: