Kažeš Sparta, misliš Zvezda

Pred Partizanom su verovatno najvažnija četiri dana i dve utakmice kada govorimo o raspletu, do sada, vrlo uspešne sezone.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 24.02.2022.

08:00

Kažeš Sparta, misliš Zvezda
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Što se tiče rezultata, crno-belima se nema šta prigovoriti i sve ide kao po loju na sva tri fronta.

U prvenstvu imaju pet bodova viška u odnosu na Crvenu zvezdu, Kup se još nije ni zahuktao, dok se u Evropi stiglo do revanša šesnaestine finale Lige konferencija koji se čeka sa prednošću u odnosu na Spartu iz Praga.

I upravo taj meč dolazi prvi. Igra se za izjednačavanje najboljeg klupskog rezultata u 21. veku, poboljšanje klupskog koeficijenta i ne tako malu finansijsku injekciju.

Tako da daleko, ali zaista daleko od toga da ovaj meč nije bitan ili će se shvatiti "tek tako".

Ali, samo tri dana kasnije stiže i "večiti" derbi koji bi mogao da reši, ili u potpunosti zakomplikuje i možda čak preokrene, šampionsku trku.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Zato bi se moglo reći da je taj drugi susret važniji, o čemu je svesno govorio i trener Aleksandar Stanojević, ali daleko od toga da će se Sparta zanemariti.

"Znate šta nam je prioritet. Međutim, sami smo ’krivi’ ili srećni što sam se ovo dešava. Nemam luksuz da sad razmišljam o derbiju, iako sam želeo. Momci su podigli standarde. Kako da im kažem: ’Hajde da odmaramo pred našim navijačima?’ Ne, ulazimo ful, ne razmišljamo o sledećoj utakmici, nažalost“, rekao je Stanojević na konferenciji za medije i razrešio dileme.

Svestan je on da bi Partizanu posle Evrope moglo da se desi ono što su prethodne sedmice, recimo, doživeli Mančester siti i Inter – izgubili za vikend od Totenhema, odnosno, Sasuola.

"Prirodno je da razmišljamo o derbiju. I u Nišu sam mislio kako ćemo. Šta da radimo... Rekao sam im da su sami krivi što su podigli standarde, sad moraju to da iznesu. Ne možete da kalkulišete. Izlazimo u najjačem sastavu. Niti bilo koga odmaram, niti pomeram. A videću tokom meča, možda ću u 70. minutu razmišljati šta dalje", pojasnio je strateg crno-belih.
Foto: Starsport
Kadrovska slika nije najidealnija, pošto će ponovo odsustvovati vezni igrači Ljubomir Fejsa i Danilo Pantić (operisan pre koji dan u Lionu).

Spartu će propustiti i Aleksandar Miljković, pa je sve izvesnija opcija da će, kako bi defanzivno bio sigurniji, Stanojević na desni bok odbrane poslati Nemanju Miletića.

Na suprotnoj strani siguran je Slobodan Urošević, dok bi štoperski tandem trebalo da čine Siniša Saničanin i Igor Vujačić, uprkos tome što je crnogorski reprezentativac doživeo povredu glave u meču protiv Radničkog iz Kragujevca.

Vezni red je kreiran pomenutim povredama, pa će na pozicijama zadnjih veznih biti Saša Zdjelar i Miloš Jojić, a ispred će dejstvovati Bibars Natho.

Po krilima će ponovo atakovati Kvinsi Menig i Lazar Marković, dok će za završnicu u napadu biti zadužen Rikardo Gomeš, ubedljivo najbolji strelac Linglong Superlige Srbije (20 golova na 23 utakmice).
Foto: StarSport
Stanojeviću na klupi ostaju mlađa rešenja (Marko Milovanović, Nikola Terzić, Nemanja Jović) da uđu i probaju da prelome susret, ukoliko za tim bude potrebno.

Isto tako, za "zatvaranje" biće zadužen Marko Jevtović, čiji je ulazak sasvim realan posle, gore pomenutog, 70. minuta kada po pravilu igru napušta iskusni Natho.

Nema šta, Partizan će morati ozbiljno da zapne kako bi neutralisao Adama Hložeka (Bajern i ostali velikani se utrkuju kako bi ga angažovali u osmocifrenom transferu) i druge adute Pavela Vrbe.

Iskusni češki stručnjak na raspolaganju nema Ondreja Česlustku, niti povređene napadače Mateja Pulkraba i Lukasa Juliša. Ali, zna Vrba kako se izbacuje Partizan, što je učinio 2018. godine sa Viktorijom Plzenj.
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Kako se to ne bi ponovo desilo, "parni valjak" mora biti u petoj brzini i ne sme da zastajkuje, kako bi uhvatio još veći zalet za nedeljni derbi. Tada će na stadionu "Rajko Mitić" odlučivati o prekidu četvorogodišnjeg posta i krucijalnoj šampionskoj trci.

Titula bi u konačnici, tu nema mnogo dileme, mogla da donese mnogo više – juriš na Ligu šampiona, daleko veće prihode, transfere, navijačku euforiju...

Zato će u četvrtak uveče u Humskoj i igrači i navijači tražiti put za eliminaciju Sparte, ali ipak u podsvesti bili na "Marakani" i misliti na Crvenu zvezdu.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: