Poraz od Gruzije ima i dobru stranu, tačnije dve

Košarkaši Srbije razočarali su navijače porazom od Gruzije (94:90) u "Pioniru", ali ovaj meč imao je i dobre strane.

Izvor: AK

Ponedeljak, 24.02.2020.

14:05

Poraz od Gruzije ima i dobru stranu, tačnije dve
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

"Orlovi" su na debiju Igora Kokoškova pred domaćom publikom ispustili dvocifrenu prednost i doživeli jedan od najšokantnijih poraza u istoriji, i to nakon rutinske pobede u Finskoj (80:58).

Logično da je rezultat bio u prvom planu u nedelju uveče, ali ključna stvar je da je potpuno bezbolan.

Štaviše, okolnosti u kojima se dogodio čine da je on potpuno nebitan, osim što je pokvario pomenuti debi novog selektora.

S obzirom da je Gruzija već izborila nastup na Evrobasketu 2021. pa je s toga ovaj duel više bio revijalnog karaktera, važnije je istaći njegove dobre strane.
Foto: fiba.basketball
Za početak – navijači. U hali "Aleksandar Nikolić" bilo je oko 6.000 gledalaca koji su stvorili izuzetno prijatnu i pre svega "zdravu" atmosferu, dostojnu renomeu naše košarkaške reprezentacije.

Takva atmosfera je sigurno umnogome uticala na ono najbolje što možemo da izvučemo iz ove utakmice, dva imena koja su se istakla i pokazala da će biti ogroman bonus našoj selekciji u borbi za Olimpijske igre.

Trenutak u kojem je Srbija igrala sa Finskom i Gruzijom je po običaju uticao na to da se Kokoškov osloni na igrače koji na velikim takmičenjima neće biti u prvom planu.

Bila je to prilika za pre svega da se pokažu oni mlađi i izbore za poziv u tim u kojem će biti evroligaške i NBA zvezde, a dvojica su to iskoristila na najbolji mogući način.

"Videli smo neke mlade igrače koje smo hteli da vidimo", rekao je selektor Kokoškov.
Foto: fiba.basketball
A koga je Kokoškov pre svega "video"? Nakon osetno "stegnutog" pristupa na "debiju" u Finskoj, Ognjen Jaramaz i Aleksa Avramović su "eksplodirali" u "Pioniru".

Bili su bukvalno jedini raspoloženi za igru i najzaslužniji što je naš tim uopšte imao i šansu da pobedi.

Mladi bekovi su postigli 49 od 90 poena svoje ekipe, jedini bili sa dvocifrenim učinkom uz sjajne procente šuta.

Jaramaz je postigao 22 poena uz samo dva promašaja iz devet šuteva iz igre, te perfektnim učinkom sa linije za slobodna bacanja.

Osim toga, 24-godišnji plej Partizana je sjajno razigravao ekipu i podelio 6 asistencija, a solidan je bio i u odbrani sa tri ukradene lopte.

Jaramaz je sigurno umnogome olakšao Kokoškovu kada je u pitanju pozicija plejmejkera koja je izostankom Miloša Teodosića i Vasilija Micića bila potpuno upražnjena.
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Raduje i nastup 25-godišnjeg eka Unikahe na pozajmici u Estudijantesu Avramovića, koji se nameće kao solidna konkurencija na poziciji šutera Bogdanu Bogdanoviću, Nemanji Nedoviću i Marku Guduriću.

Avramović je posebno zablistao u "Pioniru" sa 27 poena, uz šut iz igre 9/12, pogodivši tri trojke u trenucima kada se Srbija najviše mučila protiv Gruzije.

"Neću da polazim od indivudualnog učinka. Smatram da je trebalo da iskoristimo podršku publike i pozitivni naboj koji smo imali nakon utakmice sa Finskom. Mislim da smo dobro počeli utakmicu, napravili smo razliku, ali nismo znali da je iskoristimo. Šermadini i MekFaden su pogodili teške šuteve",
rekao je Avramović posle meča.

Sledeće okupljanje reprezentacije biće u potpuno drugačijoj atmosferi i sastavu, a za znatno zvučniji spisak koji će Kokoškov tada da pravi Jaramaz i Avramović su se sjajno preporučili.

"Orlove" 23-28. juna očekuje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2020. Domaćin je Beograd, pa očekujemo spektak.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: