Čemu se nadaju Denver Nagetsi?

Jokićeva MVP sezona i slaba podrška, teška povreda Mareja, ugovori Gordona i Portera, "barikada" u seleri kepu – kakva je budućnost Denvera?

Izvor:

Subota, 17.04.2021.

10:00

Čemu se nadaju Denver Nagetsi?
Foto: Profimedia

Plejmejker Denver Nagetsa Džamal Marej pokidao je prednje ukrštene ligamente kolena i sezona 2020/21 je za njega završena.

To je prvi veliki udarac za Denver, dok je drugi činjenica da Džamal Marej gotovo sigurno neće igrati ni naredne sezone, barem u regularnom delu.

Džamal se povredio 13. aprila na utakmicu protiv Golden Stejt Voriorsa, kada je loše doskočio prilikom jednog prodora na 50 sekundi do kraja, pri rezultatu 111:104 za Voriorse.

Mareja je već mučila povreda desnog kolena, zbog čega je propustio četiri vezane utakmice i čim se vratio na parket doživeo je najgoru moguću povredu koja može da zadesi profesionalnog košarkaša.

Bio je rovit i više se oslanjao na levu nogu, koja je na kraju mnogo gore stradala od desne i sada Kanađanina čeka dug oporavak. Deluje da je potencijalna šampionska bajka završena povredom jednog od dvojice najboljih i najplaćenijih igrača Denvera, s obzirom da niko u ekipi ne može da donese ono što je Marej donosio i u regularnoj sezoni, a posebno u prošlom plej-ofu u mehuru.

Često se u raspravama oko uticaja Džamala Mareja na ekipu spominje petogodišnji ugovor vredan 170.000.000 dolara, koji je potpisao na leto 2019. godine.

Izašao je iz sezone 2018/19 sa 18,2 poena, 4,2 skoka i 4,8 asistencija, nakon čega je dobio maksimalni ugovor od ekipe, što se nije smatrao kao dobar potez.

Posebno jer je te sezone bio tek na 27. mestu u ligi po +/- kategoriji i jasno je bilo da nema toliki uticaj na ekipu da bi zarađivao toliki novac.

Nagetsi su, od uprave do stručnog štaba, govorili da su odradili sjajan posao i da je Marej zaslužio taj novac, a da će se to tek videti.

Nije Džamal blistao u prvom plej-ofu, pa ni u regularnoj sezoni posle njega, ali je zato u doigravanju u mehuru pokazao kakav je igrač. Denver je napravio istorijski uspeh, pošto se od 1-3 vratio dva puta u plej-ofu i izbacio Jutu i Klipersi, da bi stigao do finala Zapada, gde su izgubili sa 4-1 od aktuelnih šampiona Lejkersa.

Marej je dva puta postigao 50 poena protiv Jute, a zatim i razbio Kliperse u odlučujućoj sedmoj utakmici sa 40 poena.

Beležio je 26,5 poena u proseku i šutirao 45% za tri poena. Uz to je imao 4,8 skoka i 6,6 asistencija u proseku u plej-ofu.

Pred početak tog plej-ofa i pred početak ove sezone, vežbao je svakodnevno u teretani kako bi bio jači i uz više kontakta išao na ulaz, što pre često nije radio. Uz to, značajno je popravio šut za tri poena i doktorirao je floutere posle pika sa Jokićem.

Ove sezone odigrao je 48 utakmica i u proseku je beležio 21,2 poen, 4,2 skoka i 4,8 asistencija po meču, uz 47% iz igre, 87% sa linije penala i 40% za tri poena.

Sada su bez drugog najboljeg igrača do kraja ove sezone i plej-ofa i naredne sezone makar do plej-ofa, ako ga naravno budu izborili.

Šta to znači sa finansijske strane?

To znači da Denver neće moći da potpiše nijedno veliko ime od slobodnih igrača i da će ponovo morati da se zadovolje igračima uloge sa malim ili solidnim primanjima.

Denver Nagetsi imaju dva problema – naredne sezone im je seleri kep pun i pritom moraju da planiraju budućnost.

Seleri kep Denver Nagetsa je 109.140.000 dolara i za narednu sezonu imaju 126.888.013 dolara zagarantovano.

Od tih 126 i kusur miliona može da otpadne samo Vil Barton, koji će biti ograničeno slobodan agent ovog leta. Barton može da prihvati 14.880.000 dolara koji su mu zagarantovani za narednu sezonu i da ostane u Denveru ili da ispita tržište.

Ako bi Barton otišao, Denver bi bio na nuli. Denver sigurno neće plaćati veliki porez na luksuz, s obzirom da to Kroenkeu ne pada na pamet, pa se mogu očekivati jedino neki iskusni igrači i slabije rangirani košarkaši za novac između 1,7 i 5 miliona dolara.

To znači da će dovesti eventualno nekog igrača uloge poput Džamajkla Grina ili Fakunda Kampaca.

Biće im potreban još jedan plejmejker i još jedan bek, ali i krilni centar, s obzirom da Polu Milsapu ističe ugovor na kraju ove sezone.

Ipak, može se desiti da se Milsapu još igra i da prihvati da ulazi sa klupe kao veteran na minimalcu, pa traganja za krilnim centrom ni ne bude.

Jedino kako Denver može da se pojača je putem trejda, ali nemaju šta da daju više za trejd. Tu su stariji igrači poput Grina i Kampaca, koji možda nemaju nikavu vrednost, dok su Dozir i Monte Moris previše bitni za ekipu i ne cene se dovoljno da bi za njih izvukli nekog odličnog igrača.

Jedina opcija je da se oproste od Bol Bola i nekoliko pikova, uz verovatno Bartona ako ostane, ali šta bi za to mogli da izvuku? Najvažnije za Denver je šta će uraditi sa Eronom Gordonom i Majklom Porterom.

Oni će naredne sezone morati da produže ugovore.

Osim 33.930.000 za Mareja i 32.478.387 dolara za Jokića, uz 9.000.000 za Montea Morisa, nijedan ugovor nije garantovan za sezonu 2022/23.

Denver tako ima 78.026.637 zagarantovanog novca i može da produži ugovore Eronu Gordonu i Majklu Porteru.

Očekuje se da obojica dobiju dobre ugovore i da tako Marej – Porter – Gordon – Jokić bude osnova ekipe i za budućnost.

Za Gordona se smatra da će dobiti između 17 i 22 miliona dolara godišnje, dok će Porter dobiti najmanje 20 miliona godišnje i ta cifra će se popeti na 25 miliona.

Gordon bi dobio trogodišnji ugovor, a Porter na pet godina i tako bi Denver zaključio posao sa bitnim igračima.

To opet znači da će morati da se uzdaju u ovu četvorku i igrače uloge barem do 2026. godine.

Očekuje se i da Nikola Jokić potpiše supermaks ugovor, što će dodatno zaključati seleri kep.

Denver nema šta da uradi, osim da se nada da će Majkl Porter postati superstar kalibar barem kao Marej i da će Gordon igrati barem na granici Ol-stara, kako bi barem mogli da uđu u priču za titulu.

Takođe, da se Marej vrati posle povrede kao 100% stari.

Mnogo stvari mora da se poklopi.

Šta to znači za Jokića?

Jokić je iz sezone u sezonu sve bolji i ovo mu je MVP sezona.

Prema uticajnim američkim novinarima, Jokić će sigurno biti MVP. U tradicionalnoj anketi ESPN-a je dobio čak 90 od 101 mogućeg glasa za MVP nagradu.

Takođe, po zvaničnim listama NBA lige je već petu nedelju na prvom mestu u MVP trci i američke kladionice ga takođe u ponudi stavljaju kao ubedljivo najvećeg favorita.

Sada je ostao bez Mareja i ova sezona, koja je delovala kao ona u kojoj mogu da se nadaju da idu do kraja, možda već ima nekako nacrtan kraj, gde pored njega u plej-ofu neće imati ko da povuče, kao što je to Marej radio prošle sezone.

Svaka čast Porteru i Gordonu, ali podsećamo da sada nema defanzivaca poput Grenta i Krega koji čuvaju najbolje visoke protivničke igrače, nema više Gerija Herisa koji čuva najbolje protivničke bekove, a sada nema Džamala da zatrpa koš protivnika i poništi nešto slabiju odbranu na bekovskim pozicijama.

Ostaje kocka sa šutem Portera i veoma lošom odbranom i pitanjem kako će Gordon igrati u plej-ofu u ozbiljnoj ekipi sa velikim ambicijama. U prevodu, Jokić će morati da povuče ceo tim i odigra duplo bolje nego prošli plej-of, kako bi Denver stigao makar do druge runde, a onda da ubaci u još veću brzinu ako hoće da ponove uspeh iz prošle sezone i dođu u finale Zapada.

Koliko god da je čovek MVP, deluje kao skoro pa nemoguća misija – mora da ponovi sezonu Hakima Olajdžuvona iz plej-ofa 1994. godine ili nešto veoma slično tome.

A naredne regularne sezone čeka ga isto – kao i ove, moraće da igra na MVP nivou i da ponovo vuče tim.

Neće Jokić izdati Denver i zbog ovoga otići, za to ne postoji ni 1% šanse, ali biće mu jako teško u najavi.

Da li će se Marej vratiti "čitav"?

Do sada je u istoriji NBA ovu povredu doživelo 97 igrača. Devetorica su dva puta doživela ovu povredu, dok su petorica pokidali ligamente oba kolena.

U većini slučajeva to je značio kraj karijere i nikada se nisu vratili ni na 50% starog sebe.

Ipak, medicina je napredovala i na kraju krajeva 2021. je godina, tako da se uz sve novotarije može očekivati da se Marej potpuno oporavi i da zaigra možda kao da ništa nije bilo.

Danilo Galinari uspeo je da se vrati, ali je za nijansu promenio stil igre posle povrede, a evo sada deluje da Kevin Durent igra kao pre, samo što malo više odmara.

Galinari je doduše doživeo povredu sa 24 godine i uspeo je da se u potpunosti oporavi i ostane relevantan NBA igrač i osam godina kasnije.

Kristaps Porzingis je takođe doživeo istu povredu pa se i dalje smatra igračem koji je na granici Ol-stara, samo što ne igra previše u reketu, iako je visok 221 centimetar. Ne želi da ponovo rizikuje povredu kolena.

Mark Prajs je doživeo ovu povredu sa 26 godina i plejmejker se vratio i postao jedan od najboljih šutera svih vremena, pošto je prilagodio igru sa manje ulaza i manje rizika.

Možemo videti i Zeka Lavina, koji je sada Ol-star i glavni igrač svoje franšize, kao i neke starije igrače poput Bernarda Kinga i Dominika Vilkinsa.

Ne mora da znači da će biti kao Derik Rouz ili neki igrači koji su morali da skroz menjaju stil igre i nikada nisu dostigli ni pola onoga što su bili pre povrede.

Nade ima za Džamala Mareja da se vrati kao da ništa nije bilo. Pred Denverom je težak period i pitanje je šta je uprava namerila.

Nemaju previše opcija već da se nadaju da će im se sve poklopiti i da će ostati konkurenti i bez Mareja.

Kakvo je vaše mišljenje o celoj situaciji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: