F1 premijere: Zauber C30-Ferari

Bolna i mukotrpna transformacija Zaubera iz BMW-ovog fabričkog u privatni tim najviše se osetila u početnom delu sezone 2010, kada je bolid ekipe iz Hinvila, nasleđe iz BMW perioda, bio ne naročito performantan i dramatično nepouzdan. Stvari su se popravile dovođenjem Džemsa Kija na mesto šefa tehnike, auto je postao konkurentniji, Kobajaši je nadahnutim i napadačkim vožnjama pobrao i simpatije i bodove, a dobar poslovni duh Petera Zaubera pobrinuo se za ostalo. Novostvorene veze sa milijarderom Karlosom Slimom otvorile su prostor za meksičko-švajcarske kombinacije i obezbedile atmosferu u kojoj se radi stabilnije i s manje grča.

Svet
Podeli

Zauber C30-Ferari devetnaesti je prototip koji je švajcarski tim stvorio za takmičenje u Formuli 1. Auto je predstavljen poslednjeg dana januara, na pisti „Rikardo Tormo“ u Valensiji, dan pred početak prve runde predsezonskih testova. I ekipa i njen vlasnik tokom svih proteklih osamnaest godina radili su apsolutno posvećeno i pomalo konzervativno, a Zauberovi istupi redovno su bili odmereni i gospodstveni. U tome ni sada nema odstupanja, nisu obećane ni revolucija ni okretanje sveta naglavce, već je za 2011. iskazana sledeća ambicija: „Želimo da redovno završavamo u poenima i vidno popravimo našu poziciju u šampionatu konstruktora.

Tokom četiri decenije u auto-sportu, Peter Zauber preturio je svašta preko glave i iskusio je i pozitivne i negativne emocije koje jednu takvu karijeru prirodno prate. U prvoj polovini 2010. izgledalo je kao da je njegov tim dotakao dno. Švajcarac opisuje kako je kriza prebrođena: „Prošla godina bila je 41. godina postojanja naše kompanije i jedna od najtežih. Nikada pre nismo se suočili sa takvim problemima sa pouzdanošću, ali uspeli smo da prevladamo teškoće u drugoj polovini sezone. Primenili smo neke dobro promišljene strukturne promene. Imenovanje Džemsa Kija za tehničkog direktora već je prošle sezone donelo plodove, on je sada šef razvoja Zauber C30-Ferarija. U isto vreme, uspeli smo da obezbedimo naše poslovne temelje za sezonu 2011. U ovim ekonomski tegobnim vremenima, na to možemo biti ponosni.

Novu formulu u Valensiji su prikazali Zauberovi vozači, Kamui Kobajaši i Serhio Peres. Taj tandem obećava mnogo, ali naročitim F1 iskustvom ne može se pohvaliti. Japanac je jedna od najboljih Peterovih akvizicija u poslednjih pet godina i nalazi se na pragu druge pune sezone u Formuli 1. Istakao se već na debiju u Brazilu 2009. a tokom većeg dela 2010, to će reći skoro uvek kada je auto uspevao da doživi kraj trke, ostavljao je izrazito pozitivne utiske. Napadačka Kobajašijeva vožnja ono je što prvo zapada za oko, a ekipa ga hvali i zbog sposobnosti da pouzdano sprovodi zadate trkačke strategije, zato što jako retko greši i, konačno, zbog toga što je osvojio 32 od ukupna prošlogodišnja 44 timska poena. Kamui kaže: „Moja ruki sezona sada je iza mene, mnogo sam naučio, stekao puno samopouzdanja i moj je cilj u 2011. da ne napravim nijednu grešku.

Drugi vozač je Serhio Peres, F1 debitant. Meksikanac ima 21 godinu i dosadašnji najveći uspeh u karijeri ostvario je postavši GP2 viceprvak u novembru 2010. On treba da je dobar trkač, svoj potencijal prikazao je još u Britanskoj F3. Polovinom prošle sezone nije bio u vrhu GP2 poretka i Karlos Slim predočio mu je da će njegove šanse za prelazak u Formulu 1 propasti ako se ne nađe u konkurenciji za osvajanje šampionata. Zatim su se, od Silverstona nadalje, plasmani primetno popravili. Serhio smatra da je ugrabio poslednju šansu za prelazak u elitnu trkačku disciplinu, pošto bi ga treća uzastopna GP2 godina verovatno zakopala na tom nivou: „Svestan sam koliko je Formula 1 vozački i tehnički izazovna. Imam mnogo da naučim, a u Kamuiju imam izvrsno merilo. Moj lični cilj je stabilan napredak. Dobijam veliku podršku iz moje rodne zemlje i ne želim ni tamo nikoga da razočaram.

Peresovi kvaliteti sigurno se ne ogledaju samo u pribavljanju sponzora za Zauber i otvaranju prostora za poslovanje sa meksičkim kompanijama - da je drugačije, on ne bi bio prvi Maldonadov pratilac u GP2 seriji i ne bi postao pulen Ferari vozačke akademije, programa namenjenog razvoju mladih vozača. Sa takvim profilom, ideja o potencijalnom trkanju za Ferari ne može da ne bude prisutna. Meksikanac potvrđuje da je tako, uz komentar koji pokazuje da ume da odredi prioritete. „Svakako da je san jednog dana voziti za Ferari, ali moj glavni posao je u Zauberu i u Ferariju to jako dobro znaju.

Hinvil među pilotima ima i devetnaestogodišnjeg Meksikanca Estebana Gutijeresa, on je od septembra 2010. formalno tester i rezervista ekipe. Prošle godine ovaj momak suverno je vladao GP3 šampionatom i osvojio ga, a u biografiji ima titulu u Evropskoj, poziciju dva u Američkoj Formuli BMW, trke u Formuli Master, Britanskoj F3 i F3 Evroseriji. Prvi kontakt sa ekipom Zauber uspostavio je i prve F1 kilometre s njom prevezao još u vreme kada je to bila fabrička BMW-ova postava. U 2011. suđeni su mu GP2 serija i prestižni Lotus ART kokpit, gde će trkački dalje sazrevati i boriti se za finalni iskorak među najveće. „Preda mnom je još dugačak put, ali od dana kada sam testirao za Zauber, krajem 2009. i 2010, Formula 1 je moj cilj,“ ističe Gutijeres.

Zauber C30-Ferari stvoren je s ciljem da bude pouzdaniji od prethodnika, ali i da bude lišen i drugih njegovih slabosti. Spisak konstruktorskih obaveza obuhvatao je poboljšanje aerodinamičke efikasnosti (odnos potiska i otpora) i ponašanja u sporim zavojima, porast mehaničkog prianjanja i veću fleksibilnost u podešavanju oslanjanja. Bolid se u vazdušnom tunelu prvi put našao u maju i evolucija je svih pozitivnih strana formule C29. Aerodinamičke osnove postavljene su bez zabranjenog višespratnog difuzora, a kod mehaničkih rešenja, inženjeri su morali da ’pucaju naslepo’, budući da sve do testova u Valensiji nisu mogli znati kakve su odlike Pirelijevih pneumatika. Na tom frontu otpočela su prva dešifrovanja i ispostavlja se da se gume jako brzo troše, a prianjanje im rapidno opada. Auto poseduje sistem za povraćaj kinetičke energije i propisima dozvoljeno pomično zadnje krilo.

Pogled na fotografije sa piste „Rikardo Tormo“ pokazuje osnovne vizuelne karakteristike bolida C30. On ima još izdignutiji, blago konkavni nos i prednji deo šasije, strukirane bokove, izrazito kompaktan zadnji kraj, fino izvajan, na četiri stuba postavljen i „podsečen“ centralni usisnik vazduha, te koso spušten i vertikalno zasečen poklopac motora. Završeci auspuha usmereni su ka uzdužnoj osi auta, oni izduvne gasove usmeravaju centralno i na gornju stranu difuzora istovremeno obezbeđujući protok i kroz otvor za starter motora. Hidraulični sistem i elektronika stvoreni su u kući, dok je motor ostao Ferarijev 056. Iz Maranela stižu i menjač od titanijuma i ugljeničnih vlakana, kao i KERS sistem, pa nije čudno što italijanski novinari novi Zauberov auto nazivaju „Ferarina“.

Kako mu i prezime govori, tehnički direktor Džems Ki, doveden iz Fors Indije, bio je ključni igrač u spasavanju Zauberove sezone 2010. Sa sistematskim peglanjem slabosti modela C29 počeo je čim je stigao na dužnost u Hinvil i tako je, eliminacijom loših i korišćenjem dobrih odlika te formule, Ki stvorio polazište za korak napred koji bi, po planu, trebalo načiniti 2011. Rezultat nije konačan proizvod, već osnova koju treba još unapređivati: „Pošto neke od promena koje nalažu pravila - naročito one koje se tiču guma - mogu biti analizirane samo na stazi, bilo nam je važno da izradimo, prvo, suštinski predvidljiv auto i, drugo, auto koji će biti dovoljno fleksibilan da se prilagodi onome što u hodu naučimo na stazi i tokom daljih razvojnih etapa.

Izdanje u kojem se auto pojavljuje na prvom testu samo je prva interpretacija aerodinamičkog paketa bolida C30. Njegovo izmenjeno i unapređeno izdanje pojaviće se uoči starta sezone u Bahreinu. Neizvesnost u pogledu ponašanja i izdržljivosti Pireli pneumatika muči sve inženjere, pa i Džemsa Kija. Zbog toga Englez ističe koliko je bitno da se uoči probnih vožnji broj ostalih nepoznanica i varijabli svede na minimum: „Važno nam je da u zimske testove uđemo sa automobilom koji razumemo i jako smo se trudili da obezbedimo da se karakteristike auta kreću pravcem u koji verujemo. Mnogo će morati da se uči o novim Pireli gumama i s te strane, hoćemo da budemo sigurni da nema iznenađenja u načinu na koji se auto ponaša.

Prošle godine su reklame na Zauberovim formulama morale da se traže lupom, a neki sponzorski ugovori ticali su se samo pojedinih gran pri vikenda. O normalnijem stanju finansija ekipe govori i to što C30 nije onako sablasno beo i ogoljen, već se, iako nije nakićen kao novogodišnja jelka, može podičiti većim brojem stalnih finansijera. Novi partneri stigli su iz Meksika, u pitanju su tri brenda Slimove telekomunikacione grupacije Amerika Movil (Telmeks, Klaro, Telcel), jedna osiguravajuća kuća (Interproteksion) i proizvođač žestokih alkoholnih pića (tekila Hose Kuervo). Ostali sponzori poznati su od ranije, to su proizvođač časovnika Sertina, auto-kuća Emil Fraj i ’Med krok’ (energetsko piće i žvake).

Sport

Usijane ski glave, akrobatsko skijanje

Šedesetih godina su na plažama i planinskim vrhovim širom Amerike počeli masovno da se javljaju klinci su kao svoj domaći zadatak uzeli da pronađu sve moguće načine da od dosadnih sportskih rekvizita kao što su bicikl, surf daske i skije naprave igračke za svoje vratolomije. Ove ’usijane glave’ dobile su nadimak ’hotdogeri’...

Boris Kuti subota 26.02. 14:55 Komentara: 3

F1 premijere: Toro Roso STR6

Skuderija Toro Roso ušla je u svoju šestu gran pri sezonu, a smisao njenog postojanja ostao je nepromenjen od prvog dana: ona je učilište, opitni poligon i vozački trening za pilote Red Bul junior programa, praktični produžetak glavne operacije iz Milton Kinsa. Momci koji u Skuderiji ostave željeni utisak proći će dalje, u glavni, sada i šampionski tim austrijskog proizvođača energetskog pića. Takva je, na primer, Fetelova profesionalna priča. A ostali? Biće izbačeni iz igre, makar i na pola sezone, i taj dril važi za sve kategorije i nivoe na kojima nastupaju trkači pod okriljem ’Crvenog bika’. Nemilosrdno je, ali efikasno i počelo je da donosi plodove.

Aleksandar Babić ponedeljak 21.02. 17:31 Komentara: 1

F1 premijere: Lotus Reno T128

Više nije šala - bude li Svetsko prvenstvo Formule 1 počelo Velikom nagradom Bahreina, u pustinjskoj kraljevini zaista ćemo videti četiri bolida s rečju 'Lotus' u svom imenu, a publika će moći da navija za zelene ili crne. 'Onaj crni' - Reno sa Lotusovim sponzorstvom - predstavili smo početkom februara, a sada govorimo o 'onom zelenom', koji je konstrukcija Tima Lotus, sa Renoovim motorom. Bizarna situacija svakako će se održati barem do 21. marta i nastavka spora pred Vrhovnim sudom u Londonu. Ta instanca presudiće šta kome pripada i ko na šta ima pravo, te će zamešateljstvo produžiti ili preseći.

Aleksandar Babić petak 18.02. 18:57 Komentara: 3

F1 premijere: Marusja Virdžin MVR-02

Stara izreka kaže: sa rezultatima nema raspravljanja. A tabela F1 sezone 2010. pokazuje tim Virdžin na poslednjem, dvanaestom mestu među konstruktorima, on je, dakle, neuspešniji i od Hispanije. Investicije Marusje, prvog ruskog proizvođača superautomobila i njen ulazak u vlasničku strukturu F1 ekipe, novi bolid dizajnera Nika Virta, pa i vozački par koji čine Timo Glok i Žerom d’Ambrozio, sredstva su koja Marusju Virdžin treba da pomere sa samog začelja F1 kolone.

Aleksandar Babić utorak 15.02. 20:32 Komentara: 2

F1 premijere: Fors Indija VJM04

Pre izlaska četvrte po redu formule Fors Indije na asfalt autodroma Heres de la Frontera, ekipa je upriličila njeno onlajn predstavljanje. Zadovoljni prošlom sezonom, u kojoj su ostvarili najveće domete od osnivanja tima, ljudi Vidžaja Malije s puno optimizma gledaju u budućnost. Auto ima dobre gene, vozači važe za supertalentovane, tehnički partneri više su nego kompetentni, a u oktobru je na programu trka za Veliku nagradu Indije. Malija se nada da će njegova trupa dotle napredovati u dovoljnoj meri da na domaćem terenu može da juriša na podijum.

Aleksandar Babić četvrtak 10.02. 14:35 Komentara: 1

F1 premijere: Mercedes GP W02

Ono što je 1. februara prikazano ispred Mercedesove garaže na stazi „Rikardo Tormo“ nominalno je drugi, a po genetici prvi pravi auto ’trokrake zvezde’ u savremenoj Formuli 1 - prošlogodišnju formulu ipak je konstruisao tim koji smo poznavali kao Bron GP, Štutgart je na njoj finansijski mogao da interveniše tek u razvojnoj fazi tokom sezone. Bolid označen kao MGP W02, druga je fabrička ’srebrna strela’ u Formuli 1 posle 1955. i rezultat je dvanaestomesečnog dizajnerskog rada i razvoja.

Aleksandar Babić utorak 8.02. 14:05 Komentara: 4

F1 premijere: Meklaren Mercedes MP4-26

Pošto je Meklaren na početnim probama nastupao sa hibridnom verzijom bolida MP4-25, a svoju formulu za sezonu 2011. predstavio je posle prvog zvaničnog FIA testa u Valensiji, Luis Hamilton bio je u prilici da na pisti osmotri novitete rivala. Ocenio je da su Ferari i Red Bul više evolucija prošlogodišnjih modela i prokomentarisao: „Naš auto izgleda drugačije i nadam se da će se to odraziti na performanse.“ Za ovo „drugačije“ bio je potpuno u pravu, u to su svi mogli da se uvere 4. februara, u vreme promocije u Berlinu.

Aleksandar Babić nedelja 6.02. 19:35 Komentara: 5

F1 premijere: Ferari F150

Prezentacija trkačkog automobila može se nazvati otkrivanjem karata. Ferari je prvi povukao potez, a svoje prave adute nije odao. Nova ’crvena boginja’ pedeset sedmi je Maranelov prototip izrađen za takmičenje u Formuli 1 i zove se F150, što asocira na godišnjicu ujedinjenja Italije. Nacionalni faktor je tako istaknut u prvi plan, mada postava, naravno, ima sasvim internacionalni karakter.

Aleksandar Babić petak 4.02. 16:45 Komentara: 5

F1 premijere: Lotus Reno R31

Prva crno-zlatna formula nakon 1986. sa rečju Lotus u svom imenu prikazana je ispred garaže na stazi „Rikardo Tormo“, jedan dan pre početka prve runde predsezonskih testova. Njena oznaka R31 govori sve: ovaj automobil je konstrukcijski potpuni Reno, kompanija Lotus pojavljuje se samo kao glavni sponzor. Ponovo oživljene boje iz sedamdesetih i osamdesetih nemaju nikakve veze sa duvanskim sponzorstvom, već podsećaju na bolide koje su svojevremeno konstruisali Kolin Čepmen i njegovi neposredni naslednici.

Aleksandar Babić utorak 1.02. 23:03 Komentara: 6