Krajinović za B92: Verujem da mogu u top-20, ali imam daleko veće ambicije

Proteklih deceniju i po srpska teniska publika razmažena je velikim uspesima i pobedama naših tenisera, pre svih Novaka Đokovića.

Izvor: Zoran Kecman

Utorak, 05.01.2021.

16:00

Krajinović za B92: Verujem da mogu u top-20, ali imam daleko veće ambicije
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pomalo zaboravljamo da je veliki uspeh i ono što čine i Filip Krajinović, Dušan Lajović, Laslo Đere, Miomir Kecmanović... Jer ako pogledamo brojeve, zaista možemo da budemo ponosni na naše momke.

Srbija je rame uz rame sa velikim teniskim nacijama, ima četiri igrača među 50 najboljih na svetu, poput Španije, SAD i Italije, jedino Francuzi imaju više, ukupno pet.

Filip Krajinović je trenutno na 30. mestu, godinama je na pragu ulaska među dvadeset najboljih na planeti i uz malo sreće i bolji žreb, posebno na grend slemovima, svi veruju da će u sezoni pred nama uspeti da ostvari tu želju.

U razgovoru za B92, teniser iz Sombora kaže da je u godini za nama, koja je svima bila jako teška zbog pandemije koronavirusa, uspeo da ostvari neke planove, ali da je sada još više motivisan da ostvari i više.

Bila je teška godina za sve nas, kako u privatnom životu tako i za svet sporta. Mi smo ipak odigrali nekoliko turnira, međutim tenis nije isti bez publike. Tačno se vidi da vlada velika kriza. Ipak, sa druge strane imali smo sreće što se bar nešto moglo odigrati tako da bih pre svega voleo da se sve ovo smiri, da se vratimo u normalu, da nekako sve bude kao pre, jer je ovo stvarno iscrpljujuće. Žao mi je zbog cele situacije. Iskreno se nadam da će se u 2021. sve dobro završiti i da ćemo moći normalno da funkcionišemo", kaže Filip.
Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani
Dodaje da mu je nekako najteže bilo da se privikne na okolnosti, da se mečevi igraju bez prisustva publike.

"Najteže mi je bilo zbog toga što smo morali da igramo bez publike, to je definitivno veliki minus i nešto što teško pada svakom od nas koji se bavimo vrhunskim sportom. Ipak je publika ta koja nas diže, navikli smo na sve to.

Nekoliko mečeva je definisalo njegovu sezonu, ali ističe da je u suštini veoma zadovoljan učinkom s obzirom na okolnosti.

Što se tiče tenisa, generalno, zadovoljan sam sezonom. Odigrao sam nekih 12 turnira, imao sam dobre rezultate. Pogotovo je početak sezone bio jako dobar. Na kraju sam malo slabije odigrao, ali definitivno sam popravio igru. Imao sam nekoliko jako dobrih mečeva, sa Novakom u Rimu, sa Raonićem sam imao meč loptu da uđem u polufinale Mastersa Sinsinati... U suštini, maksimalno sam izvukao iz trenutka, zadovoljan sam. Žao mi je jedino što nisam ušao u Top 20, ali nisam ni imao neku šansu s obzirom da sam igrao jako malo turnira. Ipak, popravio sam rang u odnosu na prošlu godinu, počeo sam kao 40. na svetu, završio je kao 30. tako da vidim napredak i iskreno se nadam da ću u ovoj godini ući u top-20, jer mislim da to zaslužujem", kaže Krajinović, koji je na novoj listi napredovao za poziciju više i sada je 30. na planeti.

Ljubitelji tenisa posebno će pamtiti njegovu briljantnu igru na Mastersu u Sinsinati kada je u drugom kolu naprosto počistio sa terena trećeg igrača sveta, Austrijanca Dominika Tima. Bilo je, kako kaže, i lepih i teških momenata u 2020.

"Definitivno bih kao svoj najbolji meč izdvojio taj u drugom kolu Sinsinatija, kada sam pobedio Dominika Tima. On je nedelju dana posle toga osvojio US Open. Potom, imao sam taj neverovatan meč protiv Novaka u Rimu, sat i po vremena smo igrali prvi set. Bio je to tenis na visokom nivou, obojica smo odigrali jako dobro. Zatim taj meč sa Raonićem na Mastersu Sinsinati, meč lopta, veoma težak poraz za mene. To bih svakako izdvojio kao najteži poraz u sezoni. Bilo je i uspona i padova i lepih i malo težih mečeva. Kraj godine nije bio sjajan, mislim da sam se, iskreno iscrpeo od svega, pre svega od tog karantina, malo mi je opala motivacija i tu sam slabije i odigrao", priznao je Filip.
Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani
Sa Jankom Tipsarevićem je okončao saradnju. Trenutno razmišlja u kom pravcu da krene dalje.

"Sa Jankom sam završio saradnju, baš onako kako smo je i počeli, na jedan prijateljski način. Janko je moj veliki prijatelj, lepo smo popričali o svemu, imali smo mnogo lepih trenutaka i zaista sam mnogo popravio igru. U nekim stvarima smo se možda malo razilazili, odlučili da je najbolje da prekinemo saradnju. On je ipak i dalje deo mog tima, i dalje mi pomaže i to je zaista super."

Najvažnije je, kako kaže, da se dobro pripremi za start sezone u Australiji. Turnir je pomeren za 8. februar, znači da je i više vremena za pripremu.

"Što se tiče priprema za Australiju, prvi gren sezone koji počinje 8. februara, mogu da kažem da sam krenuo sa pripremama ranije, jer nisam znao kakav će biti raspored. Svakako ću biti spreman za sezonu, 15. januara putujem za Australiju. Tamo ću dve nedelje biti u karantinu. Uspeo sam da dogovorim sa Novakom da prvu nedelju treniramo zajedno, drugu će nam se priključiti Borna Ćorić i Marin Čilić tako da ćemo svakako imati sjajne pripreme", dodaje Krajinović.

Nominalno je na spisku igrača za ATP kup, ali svestan je da bi bilo bolje da te nedelje igra.

"ATP kup preskačem, zato što sam treći igrač i neću moći da igram, tačnije mogu da budem u timu, ali neću igrati singlove jer mogu da igraju samo prva dvojica, što u našem slučaju znači Duci i Nole. Odigraću jedan turnir iz Serije 250 u Melburnu i to je to. Potom sledi prvi grend slem i iskreno se nadam da ću tu biti i nosilac", uveren je Krajinović.

Kaže da ulazak u top-20 na ATP listi nije jedina njegova želja u skorijem periodu, ali da je svakako prvi realan cilj.

"To je za početak moj cilj, težim tome. U 2020. sam u jednom trenutku bio 26. na listi, dva meča daleko od toga da ispunim taj cilj i uđem među 20. Nisam uspeo, ali sigurno je da je to jedan od glavnih ciljeva za narednu sezonu. I naravno, drugi je da dođem do druge nedelje grend slem turnira, jer to do sada nisam uspevao. Za početak to, a u budućnosti svakako, imaću mnogo veće ciljeve. Voleo bih da generalno pravim mnogo bolje rezultate."
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER
Tenis je u 2020. pratio i veći uticaj tehnologije na mečeve. Sve ja manje linijskih sudija na velikim takmičenjima. Interesantno je kako Filip gleda na sve to.

"Meni je bio problem to što nismo imali skupljače loptica na nekim turnirima. To mi je bilo jako čudno. Onda, nisu nam dodavali peškir, gde gubimo dosta vremena. Trošimo se, posle dugih i napodnih poena bitno nam je zaista da nam neko donese peškir. To nekom možda zvuči pomalo razmaženo, ali jednostavno, takav je sport. Što se tiče 'Oka sokolovog', meni je to odgovaralo, jer nema sudija. Oni mnogo greše na bitnim poenima. Normalno je da ljudi greše, ali ovaj sistem ne greši, uvek je u pravu i što se toga tiče, meni je sasvim odgovaralo i voleo bih da ostane tako", jasan je Somborac.

I on je prokomentarisao tu veliku borbu trojice najvećih igrača sveta, Đokovića, Federera i Nadala za nezvaničnu titulu najboljeg igrača svih vremena.

"Oni su ispisali istoriju, svaka im čast na tome. U pitanju su nijanse, kod navijača, više je u pitanju ko koga više voli. Novak je blizu da obori sve rekorde, uskoro će oboriti i Federerov rekord po broju nedelja na vrhu liste, nedostaje mu još nekoliko grend slemova da stigne Rodžera i Rafu i u tom segmentu, ali verujem da će ih i stići i prestići. Ima igru, ima sve, svima njima svaka čast, i Federeru i Rafi, uživanje je biti deo te priče. Iskreno, nadam se da će Novak sve da ih prestigne i da će on biti taj koji će imati naziv najboljeg svih vremena".

Za kraj, ima jednu želju.

"Prvo bih svima poželeo dobro zdravlje, da se sve ovo sa koronom završi i reši, da uživamo u sportu. Mi se spremamo da svima priredimo lepe i uzbudljive mečeve", zaključio je Krajinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: