La Kartuha, Sevilja (Španija)

Seviljska "La Kartuha" je "upala" kao zamena za San Mames.

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2021.

23:00

La Kartuha, Sevilja (Španija)
Foto: EPA-EFE/Raul Caro

Sa 60.000 mesta, ovaj stadion je drugi najveći u Andaluziji, a šesti po veličini u Španiji.

Izgrađen je 1999. godine za Svetsko prvenstvo u atletici, ali je glavni cilj bio domaćinstvo Olimpijskih igara.

Međutim, nisu prošle Seviljine kandidature za 2004. i 2008, pa je stadion ostao bez velikog sportskog takmičenja.

U međuvremenu, tu su se održavali veliki muzički spektakli poput koncerata Madone, U2, Dipeš moda, Brusa Springstina i AC/DC.

Od sporta dva puta je "La Kartuha" ugostila najbolje tenisere sveta, bila je domaćina finala Dejvis kupa 2004. i 2011. godine.
Foto: Profimedia/Joaquin Corchero/Spain DPPI/DPPI/LM
Iako imaju tri odsto udela u vlasništvu, lokalni fudbalski klubovi Real Betis i Sevilja ga nisu koristili jer imaju svoje stadiona, pa se fudbal retko igrao na "La Kartuhi".

Šest puta je na njemu nastupala reprezentacija Španije, poslednji put 31. marta protiv takozvanog Kosova (3:1), a najveća fudbalska utakmica odigrana na ovom stadionu je finale Kupa UEFA 2003. Seltik – Porto (2:3).

Fudbal je dobio nešto veći prostor konačno 2020. kada je Fudbalski savez Španije odlučio da se utakmice finala Kupa kralja igraju na "La Kartuhi" do 2023.

Nakon što je UEFA izbacila Bilbao i San Mames kao domaćina EP, umesto njega je upala "La Kartuha" gde će sva tri svoja meča grupne faze igrati domaća Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: