Izvor: B92

Gelmerban (Gelmerbahn) u kantonu Bern je jedna od najimpresivnijih kombinacija dramatičnih prirodnih lepota i ljudske domišljatosti i sposobnosti.

Jedan od najinteresantnijih sadržaja je svakako pruga koja obezbeđuje adrenalinsku vožnju sličnu onoj u u zabavnom parku. U pitanju je Gelmerban, standardno prevozno sredstvo napravljenom za lakše svladavanje velikih uspona, šinama do neba.

Nekadašnju železničku prugu za teške materijale Švajcarci su pretvorili u turističku atrakciju. Na samom početku pruga je služila za transport teških građevinskih materijala za izgradnju brane Gelmer, a danas je otvorena za avanturiste. Po mnogima je ova pruga ne samo najstrmija i najekstremnija u Švajcarskoj, već i u celoj Evropi. Upravo zbog toga je turisti rado posećuju, bilo da žele da uživaju u planini, bilo u avanturi.

“Vozić” saobraća od aprila do oktobra isključivo preko dana, odjednom može prevesti 24 osobe i kreće se po trasi dugačkoj 1.028 metara. Vožnja traje nešto više od 10 minuta i košta 36 švajcarskih franaka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.