Izvor: B92

Kapadokija je predivna pokrajina u Turskoj gde priroda nije štedela na svojoj mašti, i sve što je zamislila – sprovela je u delo. Bilo da ste na kratkom odmoru ili ste odlučili da je posetite kao deo velike ture po Turskoj, ona je mesto koje će vas obradovati i oduševiti svojom raznolikošću. Izdvajamo pet najzanimljivijih atrakcija.

Pejzaž

Neverovatan ‘sci-fi’ pejzaž Kapadokije pruža osećaj kao da se nalazite na nekoj drugoj planeti. Nekoliko vulkanskih eurpcija, praćenih prirodom erozijom, izgradili su ovaj čudan i predivan pejzaž kratera, dolina, vilinskih dimnjaka, crvenih kanjona i ravnih planina.

Cela regija prožeta je neverovatnim sistemom podzemnih gradova i pećina, od kojih pojedini potiču iz 1800. godine pre Hrista. Najbolji način da doživite sve u jednom je da odete u jednu od lokalnih agencija i unajmite vodiča koji će vas odvesti na najbolja mesta.

Šta videti: dolinu srca, dolinu mašte, dolinu golubova, vilinske dimnjake, dolinu manastira.

Kapadokija je područje bogato istorijom, ali ne onom suvoparnom iz knjiga. Postoji čak 36 podzemnih gradova koje su nekada koristili Hrišćani kako bi se sakrili od progona Rimske vojske. Posetite Kajmakli ili Derinkuju i istražite stotine prolaza izgrađenih u stenama koji sadrže crkve, skladišta, kuhinje, vinarije… Prošle godine arheolozi su otkrili podzemni grad koji ima 7 kilometara podzemnih tunela i koji je star oko 5.000 godina.

Osim podzemnih gradove vredi posetiti gradove koji su nastali u stenama iznad površine tla. Ni jedna poseta Kapadokiji ne bi bila kompletna bez odlaska u muzej Goreme na otvorenom. Reč je o crkvama iz desetog veka u kojima se još uvek nalaze predivne freske koje svedoče o tadašnjem životu.

Let balonima

Skoro pola miliona ljudi prošle godine poletelo je balonima na vrući vazduh iznad Kapadokije, čime su ovo mesto učinili najpopularnijim mestom za let balonom na svetu. Ne samo da je pogled fenomenalan, nego je Kapadokija jedno od par mesta na svetu gde nekoliko stotina balona poleće u isto vreme čineći tako čarobnu sliku na savršenom nebu.

Hoteli

Kapadokija je dom i jedinstvenim hotelima. Većina hotela u gradovima Goreme, Urgup i Uchisar su maleni pećinski hoteli i hosteli. Predivno dizajnirane stare pećine danas pružaju smeštaj hiljadama turista. Tako možete da odsednete u pećini s đakuzijem, satelitskim televizijskim programom i bazenom!

Hrana

Turska kuhinja je zbog geografskog položaja poprimila uticaj kulinarskih trendova iz Azije i Evrope. Lahmadžun ili turska verzija pice je savršena opcija za ručak. Večeru je najbolje početi raznovrsnim namazima, a za glavno jelo se preporučuje kebap. Sve to začinite dobrim turskim pivom, čajem od jabuke ili, ako se smatrate dovoljno hrabrim, dobrom lokalnom rakijom koju zovu - raki!

Foto: Moyan Brenn, Mr Hicks46, Frank Kovalchek/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.