Izvor: Index.hr

Turisti uveliko dolaze u Hrvatsku, a turistička sezona još nije ni počela.

Hrvatske plaže uskoro će biti prepune, a poslednjih godina određene policijske uprave na obali suočavaju se s pedofilima koji krišom snimaju decu na plaži. Oni koriste različite metode, skrivajući kamere u prenosnim frižiderima, ručnim satovima, sunčanim naočarima, pa čak i u hemijskim olovkama.

Najveći broj ovakvih prijava dolazi iz istarske i riječke policije.

Istarska policija je prošle godine zabeležila devet slučajeva snimanja dece na plažama, u turističkim naseljima i kampovima, dok je u 2023. godini zabeleženo njih deset. Svi uhvaćeni počinitelji bili su strani državljani srednje i starije dobi, a iz istarske policije naglašavaju da to ne isključuje mogućnost da navedeni način počinjenja krivičnog dela ne koriste i mlađe osobe. Kazne se kreću od jedne do deset godina zatvora.

Počinitelji se koriste raznim metodama kako bi snimili decu, od mobilnih telefona do kamera koje su često skrivene u drugim predmetima kao što su hemijske olovke, satovi, ključevi za vozila, prenosni frižideri, termos i slično.

"Pored represivnih mera prema počiniocima, policija sprovodi i preventivne aktivnosti kako bi upozorila javnost na ovaj problem i podstakla celo društvo da zajedno brinemo o sigurnosti dece. Gotovo sva krivična dela evidentirana su u kampovima i turističkim naseljima, organizovanim objektima smeštaja turista, tako da pred svaku turističku sezonu policija sprovodi edukacije u turističkim firmama kako bi se zaposleni senzibilisali za ovaj problem i kako bi znali kako treba postupati ako primete sumnjivo ponašanje ili ako im se za pomoć obrati neko od gostiju.

Zaposlenima skrećemo pažnju na ono što bi moglo biti sumnjivo, na primer, ako u kampu boravi sam muškarac koji se zadržava u blizini mesta na kojima se okupljaju deca kao što su bazeni, plićaci, peskoviti tereni, tobogani, igrališta, toaleti i slično, a sam nije roditelj niti mu je dete povereno na čuvanje.

Ako takve osobe nose sa sobom mobilne telefone, kamere ili predmete u kojima bi mogle biti sakrivene kamere, ako se neuobičajeno ponašaju, kriju se, vrpolje, dugo zadržavaju na jednom mestu u neprimerenom položaju i slično, sve su to znaci koji pozivaju na oprez. Ako se primeti takva osoba koja snima decu, o tome odmah treba obavestiti policiju ili zaposlene u kampu koji će zatim pozvati policijske službenike. Počinioca se mora zadržati i trebalo bi mu oduzeti sredstva za snimanje i ne dozvoliti mu dalji kontakt s tim sredstvima kako ne bi uništio dokaze", rekli su za Index.hr iz istarske policije.

Podeli: