Izvor: Tanjug

Hiljade turista posetilo je turski grad Jedrene (Edirne) na tromeđi Turske, Grčke i Bugarske, gde se reka Tundža uliva u Maricu, a povodom proslave Đurđevdana.

U nedelju je zapaljena velika vatra koja simbolizuje svetlost, čistoću, zdravlje i novi život, a odnosi nesreću, zle sile i negativnu energiju. Danas su posetioci u okviru proslave praznika u reku Tundžu tradicionalno bacali papiriće sa željama.

U Jedrene su, povodom proslave Đurđevdana, navećeg romskog praznika, pristigle velike grupe turista iz Turske i inostranstva, a gradske vlasti su objavile da je više od 90.000 ljudi došlo u Jedrene zbog proslave. Romi danas slave Đurđevdan, svoj najveći praznik koji u dugoj tradiciji tog naroda simbolizuje dolazak proleća, podseća TRT Balkan.

Ovaj praznik proslavljaju svi Romi, bez obzira jesu li pravoslavni ili katolički hrišćani ili su pripadnici islamske vere.

Đurđevdan za njih predstavlja praznik radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima. Kako se navodi to je veliki praznik za Rome sa prostora bivše Jugoslavije i Balkana, bez obzira na religijsku grupu kojoj pripadaju, a na romskom zovu ga Ederlezi (Herdeljez, Hidirellez).

Na ovaj dan ukrašavaju kuće cvećem i rascvetalim grančicama. Ceo dan se igra i peva uz jagnjetinu s ražnja. U prošlosti je Đurđevdan označavao kraj zime i za Rome vreme da se "točak okreće", da sa svojim čergama ponovno krenu na daleki put.

Podeli: