Izvor: B92

"Železnice Srbije" su tokom letnje sezone iz beogradske stanice prevezle skoro 350.000 putnika i turista u međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju.

Približno još toliko putnika iz inostranstva i gradova u Srbiji od juna do avgusta doputovalo je vozovima u Beograd.

Najveće interesovanje putnika i ovog leta vladalo je za prevoz do Bara, a do ove destinacije železnicom je tokom juna, jula i avgusta prevezeno oko 50.000 putnika i preko dve hiljade automobila što je, bez obzira na smanjen broj vozova, na prošlogodišnjem nivou.

Broj prevezenih putnika do Crne Gore tokom leta bio je na prošlogodišnjem nivou, iako ove sezone za Bar nisu saobraćali voz iz Niša i poslovni voz iz Beograda. Putnicima iz Srbije na raspolaganju su bila četiri voza dnevno za prevoz do crnogorskog primorja - tri iz Beograda i jedan iz Subotice.

Dodatni vagoni uključivani su u saobraćaj posebno tokom vikenda i u vreme smena turista, kada je bilo i najveće interesovanje putnika, pa se mesto u vozovima moglo naći i na sam dan putovanja.

Ovog leta do Crne Gore moglo se takođe putovati i salonskim i spavaćim kolima iz Plavog voza, po neznatno višim cenama od redovnih.

Novina ovogodišnje letnje sezone jeste da je u sastavu auto voza za Bar bio i vagon za prevoz automobila većih gabarita, pa su železnicom prevoženi i džipovi.

Veliko interesovanje putnika vladalo je i za sezonski voz "Jadran ekspres", koji je tokom sezone saobraćao jednom nedeljno između Beograda i Splita, petkom iz Srbije, a subotom sa hrvatskog primorja.

Tokom dvanaest ovosezonskih vožnji, "Jadran ekspres" prevezao je oko 1.200 putnika, što je dvadesetak procenata više nego prošle godine. Ovo je već osmo leto kako "Jadran ekspres" saobraća, a broj putnika se povećava iz godine u godinu.

Zbog odluke Grčkih železnica, letos se iz Srbije vozovima nije moglo do Soluna, ali je zato oko 150 hiljada putnika vozovima putovalo iz Beograda do Minhena, Praga, Moskve, Sofije, Istanbula, Ciriha, Budimpešte, Zagreba, Ljubljane, Bukurešta, Venecije, Skoplja, Beča i drugih evropskih metropola.

Tokom leta je iz Beograda vozovima putovalo skoro 150.000 putnika do gradova u Srbiji, u unutrašnjem železničkom saobraćaju.

Srpske železnice letnju turističku sezonu završavaju 10. septembra poslednjom vožnjom auto voza iz Beograda za Bar i 17. septembra, kada prestaje da saobraća sezonski voz "Panonija" iz Subotice i Novog Sada za Crnu Goru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.