Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grci počeli da izdaju digitalni sertifikat o vakcinaciji: Kako ćemo na more?

Podeli

Grčka je počela da izdaje digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv koronavirusa, a grčki premijer Kirijakos Micotakis je izjavio da je reč o još jednoj grčkoj inovaciji.

Micotakis je, na sastanku za sprovođenje nacionalnog plana Grčke za vakcinaciju, rekao da ta potvrda ne znači ograničenje, već dodatno olakšavanje za kretanje i putovanja, prenosi MIA.

On je naveo da će sertifikat služiti za potvrdu zakonske vakcinacije, ali i za ličnu upotrebu građana, te je još jednom ponovio svoj predlog Evropskoj uniji o jedinstvenom sertifikatu u skladu sa evropskim standardima. "Nije reč ni o kakvom ograničenju, već to će nam olakšati da se oslobodimo od restrikcija koje nam trenutno nameće kovid u putovanjima evropskih građana. To je nešto što će posebno značiti našem turizmu i perspektivi naše ekonomije, posebno uoči letnje sezone", rekao je Micotakis.

Foto: Depositphotos/ dorian_balate.yahoo.com
Foto: Depositphotos/ dorian_balate.yahoo.com

O predlogu Micotakisa za jedinstveni sertifikat diskutovalo se i na Samitu EU, a Micotakis je izrazio nadu da će se postići dogovor o jedinstvenom sistemu za sertifikaciju. Međutim, to se nije desilo.

Predstavljajući svoj plan o uvođenju jedinstvenih sertifikata za prostor EU naglasio je da je ideja stvoriti "brzu putnu traku" koja bi oživela turizam i rekreaciju i omogućila građanima da se slobodno kreću od zemlje do zemlje, preneli su grčki mediji.

Kazao je da se zemlja "mora pripremiti za leto kada će biti vakcinisan mnogo veći broj ljudi".

Da li će u EU moći i oni koji su primili kinesku ili rusku vakcinu?

Prema Micotakisu, digitalno verifikovani i šifrovani dokument je dvojezičan i uključuje ime osobe, broj socijalnog osiguranja, vrstu vakcine i datum i mesto primene doza.

"Ljudi će se s pravom pitati da li bi to moglo da dovede do nekakvog smanjenja slobode putovanja? Ne treba mešati potvrdu o vakcinaciji sa putnim pasošem. Naš cilj nije da Evropljane podelimo u dve kategorije, one koji su vakcinisani i one koji nisu. Umesto toga, želimo da kreiramo traku za brzo putovanje za one koji imaju digitalno standardizovani sertifikat", objasnio je.

Grčki premijer je rekao da ljudima koji nisu vakcinisani i dalje treba omogućiti da putuju u skladu sa postojećim zdravstvenim pravilima, kao što su obavezno PCR testiranje pre putovanja, brzi testovi po dolasku na destinaciju i karantin gde je to potrebno.

U zaključku je Micotakis ponovio da Grčka neće zahtevati od putnika da predoče dokument ili da budu vakcinisani.

"Prihvatam da će mnogi građani koji nisu u osetljivim kategorijama još neko vreme ostati nevakcinisani. Zbog toga ćemo i dalje koristiti naš sistem pametnog testiranja svetske klase na aerodromima", kazao je.

Zdravstvene potvrde biće lako dostupne

Podsetimo, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić očekuje da će zdravstvene potvrde s kojima će moći da se putuje u druge zemlje biti lako dostupne turistima.

"Zalaganja svih međunarodnih organizacija koje se bave turizmom će ići u tom pravcu da taj dokument koji bude donet bude primenljiv za sve zemlje, bude lako dostupan, i da može na jednostavan način da se koristi kao dokaz da ste ili preležali, ili da nemate virus, ili da ste vakcinisani", izjavila je Matićeva sinoć za RTS.

MInistarka turizma nema dileme u vezi s tim da će roditeljima biti omogućeno da na turistička putovanja vode i svoju maloletnu decu, iako se za njih ne preporučuje vakcinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1755 idi na stranu