Izvor: B92

Nakon što su Srđan Predojević i Jovana Joksimović sa gostima u studiju razgovarali o ovogodišnjem letovanju, u program se uključio i epidemiolog dr Branislav Tiodorović, koji je oštro osudio opuštanje u razgovoru o koronavirusu.

Kako odbraniti postignute rezultate i ko će voditi računa o građanima koji su boravili u rizičnim zemljama?

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, kaže da "imamo ozbiljnu situaciju, koja je dosta povoljnija i da bi trebalo da je sačuvamo".

On je uključenje započeo opaskom da je atmosfera baš vesela i prijatna u studiju i da bi voleo da tako bude i u našim bolnicama, a naglasio je da neće biti.

"Pitaje naše kolege i građane kako im je bilo u julu. Ko kaže da naši građani odlaze u sigurne zemlje, koja zemlja u Evropi je sigurna? Opet ispade da smo mi Srbi najpametniji narod", konstatovao je Tiodorović

Preporuka je, kako kaže, bila da se ne ide van zemlje ako se ne mora - to je jasna poruka.


"Mi smo slobodna zemlja, naše su granice otvorene. Prema tome, ako je neko išao radi toga da se provede, odmori i to mogu da razumem, ali ponašajmo se civilizovano, pratimo preporuke. Nisam siguran da to svi rade", kazao je epidemiolog.

Foto: depositphotos/ wirojsid

Mađarska, kako kaže, koja je bila primer u regionu, sada beleži 3 do 4 puta više obolelih.

"Moramo se uozbiljiti, oko nas gori, izuzetno je visoka stopa oboljevanja. Da ne pričamo o onim drugim zemljama gde ljudi odlaze na letovanja", objasnio je Tiodorović.

Član Kriznog štaba rekao je da je epidemiološka situacija povoljnija nego ranije, ali nesigurna i da je zato važno da oni koji su putovali na odmor van granica Srbije po povratku budu pod nadzorom kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije.

Tiodorović je rekao da je važno da se ponovo ne desi situacija kakva je bila u julu, kada su bolnice i ambulante bile pune.

"Cilj mera koje smo najavili je da pomognemo ljudima koji se vraćaju da nadzorom otkrijemo eventualno one koji bi mogli da budu prenosioci i smanjimo faktore rizika", rekao je dr Tiodorović za TV Prvu i dodao da cilj nije nikakvo kažnjavanje već isključivo nadzor.

Upitan kako to da oni koji ulaze u Srbiju iz drugih zemlja nemaju obavezu testiranja, kazao je da je ta odluka bila zasnovana na epidemiološkoj situaciji i ekonomskim parametrima.

Dr Tiodorović govorio je i o "pojačanom nadzoru": Imaćemo 3 načina javljanja

Govoreći o merama nadzora koje će važiti od petka, on je kazao da će biti više mogućosti. Jedna od njih je dolazak u kovid-ambulante ako neko ko se vrati sa letovanja ima tegobe, moći će da se jave preko kol-centra epidemilogu, a zatim da popune upitnike elektronskim putem, i onda da se donese zaključak da li treba da se jave ili ne treba.

"Cilj je da budemo na raspolaganju svakom građaninu, kako bi sačuvao zdravlje kako svoje tako i porodice, prijatelja, saradnika, a takođe preporuka je da deca ne idu 10 dana u školu nakon što se vrate sa letovanja i da se tako prevenira širenje infekcije", rekao je Tiodorović. Dodao je da je važno da se na vreme otkriju oni koji bi eventualno mogli širiti infekciju i da se smanje faktori rizika prenošenja, zaključio je Tiodorović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.