Izvor: Tanjug

Hrvatska će biti spremna da prihvati turiste čim se za to steknu epidemiološki uslovi, izjavio je danas direktor Hrvatske turističke zajednice (HZT) Kristjan Stančić, koji smatra da u narednom periodu treba više podsticati domaći turizam.

Stančić je za zagrebačku TV N1 rekao da se redovno održavaju "vebinari" i saradnja sa predstavništvima HTZ-a u kojima se edukuju turistički radnici i novinari.

Takođe, kazao je, HTZ promoviše hrvatsku gastronomiju.

"Ja bih rekao da osim toga pripremamo i još nekoliko scenarija za budućnost, kada se situacija sa putovanjima normalizuje. Biće orijentacija na domaće tržište, ali i na tržišta u našem bliskom okruženju", kaže Stančić.

Paralelno sa tim će, dodao je, uslediti i kampanja za sezonu 2021. godinu, za kada će osmisliti celi komunikacioni koncept za budućnost.

Upitan koji tip turista se očekuje ove godine u Hrvatskoj, Stančić kaže da se o tome puno govorilo ovih dana, kao i o tome koji će segmenti turističke ponude prvi "oživeti".

"Mislim da će prednost imati segmenti koji će omogućiti izolovanost i individualno kretanje, pa privatni smeštaj, a zatim i kamping smeštajne jedinice. Međutim, ne treba zanemariti ni hotele", kaže Stančić.

Bitno je, smatra, biti u komunikaciji i da se unapred zna sve.

Hrvatska, ističe, ima široku lepezu turističke ponude i za one dubljeg džepa i za one nešto skromnije.

Ne vidi, kaže, nikakve razloge za zabrinutost.

"Kampanje, koje su u međuvremenu obustavljene, biće spremne i naravno da ćemo modifikovati poruke", rekao je Stančić.

Na konstataciju da su domaći gosti "nužno zlo", Stančić kaže da nije tako.

"Činjenica je da Hrvatska u poređenju sa ostalim državama ima mali procenat domaćih turista, svega 13 posto. Mislim da je ovo okidač za pokretanje domaćeg turizma. Mislim da je trenutak i prilika da domaće turiste podstičemo za putovanje unutar zemlje. To će raditi sve nama konkurentske zemlje. Svi će ići pre svega s preporukama da ljudi na godišnje odmore putuju uglavnom unutar zemlje", naveo je Stančić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.