Ispod Hadrijanove palate otkriven podzemni grad

Ispod vile rimskog cara Hadrijana u Tivoliju kod Rima pronađeni su ostaci tunela i podzemnih građevina. Tuneli su širine 2,4 metra i vode do podzemnog trga koji je širok skoro 700 metara.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2013.

09:23

Default images

Arheolozi smatraju da su tuneli korišćeni za transport robe, stoke i robova, na kolicima koje su vukli volovi.

Hadrijanov kompleks izgrađen je u 2. veku i površine je oko 300 jutara (1km²) i obuhvata 30 zgrada. Kada je Rimsko carstvo palo, vila je opljačkana i oštećena, ali je podzemni kompleks ostao netaknut.

Navodno, Hadrijan nije voleo palatu na Palatinu zbog velike gužve i želeo je mirnije mesto za život iz kojeg će vladati Carstvom. U tu svrhu je vila izgrađena poput stambene palate, a poštanski sistem je povezivao sa Rimom. Posle Hadrijana, vilu su koristili i ostali carevi, a nakon pada Rimskog Carstva vila je delomično uništena. Proučavanje spomenika Hadrijanove vile odigralo je presudnu ulogu u otkrivanju elemenata antičke klasične arhitekture u renesansi i baroku. Takođe je značajno uticala na mnoge arhitekte i dizajnere u 19. i 20. veku.

Vilu je 1999. UNESKO proglasio lokacijom svetskog nasleđa, a trenutno se radi na raščišćavanju tunela kako bi do kraja godine mogao da se ponudi turistima za obilazak.

Foto: Entoaggie09/en.wikipedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: