Kako se (ne) treba oblačiti u svetu?

Tokom ovog leta stanovnice Njujorka moći će da nesmetano šetaju u toplesu gradskim ulicama dok je, istovremeno, policija u Pekingu upozorila žene da ne nose mini suknje i drugu provokativnu odeću u autobusima, a to su samo neki od primera različitih i, često, neobičnih pravila u svetu kad je reč o odevanju.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

13:17

Default images

U dopisu poslatom svim policijskim stanicama u gradu, vlasti Njujorka podsećaju pripadnike snaga reda da šetnja golih prsa ne predstavlja nikav prekršaj ne samo za muškarce, već ni za žene i da policajci ne treba da kažnjavaju niti privode dame koje će ovog leta šetati nage do struka, već da im priteknu u pomoć ukoliko je to potrebno.

U Njujorku je još 1992. donet zakon kojim je ženama dopušteno da hodaju u toplesu u slučaju velikih vrućina. Malo ko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje.

Istovremeno, policija u glavnom gradu Kine upozorila je žene da ne nose mini suknje, kratke pantalonice ili drugu provokativnu garderobu u autobusima i metrou, tokom vrućih letnjih meseci, kako bi izbegle seksualna uznemiravanja.

Žene treba takođe da se zaklone kesama ili novinama i sede ili stoje u nižim delovima prevoza, pre nego u podignutim sedištima, kako bi izbegle da budu krišom fotografisane, navedeno je u uputstvu saobraćajnog odeljenja biroa za javnu bezbednost Pekinga, koje je objavio list "Čajna Dejli".

Žene u Pekingu se često žale na pipkanja i druga uznemiravanja u prenatrpanim gradskim autobusima i metrou, a većina autobusa u glavnom gradu nema sigurnosne kamere tako da je vlastima teško da dođu do dokaza o uznemiravanju, dok je najteža kazna za seksualno uznemiravanje 15 dana zatvora.

Sličnu odluku donele su krajem prošle godine i vlasti u Svazilendu, koje su zabranile nošenje mini suknji i farmerki sa plitkim pojasom, smatrajući da takva odeća deluje provokativno i može da navede na silovanje.

Pa ipak, u toj maloj državi na jugu Afrike svake godine hiljade mladih žena, devica obnaženih grudi, defiluju ispred kralja, što je sasvim dozvoljena praksa.

Na drugoj strani sveta, zvaničnici u popularnom odmaralištu Vajldvud u Nju Džersiju razmatraju ovih dana usvajanje propisa kojima bi se posetiocima i stanovnicima ovog grada zabranilo da nose spuštene i široke pantalone u "joga" stilu, a bilo bi obavezno da posle osam sati uveče nose košulje i cipele tokom šetnje, prenosi "Dejli mejl".

Pre tri godine, policajcima i policajkama u Midlends Vestu u Velikoj Britaniji naloženo je da nose "diskretan donji veš", u "primerenoj boji", što je pokrenulo skandalozne glasine o inspekciji.

U Klivlendu je jedan stari zakon zabranjivao ženama da nose kožne cipele, pošto bi im se veš mogao odraziti na dobro izglancanoj površini,dok u Arizoni zatvorenici moraju da nose ružičaste duge gaće kako bi im se oduzelo na muževnosti, navodi francuski list "Ekspres".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: