Plava i hladna lepotica na jugu Albanije - kupanje samo za smele

Blue Eye, odnosno Plavo oko, je prirodni fenomen, izvor i jedna od omiljenih destinacija za posetu na jugu Albanije.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

11:25

Plava i hladna lepotica na jugu Albanije - kupanje samo za smele
Foto: Profimedia

Ova popularna turistička atrakcija se nalazi nedaleko od mesta Muzina, u blizini Sarande. Vrelo, odnosno izvor kristalno čiste, izrazito tirkizne vode, istraženo je do dubine od 50 metara - dokle su ronioci bili uspešni u istraživanjima, pa tačna dubina zbog teških uslova istraživanja i dalje nije poznata.

Blue Eye je inače izvor reke Bistrice, male reke dugačke oko 25 kilometara, a čiji se tok završava ulivanjem u Jonsko more u samoj Sarandi. Vodu izvorišta karakteriše izuzetno niska temperatura, ali uprkos tome, turisti često biraju Plavo oko za kraće brčkanje ili skok sa obližnjih stena u vodu.
Kako doći do Plavog oka?

Ukoliko ste smešteni u Sarandi ili Ksamilu, a želite da dođete do Plavog oka autobusom, možete to uraditi nekim od međugradskih autobusa koji saobraćaju na liniji od Sarande do grada Đirokastra. Međutim, svakako je znatno jednostavnije doći kolima. Razdaljina od Sarande je samo 25 kilometara, a ukoliko je potrebno, do izvorišta Blue Eye može se doći i taksijem.

Pripremite se za posetu


Važno je napomenuti da u blizini Plavog oka postoji izvor i suvenirnica, a koji su tokom letnje sezone izuzetno popularni, pa gužve nisu retkost. Naša preporuka je poseta ranije u prepodnevnim satima kada gužvi gotovo da nema.

Plavo Oko i šta obići u okolini

Uz samo izvorište koje je samo po sebi izvanredan prirodni fenomen, i okolina Plavog oka je zaštićena kao prirodno dobro. Do samog vrela se odlazi mostićem dugačkim oko 30 metara, nakon čega vas očekuje predeo prelepih prirodnih odlika i izvorište tirkizne boje vode. Voda izvorišta je u toj meri prozirna da su stene vidljive i do nekoliko desetina metara dubine.

U blizini se nalazi i mala platforma sa koje se mogu napraviti sjajne fotografije i uživati u pogledu.

Iako je kupanje zvanično zabranjeno, često se mogu videti turisti koji se kupaju ili skaču sa obližnje platforme u vodu. Kupanje je ovde rezervisano samo za one hrabrije jer je temperatura vode samo 10 stepeni iznad nule tokom cele godine. Čak i tokom leta.

Ukoliko produžite posetu, tokom obilaska lokolnog prirodnog rezervata, možete se upustiti i u neku od pešačkih tura koje organizuju lokalni vodiči, a koje prolaze kroz prelepe šume hrasta i platana.

Takođe, flora i fauna ovog područja je izuzetno bogata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: