Biser Evrope: I Hrvatska ima svoj Kineski zid VIDEO

Stonske zidine, odmah nakon Kineskog zida, često smatraju drugim najdužim zidinama na svetu. Međutim, bez obzira na veličinu, ovo arhitektonsko remek-delo pruža veličanstven pogled na celokupni grad, pa bi ga, shodno tome, trebalo uvrstiti kao jednu od bitnih turističkih destinacija, posebno zbog toga što se nalazi u "komšiluku".

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2021.

12:00

Biser Evrope: I Hrvatska ima svoj Kineski zid VIDEO
Foto: Shutterstock/Swedishnomad.com - Alex W

Uska Stonska prevlaka, koja povezuje Pelješac s kopnom, poznata je po zidinama za koje često govore da su, nakon Kineskog zida, najduže na svetu. Iako je malo verovatno da bi ovakva izjava bila istinita, činjenica je da su zidine pravo arhitektonsko čudo. Shodno ovome, i magazin "Sun" je svojevremeno pisao o tome da Hrvatska ima zidine koje liče na kineske, samo što su "manje veličine".

U 14. veku, Dubrovačka Republika kupila je poluostrvo Pelješac. Da bi se zaštitila od neprijateljskih napada, sagradila je odbrambeni zid po celoj širini poluostrva koji su, kasnije, ojačali kulama i polukružnim bastionima. Ovo remek-delo graditeljstva bilo je dugačko čak sedam kilometara.

40-ak kula i pet tvrđava, od kojih je glavna bila Bartolomija, čuvale su i vredne solane koje su donosile mnogo novaca, pa su, ubrzo nakon toga, Dubrovčani sagradili i solanu koja je, umnogome, doprinela ekonomskom razvoju mesta.
Foto: Shutterstock/Dave Z
Prema starijim dubrovačkim svedočanstvima, gradnja Velikog zida trajala je 18 meseci, a koštala je oko 12.000 dukata.

Iako je deo zidina srušen u potresima i bitkama, stonske zidine su, sa svojih 5,5 km, još uvek najduže odbrambene zidine u Evropi, piše Pun kufer.

Stonske zidine su od 2009. godine otvorene za posetitelje, a za obilazak je potrebno oko 40 minuta. Naravno, ovo vreme je neophodno ukoliko se odlučite za dužu turu- između Stona i Malog Stona. Kraća ruta traje, pak, oko 20 minuta, a počinje i završava se u Stonu na zidinama, koje u obliku pentagona okružuju grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: