Za vakcinisane turiste - skraćen karantin

Tajlandska turistička organizacija (TAT) obradovala je mnoge objavom da je Vlada Kraljevine Tajland odobrila kraće karantinske obaveze za međunarodne dolaske. Ove mere stupile su na snagu 1. aprila.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

13:51

Za vakcinisane turiste - skraćen karantin
Foto: Depositphotos/ luengo_ua

Naime, Tajlandski nacionalni komitet za zarazne bolesti objavio je da će vakcinisanim turistima omogućiti skraćeni karantin po dolasku – od sedam dana.

Od turista će biti zatražena potvrda o vakcinaciji protiv kovid 19, u papirnom ili elektronskom obliku. Pod vakcinisanim putnikom se podrazumeva da su primljene dve doze vakcine, koja mora biti odobrena i registrovana u Ministarstvu javnog zdravlja (MoPH) Tajlanda ili odobrena od Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navodi Travelmagazine.

Na taj način će karantin koji je do juče podrazumevao dvonedeljnu samoizolaciju biti smanjen na sedam dana, za sve koji su drugu dozu vakcine primili najmanje 14 dana pre datuma putovanja. Međutim, svi turisti moraju da budu iz zemalja u kojima nije pronađen mutiran soj virusa SAR-CoV-2, stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Koje vakcine dolaze u obzir?

Kineska Sinovac vakcina (potrebne su 2 doze) – za kinesku Sinopharm vakcinu se još čeka zvanična potvrda; AstraZeneca / Oksford (potrebne su 2 doze); vakcina kompanije Pfizer / BioNTech (potrebne su 2 doze); Covishield vakcina od Instituta za serum u Indiji (potrebne su 2 doze); vakcina kompanije Johnson & Johnson (potrebna je 1 doza) i mRNA-1273 od Moderne (potrebne su 2 doze).

Putnici koji ne mogu da prilože važeći sertifikat o vakcini, originalni papir ili ispis internetskog sertifikata o vakcinama Međunarodnoj zdravstvenoj kontroli u tački dolaska, biće podvrgnuti najmanje 10-dnevnom karantinu.

Karantinski period će na taj način biti smanjen sa 14 dana (15 noći) na 10 dana (11 noći) za međunarodne dolaske iz zemalja bez mutiranog soja virusa SAR-CoV-2 koji nisu vakcinisani protiv COVID-19 ili nisu završili punu vakcinaciju.

Trenutni 14-dnevni karantin ostaje na snazi za putnike koji dolaze iz 11 zemalja sa mutacijama i varijantama virusa SAR-CoV-2, kao što je najavilo Ministarstvo zdravstva. U tu grupu zemalja spadaju Bocvana, Kamerun, Kongo, Gana, Kenija, Mozambik, Ruanda, Južna Afrika, Tanzanija, Zambija i Zimbabve.

PCR testovi na nekoliko dana i dalje na snazi

Da bi dobili zeleno svetlo za ulazak, svi međunarodni turisti moraju da ispune i prethodno regulisane zahteve od strane Tajlanda. To uključuje važeću vizu ili dozvolu za ponovni ulazak, potvrdu o ulasku (COE) koju je izdala tajlandska ambasada ili konzulat, zatim polisu zdravstvenog osiguranja COVID-19 sa minimalnim pokrićem od 100.000 američkih dolara, potvrdu o rezervaciji hotela za alternativni državni karantin (ASQ) i negativan PCR test, izdat najkasnije 72 sata pre polaska. Putnicima iz Srbije koji planiraju put Tajlanda se preporučuje da se raspitaju u konzulatu u Beogradu za više detalja.

Tokom karantina u Tajlandu, stranci moraju da se podvrgnu PCR testu petog dana po dolasku, za one koji su pod 7-dnevnom karantinom. Za 10-dnevni karantin potrebna su dva testa, trećeg i devetog dana. Za 14-dnevni karantin potrebna su tri testa – na dan dolaska, šestog i dvanaestog dana karantina.

Svi dolasci prate se u posebnom sistemu tokom određenog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: