Crnogorsko primorje kao "mesto duhova", meštani pesimistični: "Nema turista, nema nikoga"

Prognoze za turizam u Budvi i Baru, dva verovatno najpoznatija letovališta u Crnoj Gori, veoma su pesimistične.

Izvor: B92

Nedelja, 21.06.2020.

15:20

Crnogorsko primorje kao
Foto: depositphotos, IuliiaVerstaBO

Leto već počinje, a u metropoli crnogorskog turizma, Budvi, boravi svega hiljadu i po gostiju. U zemlji ih je ukupno nešto preko pet i po hiljada, što je za 92% manje nego u istom periodu prošle godine.

Kako kažu ugostitelji, porez je ostao isti kao da je i svaka druga turistička sezona, a kako kažu meštani, sve je obavijeno velom neizvesnosti.

Što se Bara tiče, u kafićima i restoranima, stolice su prazne. Po koji meštanin ispija kafu, ali to je daleko od očekivanog. Cene su na prošlogodišnjem nivou, a ugostitelji i tamo tvrde da za sada posluju u minusu.

"Turista ima vrlo malo, uglavnom su zastupljeni domaći turisti. Predsezonu smo faktički izgubili, očekujemo da nešto bude tokom jula i avgusta", kazao je ugostitelj Adel Bećović.

I u Starobarskim suvenirnicama i prodavnicama je slična situacija, s tim što još uvijek nesu otvorene sve radnje koje posluju sezonski.

"Ne dešava se ništa. Možda vikendom, subotom i nedeljom dođu naši sugrađani iz Bara. Zatvoreno je sve, čekamo otvaranje granica", rekao je trgovac Remo Beharović.

"Umereni smo optimisti. Ne možemo očekivati rezultate koje smo ostvarili u prethodnom periodu. Za to će trebati sigurno jedan duži vremenski period", istakao je direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: