Uskoro će se plaćati izletnička viza za Perast?

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) zalaže se za uvođenje izletničke takse za Perast za sledeću turističku sezonu, što bi tom gradu, kako tvrde, donelo prihode od oko 250.000 evra.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

20:00

Uskoro će se plaćati izletnička viza za Perast?
Foto: prescott10/depositphotos

U kotorskom DPS-u smatraju da bi prihod po osnovu izletničke takse za Perast iznosio ne manje od 250.000 evra, što bi se opredelilo isključivo za unapređenje lokalne infrastrukture i poboljšanje životnog standarda stanovnika tog grada.

Oni su podsetili da je Turistička organizacija Kotor prošle godine, u konsultacijama sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, razmatrala uvođenje izletničke takse za Perast, ali da iz nepoznatih razloga bivša kotorska vlast nije shvatila ozbiljnost situacije i nije tražila saglasnost Vlade.

"To pitanje je, inače, posebno došlo do izražaja zbog komunalnog haosa koji se stvara u Perastu, od kojeg grad nema nikakve koristi. S druge strane, aktuelne informacije sa svetskog turističkog tržišta upozoravaju da Crnoj Gori preti opasnost od takozvanog overturizma, što znači da na jednoj lokaciji ima toliko posetilaca da to negativno utiče kako na lokalno stanovništvo i životnu sredinu", navodi se u saopštenju kotorskog DPS-a.

Oni su podsetili da je Perast, nakon kotorskog Starog grada, najposećeniji deo opštine u koji dolazi više od trećine putnika sa kruzera, prenosi crnogorska informativna agencija MINA.

Iz kotorskog DPS-a su dodali da je broj izletnika u Starom gradu u prošloj godini premašio pola miliona, dok za prvih sedam meseci ove godine iznosi 305.000.

"Na osnovu toga se do kraja godine očekuje najmanje 550.000 izletnika, odnosno računajući cenu od jednog evra po osobi za grupe veće od pet turista, prihod od 550.000 evra", naveli su iz kotorskog DPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: