Mračna strana Santorinija: "Noću ne mogu da spavam od bolova"

Tamo gde turisti dolaze da odmaraju, sezonski radinci obavljaju posao u uslovima koji su često nehumani.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2018.

15:00

Mračna strana Santorinija:
foto: getty

Svake godine milioni turista posećuju grčko ostrvo, plaćaju noćenje i do hiljadu evra. Ista ta suma je mesečna plata jednog konobara, ali i nosača prtljaga koji obavlja iscrpljujući posao po vrućini rajskog ostrva.

Samo vera u lepšu budućnost im pomaže da to izdrže i nastave dalje.

Možda su litice Santorinija savršen pejzaž za odmor, ali za ove ljude koji se penju uz 146 stepenika nekoliko puta dnevno noseći prtljag težak i do 30 kilograma definitivno nije idealno okruženje.

Jedan bugarski nosač prtljaga izjavio je za grčki „Lifo“ da noću ne može da spava od bolova. Već nekoliko godina radi ovaj posao kako bi sakupio novac da otvori svoj market u Bugarskoj.

“Često se pitam da li ću uopšte doživeti 60. godinu. Noću ne mogu da spavam od bolova, a nekada nosim i po dva kofera uzbrdo“, rekao je.

Kada padne noć, nosači se odmaraju, ali druga ekipa - konobara i barmena počinje svoj radni dan.

Jedan barmen, takođe iz Bugarske, kaže da u toku noći pripremi i do 400 pića. Otkako padne mrak, pa sve do izlaska sunca stajanja nema!

Radi i do 14 sati dnevno, a vreme za privatni život ne postoji. Sanja da izgradi sopstveni hotel u Bugarskoj, gde evro ima četiri puta veću vrednost nego u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: