Oman, nova destinacija

Sultanat na Arabijskom poluostrvu, Oman je do skoro bio najzaostalija zemlja u okruženju, ali od 1970ih ova zemlja se pod novim sultanom modernizovala, i postala je privlačna za turiste.

Izvor: B92

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2009.

07:00

Default images

Turizam u Omanu gotovo da nije postojao sve do 1970, kada je na vlast došao novi sultan Qaboos bin Said. Novi vladar, iako autoritaran, zaslužan je za modernizaciju, koju lokalci masovno nazivaju renesansa.

Do 1970, Oman nije imao gimnaziju, a postojale su samo dve osnovne škole, i jedna bolnica kojom su upravljali Amerikanci. Putevi su bili samo makadamski, a zemlja je bila u stanju latentnog građanskog rata.

Ali od kako je pre nekoliko decenija započela renesansa, Oman je uspeo da uspostavi mir u zemlji, sustigne svoje bogatije susede, asfaltira puteve, i uvede struju u udaljena mesta.
Photo: 31o5 / Flickr
Lokalci su vrlo prijateljski nastrojeni, uvek raspoloženi za ćaskanje sa strancima, kojima ne propuštaju da ponosno naglase da su njihovi putevi stari samo 10 godina, i da zemlja napreduje velikom brzinom.

MUSKAT

Glavni i najveći grad u Omanu, Muskat se sastoji od 6 vilajeta, i ima oko 1 milion stanovnika.

Nekada su to bila tri gradića: 1. Muskat, grad opasan zidinama, i mesto gde su bile smeštene kraljevske palate; 2. Matrah, ribarsko selo i čuveni Matrah suk; 3. Ruwi, trgovački deo grada.

Najjeftiniji smeštaj nalazi se u Matrahu, a za šoping turisti u glavnom odlaze u Ruwi.

U predgrađu ima više predivnih plaža, od kojih su neke vrlo duge, i po nekoliko desetina kilometara.
Photo: Larsz / Flickr
Atrakcije

Tvrđava Al Džalali, i Tvrđava Al Mirani, koje su sagrađene 1580. za vreme portugalske okupacije, a danas su pretvorene u muzej.

Velika džamija Sultan Qaboos, treća je najveća džamija na svetu, a nemuslimanima je dozvoljen ulaz samo između 8 i 11 pre podne, svakog dana osim petka. U džamiji treba obavezno videti čuveni kristalni luster firme Swarowski, i drugi najveći ručno rađeni persijski tepih na svetu.

Matrah suk, tržni centar sa spletom uličica i uskih prolaza, važi za najbolju tržnicu u Persijskom zalivu. U suku se nalazi riblja pijaca i bezbroj zlatara. Neke od prodavnica primaju i kreditne kartice.

Kraljevska palata Qasr Al Alam, danas je kancelarija šefa države, Sultana Qaboosa. Turistima nije dozvoljen ulazak u palatu.
Photo: hillsieboy / Flickr
Kvart Korniš, šetalište pored mora koje je nedavno celo renovirano, puno je jeftinih restorana.

Plaže

Muskat obiluje plažama, ali će za žene najzanimljivije biti one kod velikih hotela, koje se plaćaju, ali gde se toleriše veća sloboda nego na javnim plažama. Ulaz na plažu luksuznog hotela često može da košta i preko €10.

Restorani

U Muskatu postoje luksuzni restorani u kojima cene nisu previše niske, ali najslađe je jesti u lokalnim kafanama, gde obrok za jednu osobu najčešće košta oko €1.
Photo: MarkKristenBenEve / Flickr
Smeštaj

Spavanje u Muskatu nije jeftino, ali se mogu naći poneki hoteli po prihvatljivim cenama.

Al-Fanar Hotel (Mutrah Corniche, tel: 24 712 418). Dvokrevetna soba je €30, sobe nisu u najboljem stanju, ali su čiste, i najjeftinije u gradu.

Naseem Hotel (Mutrah Corniche, tel: 24 712 418). Takođe relativno oronuli hotel, ali sa čistim i velikim sobama, i dobrim pogledom na luku. Dvokrevetne su oko €35.

Muskat obiluje luksuznim hotelima, od kojih su najpoznatiji Grand Hyatt, Chedi Muscat, Al-Bustan Palace, i Shangri-La.

AL-SHARQIYA

Al-Sharqiya je oblast na krajnjem istoku Arabijskog poluostrva, i predstavlja glavnu atrakciju za turiste.

Oblast Al-Sharqiya može da se podiči najlepšim plažama u Omanu, spektakularnim isušenim rečnim koritima wadi, peščanim dinama, i mestima gde se legu kornjače.
Photo: Hotshoe! / Flickr
S obzirom da se u ovoj oblasti glavne atrakcije nalaze izvan naseljenih mesta, pametno je uzeti rent-a-car i samostalno ih obići. Turističke agencije takođe ne izostavljaju ovaj deo Omana u svojim turama.

Najzanimljiviji deo trase je od Muskata do grada Sur, koji je jedan od regionalnih centara, iako je put prilično uzan i opasan. Između Muskata i Sura nema hotela, ali ima predivnih plaža na kojima se može kampovati. Treba imati u vidu da veliki deo tog puta nije pokriven mobilnom mrežom, i da tada funkcionišu jedino satelitski telefoni.

SUR

Regionalni centar sa oko 70.000 stanovnika, Sur je grad na kraju sveta. Od Muskata, glavnog grada Omana, udaljen je oko 350 km.

Ima dve tvrđave, nekoliko savršenih plaža, i odlična je baza za obilazak atrakcija poput Wadi Tiwi, Wadi Shab, kao i rezervata kornjača Ras al-Jinz.

BEZBEDNOST

Za razliku od susednog Jemena gde se dešava da turisti budu kidnapovani, Oman je bezbedna zemlja. Policija je efikasna, i u principu nije korumpirana.

Saobraćaj zna da bude problem, jer ima velikih nenaseljenih predela, pa se dešava da vozači zaspu za volanom i izazovu sudar.

Ako iznajmite džip u nameri da vozite kroz pustinju, uvek idite u koloni, i potrudite se da automobili budu iste marke, zbog eventualnih kvarova i rezervnih delova.

Uvek imajte dovoljno benzina, jer u nenaseljenim predelima nema pumpi. I uvek naravno računajte na dovoljnu količinu vode za piće.
Photo: dlisbona / Flickr
HRANA

U Omanu se tradicionalno prave arapski, turski, i libanski specijaliteti, ali je jak uticaj i indijske kuhinje.

Ono što karakteriše tipično omanski ručak obično je manja količina začina u odnosu na ostatak regiona. Zbog duge obale, riba je sveprisutna na menijima, pogotovo ajkula. Na svakom koraku prodaje se i švarma, omanski naziv za giros ili doner.

Od slatkiša, najviše se jedu alva i urme.

U većim gradovima postoje američki lanci brze hrane, kao što su McDonald's, Burger King, i KFC.

Alkohol se nalazi samo u odabranim restoranima i u velikim hotelima, i vrlo je skup.

Ako želite da izbegnete restorane i kioske, najbolji izbor je omanski lanac supermarketa Al-Fair, koji po snabdevenosti može da se meri sa zapadnim prodavnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: