Bled - zamak i krempite

Termalne vode, svež vazduh, božanstvena priroda, prelepi hoteli, zamak star 1.000 godina, krempite čiji ukus se ne zaboravlja – čine Bled destinacijom koju treba obići

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

06:40

Default images

Legenda kaže da su lednici Julijskih Alpi tugovali i ronili suze za vremenom kada su na svetu bili ogromni planinski masivi. Kristalne suze slivale su se u kotlinu i stvorile čudesno jezero – Bled. Tako je priroda napravila bajkovitu idilu koju su čuvali staroslovenska boginja Živa i njene vile i vilenjaci. Istorija, opet, kaže da je nemački car Henri Drugi 1004. godine jezero poklonio briksenškom biskupu Albuinu, a njegovi naslednici su napravili nepristupačnu tvrđavu i zamak na istočnoj obali jezera. Tako je nastao grad Bled, a po njemu je i jezero dobilo ime.

Turizam na ovom ostrvu počeo je da se razvija pre 160 godina zahvaljujući Švajcarcu Arnoldu Rikliu koji se razboleo i došao na Bled zbog vazduha, termalne vode i božanstvene prirode. Kada je shvatio da se on vrlo brzo oporavio otvorio je prvi spa centar. Bilo je to pre 50 godina. Gosti su ležali u toploj termalnoj vodi, pa trčali po prirodi.

Prirodi nije bilo dovoljno da Bledu podari samo jezero već je i na sred jezera „stavila” ostrvo. Kad je bajka da bude ona najlepša. U srednjem veku je na tom ostrvu izgrađena crkva Sveta Marija. Pre crkve tu je bio hram posvećen boginji Žive.

Lepota ovog kraj privlačila je i mnoge moćne vladare pa je tu dvorac napravio austrijski princ Vundiš Graca, od 1920. bila je tu rezidencija kraljevske porodice Karađorđević, a kasnije i Titova predsednička rezidencija.

Najstariji zamak u Sloveniji nalazi se 100 metara iznad bledskog jezera. Danas je pretvoren u muzej. Do zamka možete doći pešice iz bilo kog hotela na Bledu, trebaće vam dvadesetak minuta i udobna obuća jer je put dosta strm. Sledeće godine biće 1.000 godina kako se ovaj zamak pominje u knjigama.

Ljubitelji sporta ovde uživaju. Raj je za bicikliste i planinare. Na tridesetak kilometara nalazi se Bohinjsko jezero do kojeg se dolazi dolinom Save Bohinjke, a povratak preko visoravni Pokljuka biciklistima ostaje u nezaboravnom sećanju. Leti se može sankati na terenima Straža. Letnje sanke na točkovima zakačene su za specijalnu šinu i na dužini od 520 metara razvijaju brzinu do 40 kilometara na sat. Jedno spuštanje košta tri evra, a tri spuštanja pet.

Još za vreme Karađorđevića ovde su bili golf tereni. Danas su to najveći tereni Slovenije i zauzimaju 100 hektara sa 27 rupa.

Kako je jezero dugačko nešto više od dva kilometra idealno je za veslače, te se na Bledu održavaju svetska takmičenja u ovom sportu.

Bled možete obići fijakerom koji će vas koštati 20 evra, a možete i peške jer je šetalište oko celog ostrva dugačko šest kilometara. Do ostrva dolazite drvenim čamcem u kojim možete i sami veslati. U čamac, kojim vesla profesionalac, može stati 28 osoba, a vožnja će vas koštati 12 evra po sobi.

I kada sve ovo isprobate i potrošite kalorije otiđite u „Kavanu” hotela „Park” gde se prodaju krempite. Krempite na Bledu imaju tradiciju dugu pola veka, prvu je ovde napravio Ištvan Lukačević iz Vojvodine, a kažu da ih je do sada pojedeno više od deset miliona.

----------------------------------------------------------------

Cene

Za porodice interesantan je hotel „Slavica”sa tri zvezdice jer je tu napravljena igraonica za decu, a glavni akter je maskota labud Zaki. Za porodicu sa dvoje dece dve noći sa polupansionom koštaju 224 evra jer dvoje dece do 12 godina ne plaćaju boravak.

„Hotel Golf” sa četiri zvezdice ima termalni bazen sa više od 380 kvadratnih metara vodene površine sa pogledom na jezero. Noć u dvokrevetnoj sobi za dve osobe košta 170 evra.

Najstariji hotel na Bledu je „Grand hotel toplice” sa pet zvezdica. Renoviran je je 2002 i 2003. godine i zadržao je prepoznatljiv stil tridesetih. U sobama sa visokim plafonima su kreveti u kojima se dušeci posebno naduvavaju u zavisnosti kakvu tvrdoću dušeka volite. Bazen je napravljen na samom izvoru lekovitom za kardiovaskularne bolesti i bolesti unutrašnjih organa. Prazni se svake noći jer se do ujutro sam napuni. Za dve osobe noćenje košta 310 evra, a u cenu su uključene i saune za opuštanje.

Espreso kafa u kafiću u zamku na Bledu košta 2,00 evra (u hotelu Park 1,60), koka-kola 3,00 (2,60), đus 2,60 (2,60), pivo 3,50 (3,40), viljemovka 0,3 pet evra (4,00). Krempita košta 2,90 evra u „Kavani” hotela „Park”.

Masaže u hotelima koštaju od 43 evra, anticelulit programi od 43, romantične kupke od 33, tretman za negu lica od 49 evra.

Gordana Čanović
(Politika)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: