Život

Sreda, 02.08.2017.

11:10

Ovako je pre 140 miliona godina izgledao prvi cvet

Evolutivno poreklo cveća jedna je od najvećih misterija u nauci.

Izvor: Business Insider

Ovako je pre 140 miliona godina izgledao prvi cvet
Foto: Thinkstock

Svi današnji cvetovi potiču od jednog zajedničkog pretka koji je na Zemlji cvetao pre 250 do 140 miliona godina, kada je planeta bila znatno toplija i bogatija kiseonikom. Zbog krhke strukture cveća, nijedan fosil cveta iz tog perioda do sada nije pronađen.

Ipak, naučnici su u okviru najnovijeg istraživanja prvi put uspeli da otkriju kako je moglo da izgleda prvo cveće na Zemlji. Umesto da se oslanjaju na fosile, oni su pažljivo analizirali i uporedili karakteristike više od 800 današnjih vrsta.

Zaključeno je da je prvi cvet najverovatnije ličio na savremenu magnoliju. Imao je mnoštvo nediferenciranih latica, raspoređenih u koncenričnim krugovima.

U njegovoj sredini nalazilo se nekoliko redova reproduktivnih organa, uključujući prašnike i tučke, što ukazuje na njegov hermafroditski karakter.

Naučnici objašnjavaju da je reč o izuzetno korisnoj osobini kada je u pitanju kolonizacija novih sredina, s obzirom na to da jedna jedinka može samu sebe da oplodi, i tako se uspešno razmnoži.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nature Communications.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: