Život

Sreda, 08.10.2014.

22:44

Dodeljene stipendije "Za žene u nauci"

Tri mlade srpske naučnice, Dragana Ilić, Jovana Grahovac i Aleksandra Dimitrijević, dobitnice su nacionalnih stipendija od po 5.000 evra za svoj izuzetan naučnoistraživački rad, u okviru globalnog programa ,Za žene u nauci".

Izvor: B92

Default images

Ovogodišnje dobitnice nagrađene su za naučnoistraživačke projekte u oblastima astrofizike, biotehnologije i biohemije, a stipendije su im dodeljene kao podsticaj da unaprede svoj naučno istraživački rad i nastave da se bave naukom u Srbiji.

Projekat nacionalnih stipendija ,Za žene u nauci" u Srbiji je pokrenut 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za UNESCO, L'Oreala Balkan i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj. Od tada se svake godine dodeljuju tri stipendije talentovanim i perspektivnim mladim ženama koje se bave naučnoistraživačkim radom u Srbiji, čime se podržava njihovo dalje naučno i profesionalno usavršavanje.

Početak novog ciklusa ovog programa najavljen je za 15. oktobar, od kada će mlade žene koje se bave naučnim radom i istraživanjima ponovo moći da konkurišu za stipendije koje se svake godine dodeljuju u našoj zemlji.

Konkurs je otvoren za mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile. Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa, moguće je naći na internet adresi www.zeneunauci.co.rs.

Globalni program ,Za žene u nauci" koji za cilj ima da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu, realizuje se u okviru međunarodnog partnerstva L'Or�al-a i UNESCO-a, i postoji od 1998. godine. Kroz njega je do sada nagrađeno više od 2000 naučnica iz više od 100 zemalja širom sveta, čija istraživanja u različitim oblastima predstavljaju značajna naučna dostignuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: