Nova era u istraživanju svemira: U kosmos američkim letelicama FOTO

Kompanija "Spejs Eks" planira da na proleće pošalje dva astronauta u svemir. To će ujedno biti i prva američka svemirska letelica koja će nositi Nasine astronaute od kada je "spejs-šatl" program obustavljen 2011. godine.

Izvor: B92, brightside rts

Utorak, 28.01.2020.

08:45

Nova era u istraživanju svemira: U kosmos američkim letelicama FOTO
Foto: depositphoto/Paopano

Dag Harli i Bob Benken naći će se u letelici "Kru dregon" kompanije "Spejs Eks" (SpaceX), a njihov let mnogi opisuju kao početak nove ere u američkom istraživanju svemira.

Osim toga, to će biti i prvi put da svemirske letelice privatne kompanije nose ljude. "Bob i ja smo bili dovoljno srećni da nas odaberu. Dok se približavamo lansiranju, prilično smo užurbani. Sve više vremena provodimo u Kaliforniji, jer se tamo obavlja najveći posao u vezi sa Dregonom", rekao je Dag.

Tokom priprema, prošli su sve procedure u hitnim slučajevima, uvežbali se na mehanizmima letelice i isprobali nova odela.

Dva astronauta su za let odabrana 2018. godine. Izvršni direktor "Spejs Eksa" očekuje da Benkena i Harlija pošalje na Međunarodni svemirsku stanicu u aprilu, maju ili junu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: