Ponedeljak, 28.01.2019.

10:03

I u SAD slavili Svetog Savu, najmasovnije u Čikagu

U srpskim hramovima u SAD i Kanadi u nedelju je obeležen praznik Svetog Save, prvog srpskog arhiepsikopa. Posle bogosluženja, održane su akademije na kojima je govoreno o značaju Rastka Nemanjića - Svetog Save, u osnivanju Srpske pravoslavne crkve, čijih se osam vekova autokefalosti slavi ove godine.

Izvor: Tanjug

I u SAD slavili Svetog Savu, najmasovnije u Čikagu
Foto: Thinkstock/ilustracija

Najmasovnije je bilo u Čikagu, u kojem živi i najbrojnija srpska zajednica. Praznik je obeležen i kao slava škola za srpski jezik, istoriju i veronauku, koje deluju pri srpskim hramovima.

Svetosavskom akademijom praznik je obeležen i u najmlađoj parohiji u Čikagu, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog. Humanitarni svetosavski bal organizovala je u subotu i Srpska narodna odbrana čije je sedište u Čikagu i bio je namenjen Domu za nezbrinutu decu u Kruševcu.

Svečanosti posvećene Svetom Savi u ovom delu Amerike biće nastavljene i iduće subote, 2. februara 2019. u manastiru Nova Gračanica pored Čikaga, kada će Svetosavsku akademiju pripremiti studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Sava" koji deluje pri Manastiru Libertivil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: