Kuba ispituje 4 vakcine, Italija još radi na jednoj

List "Manifesto" kritikuje slabe rezultate italijanskih naučnika koji godinu dana od početka pandemije kovida 19 "još razvijaju domaću vakcinu", nasuprot Kubi, gde su u trećoj, finalnoj fazi ispitivanja delotvornosti čak četiri vrste.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2021.

11:55

Kuba ispituje 4 vakcine, Italija još radi na jednoj
Foto: shutterstock, PhotobyTawat

Kubanske vakcine "soberana 1" i "soberana 2", "mambisa" i "abdala" su proizvodi grupe "Biokubanafarma", koja obuhvata 32 biotehnološke i farmaceutske firme, a zapošljavaju 80.000 radnika, podseća list.

Direktor odeljenja Grupe za nauku i inovacije Rolando Perez Rodrigez je izjavio da se sve kubanske vakcine baziraju na antigenima, a ne na genetskom materijalu virusa, kako bi se u organizmu provocirala odbrambena reakcija i sprečilo širenje zaraze.

"To su tehnike kojima smo već eksperimentisali u proizvodnji vakcina za dečje bolesti, što nam daje prednost prilikom odobravanja upotrebe vakcina", tvrdi Rodrigez.

List "Manifesto" pohvalno piše o kubanskom programu zaštite od virusa. Među 11 miliona stanovnika ukupno obolelih je bilo do sada malo više od 53.000, a preminulo je 336 zaraženih.

Kuba planira da proizvede 100 miliona doza vakcine i da do kraja godine imunizuje sve svoje stanovnike, a da ostatak leka izveze u druge zemlje.

Jedna od vakcina "Mambisa", koja je, takođe, u trećoj finalnoj fazi potvrde, biće primenjivana u vidu nazalnog spreja, a narednih meseci će početi eksperimenti sa vakcinom za prevenciju kovida kod dece i mladih od 5 do 18 godina.

"Fini rezultati za zemlju koja je sve ovo uspela uprkos američkom embargu i ograničenjima pomorskog i avionskog saobraćaja u svetu zbog pandemije kovida 19", zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: