Italijan nakon povrede mozga govori samo francuski

Svakog jutra nakon što ustane, Italijan koji je pretrpeo oštećenje mozga otvara prozore i viče ‘Bonžur’.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 03.06.2016.

13:30

Italijan nakon povrede mozga govori samo francuski
Foto: Thinkstock

Anonimni pacijent, poznat kao Džej Si (JC), u svojim dvadesetim izlazio je s Francuskinjom, ali nikada nije pokazao naročito interesovanje za francusku kulturu.

Međutim, 50-godišnji muškarac sada bira isključivo francuske filmove, knjige na francuskom jeziku i jela francuske kuhinje, piše Independent.

Džej Si je takođe učio francuski u školi, ali uprkos tome što insistira na tome da govori samo ovaj jezik, i dalje piše na italijanskom.

“Njegov francuski je pun netačnosti, ali ga govori brzo, s prenaglašenom intonacijom, koristeći prozodiju kakva se može čuti u filmovima. Džej Si predstavlja tipičnu karikaturu Francuza. Ne pokazuje frustraciju ako ga ljudi ne razumeju kad govori francuski”, navodi se u izveštaju Univerziteta u Edinburgu.

Džej Si nije prva osoba koja je počela da govori isključivo na nekom stranom jeziku nakon povrede glave. Do sada je u svetu zabeleženo oko 60 ovakvih slučajeva.
Pacijent takođe kupuje velike količine stvari. Nedavno su mu, na primer, bile potrebne dve vešalice za odeću, a kupio ih je 70.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Korteks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: