Zdravlje

Utorak, 30.08.2022.

18:48

Doktor otkrio: Na koju stranu da legnete da biste prestali da hrčete?

Prirodno je misliti da je hrkanje rezultat onoga što se događa u nosu, ali lekar za medicinu spavanja sa Univerziteta Stanford kaže da bi se na neke "hrkače" trebalo odnositi još jedno pitanje.

Izvor: hayat.ba

Doktor otkrio: Na koju stranu da legnete da biste prestali da hrčete?
Foto: Profimedia

Za više od 90 miliona Amerikanaca koji pate od hrkanja noću (prema Medicinskom fakultetu Jejl), čini se da internet nudi bezbroj rešenja. Gubitak kilograma, promena položaja spavanja, izbegavanje alkohola i usvajanje zdrave rutine spavanja navedeni su kao lekovi za hrkanje.

I dok ovi saveti donekle pomažu u spavanju i kod hrkanja, nijedan od njih nije krajnje rešenje za hrkanje noću. Prema doktoru Skotu Kutšeru sa Univerziteta Stenford, najbolje rešenje za glasno hrkanje je razgovarati s lekarom o apneji u snu.

Apneja u snu je poremećaj koji uzrokuje da se disanje više puta zaustavi i započne, što može rezultirati glasnim hrkanjem noću.

Prošla istraživanja takođe su sugerisala da može da postoji značajna veza između apneje u snu i šireg raspona zdravstvenih problema, poput gojaznosti, anksioznosti i depresije. Dakle, taj prekinuti san može da ima uticaj na nečije celokupno zdravlje.

Preporučuje se spavanje na boku ili s podignutom glavom, a ne na leđima kako gravitacija ne bi gurnula disajne puteve prema dole i zatvorila ih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: