Istraživanje otkrilo: Skoro polovina karcinoma uzrokovana razlozima koji su mogli da se spreče

Gotovo polovina smrti od raka u svetu povezano je s faktorima koji se mogu izbeći poput pušenja, konzumacije alkohola, seksa bez zaštite i gojaznosti, pišu naučnici. Oni su analizirali podatke od oko 10 miliona ljudi koji su 2019. umrli od 23 vrste raka.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2022.

13:16

Istraživanje otkrilo: Skoro polovina karcinoma uzrokovana razlozima koji su mogli da se spreče
Foto: Profimedia

Spoljni faktori bili su uzrok bolesti u 4,45 miliona smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 odsto.

"Ova studija pokazuje da teret raka ostaje važni javnozdravstveni izazov čija magnituda raste u svetu", rekao je Kristofer Marej sa Univerziteta Vašington, koautor studije.

Najčešći uzroci raka su pušenje (oko 36 odsto slučajeva), konzumacija alkohola (oko 7 odsto), polne bolesti (6,5 odsto) i gojaznost (oko 4,2 odsto za muškarce i 5,2 odsto za žene). U 2018. više od 2 miliona slučajeva raka povezani su s infekcijama poput Helicobacter pylorija, hepatitisa i HPV-a. Studija je pokazala i da je rizik od umiranja od raka zbog spoljnih faktora veći za muškarce (u 50,6 odsto slučajeva) nego za žene (36,3 odsto).

"Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: značajni broj karcinoma, najverovatnije većina njih kad su u pitanju infekcije, može se sprečiti", pišu naučnici u Lancetu.

U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: