Aktuelno 14

05.05.2024.

16:00

Neočekivani detalj u kineskom planu za Mesec: Bizarni snimak kruži internetom VIDEO

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) nedavno je objavila snimak video koncepta svoje buduće baze na Mesecu, koju planiraju da unapređuju u narednim decenijama.

Izvor: Jutarnji.hr

Neočekivani detalj u kineskom planu za Mesec: Bizarni snimak kruži internetom VIDEO
Shutterstock/Supamotionstock.com

Podeli:

Video je objavljen prošle nedelje u okviru obeležavanja Dana svemira, predstavljajući projekt pod imenom Međunarodna lunarna istraživačka stanica (ILRS), zajednički pokrenut od strane Kine i Rusije 2021. godine.

Kina vodi ovu inicijativu i trudi se da privuče međunarodne partnere za ovaj grandiozan poduhvat, već su se pridružile zemlje poput Rusije, Venecuele, Pakistana i drugih.

U ambicioznom video snimku prikazane su uspešne misije kineskog svemirskog programa, dok je projekat zamišljen kao sveobuhvatna naučna baza koja će podržati različite interdisciplinarne istraživačke aktivnosti na Mesecu. Ipak, u video snimku se pojavljuje i jedan neobičan detalj - zastarela NASA-ina svemirska letelica.

Još uvek nije jasno da li je ovo bila duhovita aluzija ili slučajna greška, s obzirom da je ta letelica penzionisana još 2011. godine, a saradnja između NASA-e i Kine nije postojala, niti je bila dozvoljena. Međutim, neki stručnjaci su primetili da je kineska državna televizija CGTN na smešan način zamaglila letelicu kako bi sakrila neobičan detalj. 

Ova situacija je izazvala različite reakcije korisnika na društvenim mrežama, sa mnogima koji su izrazili sumnju i zabunu, dok su drugi izneli svoje teorije i komentare na ovaj neočekivani detalj.

"Sa obzirom na to da su kineski komunisti krali izume poput SSSR-a ne mogu reći da sam iznenađen" napisao je jedan korisnik na X-u. 

"Stiže nova era problema s Kinezima" poručio je drugi korisnik.

Podeli:

Tagovi

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: