Aktuelno 36

05.05.2024.

8:30

Imaju kapacitet za 40 miliona automobila godišnje – tražnja kod kuće "samo" 22 miliona

Kineske auto-kompanije proizvode duplo više vozila nego što lokalni potrošači mogu da kupe. Zašto onda vlada i dalje subvencioniše auto-industriju?

Izvor: B92

Imaju kapacitet za 40 miliona automobila godišnje – tražnja kod kuće "samo" 22 miliona
Shutterstock/Redaktion93

Podeli:

Širom Kine, proizvođači automobila trenutno imaju proizvodni kapacitet za izradu oko 40 miliona vozila godišnje, ali potrošači u zemlji kupuju samo oko 22 miliona automobila na godišnjem nivou. Uprkos ovom disparitetu, kineska vlada nastavlja da podržava rast u industriji.

Prošle godine su 123 kineska auto-brenda ponudila najmanje jedan novi električni model u Kini, prenosi Wall Street Journal. Čak i kompanije kao što je Zhido, koji su propao 2019, investitori vraćaju iz mrtvih.

To je gurnulo proizvođače električnih vozila u začarani rat cenama, dok pokušavaju da pridobiju kupce koji su "razmaženi" prevelikim izborom.

Nije iznenađujuće što su proizvođači automobila počeli da se šire na nova tržišta, što je dovelo do petostrukog povećanja kineskog izvoza automobila između 2020. i 2023.

Dobar deo ovog rasta postignut je u Rusiji, gde su kineski proizvođači automobila uskočili nakon što je Zapad uveo sankcije toj zemlji.

BYD

Kineski proizvođači automobila žele da prodaju što više svojih električnih vozila u inostranstvu, što je izazvalo zabrinutost među zapadnim konkurentima i vladama.

U SAD, Bela kuća razmišlja o povećanju carina kako bi zaštitila domaću proizvodnju, dok Evropska unija istražuje kineske subvencije za električna vozila i razmišlja o sličnim merama.

To dovodi do neizbežnog pitanja zašto Kina subvencioniše industriju koja se već suočava sa viškom kapaciteta? 

Ovo ima veze sa željom nacionalne vlade da osnaži svoje proizvođače automobila na globalnoj sceni, kao i sa njenim naporima da podrži ekonomski rast i sačuva radna mesta usred širih ekonomskih izazova.

BYD

Podrška vlade znači da čak i neprofitabilni proizvođači automobila mogu nastaviti da proizvode više vozila. U 2023. godini, samo četiri od 123 nacionalna proizvođača automobila koja prave električna vozila prodala su više od 400.000 vozila – što se generalno smatra brojem koji mora biti dostignut da bi proizvođač automobila uspeo u Kini. Te kompanije su BYD, Tesla, Aion i Wuling.

To je navelo neke kineske zvaničnike da pozovu na konsolidaciju u automobilskoj industriji. Međutim, za sada i dalje preovladava način razmišljanja o globalnoj ekspanziji koji zastupa nacionalna vlada.

Podeli:

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: