Bolesti 0

05.05.2024.

8:00

Simptom koji se pojavljuje na rukama, a može da upozori na ozbiljna stanja

Kada je reč o zdravstvenim stanjima, mnogi od simptoma koje doživljavamo imaju neku vezu s delom tela koji je zahvaćen.

Izvor: Index.hr

Simptom koji se pojavljuje na rukama, a može da upozori na ozbiljna stanja
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Na primer, jedan od znakova raka pluća je dugotrajan kašalj, dok rak creva može dovesti do pojave krvi u stolici. Međutim, u drugim slučajevima možemo primetiti neke neobične simptome za koje se čini da nemaju nikakve veze s određenim zdravstvenim problemom.

Oni su posebno opasni jer se lako mogu prevideti ili pogrešno dijagnostikovati kao nešto drugo. Imajući to na umu, farmaceut Abas Kanani upozorio je na oticanje prstiju, šake ili zgloba. Ovo medicinsko stanje, poznato kao edem, može biti znak bolesti bubrega, jetre, pa čak i zastoja srca.

"Zadržavanje tečnosti može uzrokovati oticanje prstiju, šaka ili zglobova. Oticanje je obično redovno i može biti uzrokovano raznim stanjima, kao što su bolesti bubrega ili jetre, a u nekim slučajevima i zastoj srca", rekao je za Daily Express.

Oticanje se pojavljuje kada se višak tečnosti nakuplja u tkivima tela

Objasnio je zašto se oticanje može dogoditi: "Edem se događa kada se višak tečnosti nakuplja u tkivima tela." Bubrezi igraju važnu ulogu u regulaciji ravnoteže tečnosti i uklanjanju otpadnih stvari iz tela, dodao je.

"Dakle, kada se telo suočava s hroničnom bolešću bubrega ili akutnom povredom bubrega, to može oslabiti funkciju bubrega i uzrokovati zadržavanje tečnosti i edem. Osim toga, bolesti jetre uzrokuju smanjenje proizvodnje proteina koji pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi. Tečnost tada može da iscuri u tkiva i uzrokuje edem", pojasnio je.

Na kraju, nakupljanje tečnosti u plućima i drugim tkivima može se dogoditi kada srce ne može dovoljno da pumpa krv, što uzrokuje zastoj srca, zaključio je Kanani.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

21 h

Podeli: