Nedelja, 21.08.2022.

13:16

Istraživanje otkrilo: Skoro polovina karcinoma uzrokovana razlozima koji su mogli da se spreče

Izvor: Slobodna Dalmacija

Istraživanje otkrilo: Skoro polovina karcinoma uzrokovana razlozima koji su mogli da se spreèe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Pantagruel

pre 1 godinu

Мени је исто фасцинантно како је најлакше тражити узрок у нечему наметнутом споља, што није зависило од нас, а истовремено игнорисати факторе који директно зависе од нашег и понашања људи из наше околине. Радим у специфичном колективу где на сваких неколико месеци сазнамо да је неко нов од наших колега добио рак и скупљамо новац за његово лечење. Део тих људи јесте био на Косову у току бомбардовања 1999. године, али много више их није било доле, јер се морао бранити и остатак територије, а није свуда дејствовано муницијом. од осиромашеног уранијума, него само тамо где је непријатељ гађао оклопне циљеве. Са друге стране, занемарујемо чињенице да смо деценијама пили воду из азбестних цеви, да смо изложени огромном нивоу стреса и психолошког притиска у послу који свакодневно радимо (неретко и мобинга) и то трпимо по 30 година, да многи лек од такве нервозе проналазе у огромним количинама дувана и алкохола, да се хранимо неквалитетно и нездраво (кантина нам је на нивоу касарне у којој сам служио пре 25 година) да ко зна колико пестицида поједемо уз воће и поврће купљено на пијацама. И много тога сличног. Али лакше је забити главу у песак и држати се само једнога.

Uvek je neko drugi kriv

pre 1 godinu

Ovo je suština cele priče: 'U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.'
Niko neće danas da se odrekne ove zarade, pohlepa je najveći karcinom sveta danas.
(Slon, 21. avgust 2022 23:23)

Ne bih se složio sa time. Svakog dana, na svakom internet portalu imate poneku vest o zdravoj ishrani i/ili o blagodetima neke aktivnosti. O štetnosti pušenja i alkohola i rizicima koje gojaznost nosi je pisano toliko puta da je nemoguće i prebrojati, kao i sve promotivne akcije na nivou države.
I na kraju, ko tebi ili meni brani da se pridržavamo mera prevencije kojih možemo? Ne možemo npr. uticati na zagađenje vazduha, ali možemo bar da ne zapalimo cigaru ili boravimo u zadimljenoj prostoriji. Ne možemo da utičemo na kvalitet hrane generalno, ali možemo birati šta jedemo itd.

Rade

pre 1 godinu

Pre dve godine sam doživeo katarzu jer sam poverovao da imam rak. Ispostavilo se da nije ništa. Ali dok sam verovao da sam krenuo putem bez povratka, zdrav život, kakav god da je, izgledao je nikad miliji. Svega bi se čovek odrekao samo da ozdravi i poživi, radio bi i najgori posao na svetu samo da bude zdrav. Pošto sad znam kako je biti s one strane zdravlja, primenjujem preventivu: šećer gotovo uopšte ne koristim, izbegavam puno voća, maksimalno izbegavam obrađenu hranu, uglavnom sve jedem jednostavno spremljeno. Izbacio sam sva biljna ulja osim maslinovog. Za prženje koristim prečišćen puter. Gotovo nikad ne jedem nikakve salame,a suvomesnato retko pojedem. Jedem mnogo više nego pre sve vrste zeleniša. Izbacio sam "vegetu". Suplementiram se vitaminom D i omega-3. Ovo drugo je jako bitno jer ga nema u hrani tamo gde bi trebalo da ga bude, a to je u mesu, mleku jajima i većini ribe, jer se u industrijskom uzgoju životinje ne hrane prirodno nego ih uglavnom kljukaju žitaricama što nije njihova prirodna hrana. Vodim računa da redovno jedem nešto fermentisano, da li kefir, jogurt ili kiseli kupus u prirodnom stanju, ali bez preterivanja sa bilo čim. Bitno je da se unosi hrana koja ima vlakna jer je to hrana za bakterije u crevu. Povremeni gasovi su dobar znak da probava funkcioniše kako treba. Primenjujem često i dnevnu autofagiju, pravim pauzu od 18 sati posle večere do sutrašnjeg prvog obroka i ponekad postim po 36 sati.

BataUSA

pre 1 godinu

Ajd da vidimo:
1. Medju prvima po pusenju, za vreme "zutih" se manje pusilo jer je zakon bio jaci, ovima danas nije bitno, nema ko da ne pusi (taksisti u autu, vozaci buseva dok voze, od mojih poznanika i drugova sigurno je 90 posto pusaca.
2. Reke (citaj voda) su pune djubrista, plastike, hemikalija, filteri ne postoje.
3. Filteri na toplanama ne postoje.
4. Ogroman procenat domacinstava se greje na drva i ugalj.
5. Kontrola upotrebe herbicida, pesticida ne postoji.
6. Kod lekara se obicno ide kad je rak u trecem ili cetvrtom stadijumu, preventivni pregledi ne postoje.

I pored svega, najlakse je uhvatiti se za osiromaseni uranijum.
Smesni ste!

In vino veritas

pre 1 godinu

Mozemo i na tebi da probamo efekte osiromasenog uranijuma, nije problem nikakav. Meni se cini da je to najpravednije. Mnogo si pametan, skoro pa kao papagaj. I to onaj mali, sareni.
(Ja bih i dalje testirao na tebi, 21. avgust 2022 23:24)

Ajde, daj mi komad osiromašeno uranijuma, na privezak za ključeve ću da ga stavim i svuda gde idem u džepu da ga imam!

Neuki ste i neinformisani do bola, osiromašeni uranijum nije radioaktivan, emituje slabo alfa zračenje dometa od nekoliko metara i ni najtanji biblijski papir ne može da probije.

Dok aflatoksin je najjači poznati prirodni kancerogen, a u Srbiji je dozvoljena granica PET PUTA veća nego u EU, možda tu malo da se zapitate?!

I opet, da su Italijani tužili i dobili zbog obolenja uzrokovanim uranijumom, što se toga onda i vojnici ostalih više od 20 država nisu dosetili?!

Još jedna nelogičnost, zbog čega bi tužili državu, tu država Italija nije ništa kriva i nema nikakvu odgovornost, mogli bi samo NATO da tuže!

Slon

pre 1 godinu

Ovo je suština cele priče: 'U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.'
Niko neće danas da se odrekne ove zarade, pohlepa je najveći karcinom sveta danas.

Uvek je neko drugi kriv

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Aman više sa tim uranijumom. Države koje su nas bombardovale su poprilično ispred nas po broju obolelih od karcinoma.
Ono u čemu ih "šijemo" je smrtnost od istih, po čemu smo među najgorima u Evropi. Za to nam sigurno nije kriv uranijum već očajan zdravstveni (i ne samo zdravstveni) sistem.

Ja bih i dalje testirao na tebi

pre 1 godinu

(da probamo na tebi pametnjakovicu, 21. avgust 2022 21:18)

To ste negde čuli/pročitali i sad to ko papagaji ponavljate.

Da je to tako onda bi i vojnici svih ostalih 20 i kusur NATO zemalja podnesli takve tužbe, Amerikanci bi bili prvi!
(In vino veritas, 21. avgust 2022 22:01)

Da, procitali i culi od Italijana koji su tuzili i dobili na sudu. Nema potrebe da histerises. Mozemo i na tebi da probamo efekte osiromasenog uranijuma, nije problem nikakav. Meni se cini da je to najpravednije. Mnogo si pametan, skoro pa kao papagaj. I to onaj mali, sareni.
Poenta je da nato agresija na Jugoslaviju ima svoj udeo u povecanju oboljevanja od raka, ali natofilicarima to prosto nije moguce da shvate. Mentalni kapacitet kisne gliste im to ne dopusta.

Dragan

pre 1 godinu

Samo se jedno pitam, ako se toliko toga zna o kanceru zasto onda nema leka za njega.
Imamo puno bolesti koje se navodno istrazuju i istrazene su navodno do te mere da samo fali da se lece.
Mislim da zivimo u vremenu u kome neke stvari uopste ne zavise od nas samih vec od nekih mnogo jacih a pusenje sigurno nije dobro ali ne bih rekao da ide do te mere da je krivo za svaku bolest a kasnije i smrt.

In vino veritas

pre 1 godinu

Italijani su dokazali i naplatili odstetu od nato fasista. Mene samo zanima da li ti uopste imas mozak? Ako ga imas, sta ce ti?
(da probamo na tebi pametnjakovicu, 21. avgust 2022 21:18)

To ste negde čuli/pročitali i sad to ko papagaji ponavljate.

Da je to tako onda bi i vojnici svih ostalih 20 i kusur NATO zemalja podnesli takve tužbe, Amerikanci bi bili prvi!

Hamburg

pre 1 godinu

Još mi u glavi komentar od pre par dana gde lik ladno napiše da će pre umreti nego primiti vakcinu.
(Prirodna selekcija, 21. avgust 2022 20:13)

Pa i hoće pre umreti ako primi vakcinu.

U Nemačkoj svi po 3-4 puta vakcinisani i broj aktivno zaraženih im je u godinu dana porastao za preko 7000% ili to ti je preko 70 puta, šampioni Portugal i Izrael, rastura ih korona!

da probamo na tebi pametnjakovicu

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Bravo teoretičaru zavere. Ajde objasni kako to uranijum izaziva kancer. Epruvetu u ruke i dokaži. Srbin - puši kao Turčin a žali se na uranijum.
(ja, 21. avgust 2022 20:15)

Italijani su dokazali i naplatili odstetu od nato fasista. Mene samo zanima da li ti uopste imas mozak? Ako ga imas, sta ce ti?

Deks

pre 1 godinu

A sta dovodi do prejedanja,alkoholisanja,promiskuiteta...?
E tu se nalazi odgovor.Ovo su samo posledice,treba malo vise obratiti paznju na emocije i potiskivanje istih zbog cega dolazi do navedenih ponasanja,a na kraju i do bolesti.

Bozza

pre 1 godinu

Prosto neverovatno da na listi nema hemikalija koje se stavljaju u hranu?! Pored pušenja i stresa, razni aditivi, emulgatori i GMO su sigurno jedni od najvećih uzročnika obolevanja od karcinoma, ako ne i najveći!

Danilo

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

Ne dobija se samo HIV nezaštićenim odnosom. Ovde je reč o HPV -u, koji je uzročik raka grla, raka rektuma i raka grlića materice. A što se tiče AIDS-a, da, nelečeni HIV koji dođe u stadijum AIDS-a može dovesti do mnogih vrsta raka, zbog uništenog imunog sistema.

Žmuga

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?
(zoki, 21. avgust 2022 19:16)

Aman bre ljudi, ulažu se pare i u traženje leka, al i 10x toliko da uložiš ne ide, teško je, niko ne razume kako rak "radi", teško se pronalaze slabe tačke, tu i tamo bude nekog pomaka, ali ograničenog. Nisu lekari i naučnici čudotvorci. To je što je.

zare

pre 1 godinu

Ako pušite, pijete i praktikujete sex bez zaštite umrećete od raka a ako sve to ne radite umrećete od nečeg drugog. Naravoučenije - umrećete.
(Dane, 21. avgust 2022 19:07)

Svakako. Ali 10-30 godina kasnije.

Zamenik pomoćnika sekretara

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Osiromašeni uranijum, koji uopšte nije radioaktivan!

P.S.
Zapravo mislim da bi pravilno bilo uran.

Deep Throat

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

HIV može da uzrokuje razne karcinome, hepatitis uzrokuje rak jetre, HPV uzrokuje rak grlića maternice, EBV može da uzrokuje razne leukemije...

To je šta mi sada bez guglanja pada na pamet, sve navedeno se prenosi sa seksom.

Ja ne znam, šta se petljaš kad ne znaš, a i ako ne znaš u današnje doba sve lako saznaš!

Locutus

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

Rak grlića materice. Najčešće ga izaziva HPV virus.

artiljerac

pre 1 godinu

Kako ljudi da budu zdravi kad ih ceo dan bombarduju iz medija pretnjama, strahom od bede, rata, bolesti svih vrsta. Lošim vestima, od kojih su većina izmišljene, stalno im puneći uši da je ovaj svet jedno strašno mesto. Onda TV klinike sa gostima u kojima se priča o bolesti, i koroni, umrlima. To se skoro namerno radi. Zna se da od stresa i straha slabi imunitet, a onda bolest nije daleko.

ja

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Bravo teoretičaru zavere. Ajde objasni kako to uranijum izaziva kancer. Epruvetu u ruke i dokaži. Srbin - puši kao Turčin a žali se na uranijum.

Prirodna selekcija

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?
(zoki, 21. avgust 2022 19:16)

Ma kako da ne! Još mi u glavi komentar od pre par dana gde lik ladno napiše da će pre umreti nego primiti vakcinu. Uz gomilu psovki upućenu nauci i naučnicima. Još je Ajnštajn izjavio da su samo dve stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Mada za svemir to još uvek nije dokazano...

zoki

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?

Dane

pre 1 godinu

Ako pušite, pijete i praktikujete sex bez zaštite umrećete od raka a ako sve to ne radite umrećete od nečeg drugog. Naravoučenije - umrećete.

zoki

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?

Bozza

pre 1 godinu

Prosto neverovatno da na listi nema hemikalija koje se stavljaju u hranu?! Pored pušenja i stresa, razni aditivi, emulgatori i GMO su sigurno jedni od najvećih uzročnika obolevanja od karcinoma, ako ne i najveći!

Dane

pre 1 godinu

Ako pušite, pijete i praktikujete sex bez zaštite umrećete od raka a ako sve to ne radite umrećete od nečeg drugog. Naravoučenije - umrećete.

artiljerac

pre 1 godinu

Kako ljudi da budu zdravi kad ih ceo dan bombarduju iz medija pretnjama, strahom od bede, rata, bolesti svih vrsta. Lošim vestima, od kojih su većina izmišljene, stalno im puneći uši da je ovaj svet jedno strašno mesto. Onda TV klinike sa gostima u kojima se priča o bolesti, i koroni, umrlima. To se skoro namerno radi. Zna se da od stresa i straha slabi imunitet, a onda bolest nije daleko.

Uvek je neko drugi kriv

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Aman više sa tim uranijumom. Države koje su nas bombardovale su poprilično ispred nas po broju obolelih od karcinoma.
Ono u čemu ih "šijemo" je smrtnost od istih, po čemu smo među najgorima u Evropi. Za to nam sigurno nije kriv uranijum već očajan zdravstveni (i ne samo zdravstveni) sistem.

zare

pre 1 godinu

Ako pušite, pijete i praktikujete sex bez zaštite umrećete od raka a ako sve to ne radite umrećete od nečeg drugog. Naravoučenije - umrećete.
(Dane, 21. avgust 2022 19:07)

Svakako. Ali 10-30 godina kasnije.

Deks

pre 1 godinu

A sta dovodi do prejedanja,alkoholisanja,promiskuiteta...?
E tu se nalazi odgovor.Ovo su samo posledice,treba malo vise obratiti paznju na emocije i potiskivanje istih zbog cega dolazi do navedenih ponasanja,a na kraju i do bolesti.

da probamo na tebi pametnjakovicu

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Bravo teoretičaru zavere. Ajde objasni kako to uranijum izaziva kancer. Epruvetu u ruke i dokaži. Srbin - puši kao Turčin a žali se na uranijum.
(ja, 21. avgust 2022 20:15)

Italijani su dokazali i naplatili odstetu od nato fasista. Mene samo zanima da li ti uopste imas mozak? Ako ga imas, sta ce ti?

Locutus

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

Rak grlića materice. Najčešće ga izaziva HPV virus.

Danilo

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

Ne dobija se samo HIV nezaštićenim odnosom. Ovde je reč o HPV -u, koji je uzročik raka grla, raka rektuma i raka grlića materice. A što se tiče AIDS-a, da, nelečeni HIV koji dođe u stadijum AIDS-a može dovesti do mnogih vrsta raka, zbog uništenog imunog sistema.

Slon

pre 1 godinu

Ovo je suština cele priče: 'U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.'
Niko neće danas da se odrekne ove zarade, pohlepa je najveći karcinom sveta danas.

Deep Throat

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

HIV može da uzrokuje razne karcinome, hepatitis uzrokuje rak jetre, HPV uzrokuje rak grlića maternice, EBV može da uzrokuje razne leukemije...

To je šta mi sada bez guglanja pada na pamet, sve navedeno se prenosi sa seksom.

Ja ne znam, šta se petljaš kad ne znaš, a i ako ne znaš u današnje doba sve lako saznaš!

Prirodna selekcija

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?
(zoki, 21. avgust 2022 19:16)

Ma kako da ne! Još mi u glavi komentar od pre par dana gde lik ladno napiše da će pre umreti nego primiti vakcinu. Uz gomilu psovki upućenu nauci i naučnicima. Još je Ajnštajn izjavio da su samo dve stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Mada za svemir to još uvek nije dokazano...

Žmuga

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?
(zoki, 21. avgust 2022 19:16)

Aman bre ljudi, ulažu se pare i u traženje leka, al i 10x toliko da uložiš ne ide, teško je, niko ne razume kako rak "radi", teško se pronalaze slabe tačke, tu i tamo bude nekog pomaka, ali ograničenog. Nisu lekari i naučnici čudotvorci. To je što je.

ja

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Bravo teoretičaru zavere. Ajde objasni kako to uranijum izaziva kancer. Epruvetu u ruke i dokaži. Srbin - puši kao Turčin a žali se na uranijum.

Hamburg

pre 1 godinu

Još mi u glavi komentar od pre par dana gde lik ladno napiše da će pre umreti nego primiti vakcinu.
(Prirodna selekcija, 21. avgust 2022 20:13)

Pa i hoće pre umreti ako primi vakcinu.

U Nemačkoj svi po 3-4 puta vakcinisani i broj aktivno zaraženih im je u godinu dana porastao za preko 7000% ili to ti je preko 70 puta, šampioni Portugal i Izrael, rastura ih korona!

Ja bih i dalje testirao na tebi

pre 1 godinu

(da probamo na tebi pametnjakovicu, 21. avgust 2022 21:18)

To ste negde čuli/pročitali i sad to ko papagaji ponavljate.

Da je to tako onda bi i vojnici svih ostalih 20 i kusur NATO zemalja podnesli takve tužbe, Amerikanci bi bili prvi!
(In vino veritas, 21. avgust 2022 22:01)

Da, procitali i culi od Italijana koji su tuzili i dobili na sudu. Nema potrebe da histerises. Mozemo i na tebi da probamo efekte osiromasenog uranijuma, nije problem nikakav. Meni se cini da je to najpravednije. Mnogo si pametan, skoro pa kao papagaj. I to onaj mali, sareni.
Poenta je da nato agresija na Jugoslaviju ima svoj udeo u povecanju oboljevanja od raka, ali natofilicarima to prosto nije moguce da shvate. Mentalni kapacitet kisne gliste im to ne dopusta.

Dragan

pre 1 godinu

Samo se jedno pitam, ako se toliko toga zna o kanceru zasto onda nema leka za njega.
Imamo puno bolesti koje se navodno istrazuju i istrazene su navodno do te mere da samo fali da se lece.
Mislim da zivimo u vremenu u kome neke stvari uopste ne zavise od nas samih vec od nekih mnogo jacih a pusenje sigurno nije dobro ali ne bih rekao da ide do te mere da je krivo za svaku bolest a kasnije i smrt.

In vino veritas

pre 1 godinu

Italijani su dokazali i naplatili odstetu od nato fasista. Mene samo zanima da li ti uopste imas mozak? Ako ga imas, sta ce ti?
(da probamo na tebi pametnjakovicu, 21. avgust 2022 21:18)

To ste negde čuli/pročitali i sad to ko papagaji ponavljate.

Da je to tako onda bi i vojnici svih ostalih 20 i kusur NATO zemalja podnesli takve tužbe, Amerikanci bi bili prvi!

Zamenik pomoćnika sekretara

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Osiromašeni uranijum, koji uopšte nije radioaktivan!

P.S.
Zapravo mislim da bi pravilno bilo uran.

Pantagruel

pre 1 godinu

Мени је исто фасцинантно како је најлакше тражити узрок у нечему наметнутом споља, што није зависило од нас, а истовремено игнорисати факторе који директно зависе од нашег и понашања људи из наше околине. Радим у специфичном колективу где на сваких неколико месеци сазнамо да је неко нов од наших колега добио рак и скупљамо новац за његово лечење. Део тих људи јесте био на Косову у току бомбардовања 1999. године, али много више их није било доле, јер се морао бранити и остатак територије, а није свуда дејствовано муницијом. од осиромашеног уранијума, него само тамо где је непријатељ гађао оклопне циљеве. Са друге стране, занемарујемо чињенице да смо деценијама пили воду из азбестних цеви, да смо изложени огромном нивоу стреса и психолошког притиска у послу који свакодневно радимо (неретко и мобинга) и то трпимо по 30 година, да многи лек од такве нервозе проналазе у огромним количинама дувана и алкохола, да се хранимо неквалитетно и нездраво (кантина нам је на нивоу касарне у којој сам служио пре 25 година) да ко зна колико пестицида поједемо уз воће и поврће купљено на пијацама. И много тога сличног. Али лакше је забити главу у песак и држати се само једнога.

BataUSA

pre 1 godinu

Ajd da vidimo:
1. Medju prvima po pusenju, za vreme "zutih" se manje pusilo jer je zakon bio jaci, ovima danas nije bitno, nema ko da ne pusi (taksisti u autu, vozaci buseva dok voze, od mojih poznanika i drugova sigurno je 90 posto pusaca.
2. Reke (citaj voda) su pune djubrista, plastike, hemikalija, filteri ne postoje.
3. Filteri na toplanama ne postoje.
4. Ogroman procenat domacinstava se greje na drva i ugalj.
5. Kontrola upotrebe herbicida, pesticida ne postoji.
6. Kod lekara se obicno ide kad je rak u trecem ili cetvrtom stadijumu, preventivni pregledi ne postoje.

I pored svega, najlakse je uhvatiti se za osiromaseni uranijum.
Smesni ste!

Rade

pre 1 godinu

Pre dve godine sam doživeo katarzu jer sam poverovao da imam rak. Ispostavilo se da nije ništa. Ali dok sam verovao da sam krenuo putem bez povratka, zdrav život, kakav god da je, izgledao je nikad miliji. Svega bi se čovek odrekao samo da ozdravi i poživi, radio bi i najgori posao na svetu samo da bude zdrav. Pošto sad znam kako je biti s one strane zdravlja, primenjujem preventivu: šećer gotovo uopšte ne koristim, izbegavam puno voća, maksimalno izbegavam obrađenu hranu, uglavnom sve jedem jednostavno spremljeno. Izbacio sam sva biljna ulja osim maslinovog. Za prženje koristim prečišćen puter. Gotovo nikad ne jedem nikakve salame,a suvomesnato retko pojedem. Jedem mnogo više nego pre sve vrste zeleniša. Izbacio sam "vegetu". Suplementiram se vitaminom D i omega-3. Ovo drugo je jako bitno jer ga nema u hrani tamo gde bi trebalo da ga bude, a to je u mesu, mleku jajima i većini ribe, jer se u industrijskom uzgoju životinje ne hrane prirodno nego ih uglavnom kljukaju žitaricama što nije njihova prirodna hrana. Vodim računa da redovno jedem nešto fermentisano, da li kefir, jogurt ili kiseli kupus u prirodnom stanju, ali bez preterivanja sa bilo čim. Bitno je da se unosi hrana koja ima vlakna jer je to hrana za bakterije u crevu. Povremeni gasovi su dobar znak da probava funkcioniše kako treba. Primenjujem često i dnevnu autofagiju, pravim pauzu od 18 sati posle večere do sutrašnjeg prvog obroka i ponekad postim po 36 sati.

Uvek je neko drugi kriv

pre 1 godinu

Ovo je suština cele priče: 'U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.'
Niko neće danas da se odrekne ove zarade, pohlepa je najveći karcinom sveta danas.
(Slon, 21. avgust 2022 23:23)

Ne bih se složio sa time. Svakog dana, na svakom internet portalu imate poneku vest o zdravoj ishrani i/ili o blagodetima neke aktivnosti. O štetnosti pušenja i alkohola i rizicima koje gojaznost nosi je pisano toliko puta da je nemoguće i prebrojati, kao i sve promotivne akcije na nivou države.
I na kraju, ko tebi ili meni brani da se pridržavamo mera prevencije kojih možemo? Ne možemo npr. uticati na zagađenje vazduha, ali možemo bar da ne zapalimo cigaru ili boravimo u zadimljenoj prostoriji. Ne možemo da utičemo na kvalitet hrane generalno, ali možemo birati šta jedemo itd.

In vino veritas

pre 1 godinu

Mozemo i na tebi da probamo efekte osiromasenog uranijuma, nije problem nikakav. Meni se cini da je to najpravednije. Mnogo si pametan, skoro pa kao papagaj. I to onaj mali, sareni.
(Ja bih i dalje testirao na tebi, 21. avgust 2022 23:24)

Ajde, daj mi komad osiromašeno uranijuma, na privezak za ključeve ću da ga stavim i svuda gde idem u džepu da ga imam!

Neuki ste i neinformisani do bola, osiromašeni uranijum nije radioaktivan, emituje slabo alfa zračenje dometa od nekoliko metara i ni najtanji biblijski papir ne može da probije.

Dok aflatoksin je najjači poznati prirodni kancerogen, a u Srbiji je dozvoljena granica PET PUTA veća nego u EU, možda tu malo da se zapitate?!

I opet, da su Italijani tužili i dobili zbog obolenja uzrokovanim uranijumom, što se toga onda i vojnici ostalih više od 20 država nisu dosetili?!

Još jedna nelogičnost, zbog čega bi tužili državu, tu država Italija nije ništa kriva i nema nikakvu odgovornost, mogli bi samo NATO da tuže!

ja

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Bravo teoretičaru zavere. Ajde objasni kako to uranijum izaziva kancer. Epruvetu u ruke i dokaži. Srbin - puši kao Turčin a žali se na uranijum.

Hamburg

pre 1 godinu

Još mi u glavi komentar od pre par dana gde lik ladno napiše da će pre umreti nego primiti vakcinu.
(Prirodna selekcija, 21. avgust 2022 20:13)

Pa i hoće pre umreti ako primi vakcinu.

U Nemačkoj svi po 3-4 puta vakcinisani i broj aktivno zaraženih im je u godinu dana porastao za preko 7000% ili to ti je preko 70 puta, šampioni Portugal i Izrael, rastura ih korona!

In vino veritas

pre 1 godinu

Italijani su dokazali i naplatili odstetu od nato fasista. Mene samo zanima da li ti uopste imas mozak? Ako ga imas, sta ce ti?
(da probamo na tebi pametnjakovicu, 21. avgust 2022 21:18)

To ste negde čuli/pročitali i sad to ko papagaji ponavljate.

Da je to tako onda bi i vojnici svih ostalih 20 i kusur NATO zemalja podnesli takve tužbe, Amerikanci bi bili prvi!

Zamenik pomoćnika sekretara

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Osiromašeni uranijum, koji uopšte nije radioaktivan!

P.S.
Zapravo mislim da bi pravilno bilo uran.

Ja bih i dalje testirao na tebi

pre 1 godinu

(da probamo na tebi pametnjakovicu, 21. avgust 2022 21:18)

To ste negde čuli/pročitali i sad to ko papagaji ponavljate.

Da je to tako onda bi i vojnici svih ostalih 20 i kusur NATO zemalja podnesli takve tužbe, Amerikanci bi bili prvi!
(In vino veritas, 21. avgust 2022 22:01)

Da, procitali i culi od Italijana koji su tuzili i dobili na sudu. Nema potrebe da histerises. Mozemo i na tebi da probamo efekte osiromasenog uranijuma, nije problem nikakav. Meni se cini da je to najpravednije. Mnogo si pametan, skoro pa kao papagaj. I to onaj mali, sareni.
Poenta je da nato agresija na Jugoslaviju ima svoj udeo u povecanju oboljevanja od raka, ali natofilicarima to prosto nije moguce da shvate. Mentalni kapacitet kisne gliste im to ne dopusta.

Prirodna selekcija

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?
(zoki, 21. avgust 2022 19:16)

Ma kako da ne! Još mi u glavi komentar od pre par dana gde lik ladno napiše da će pre umreti nego primiti vakcinu. Uz gomilu psovki upućenu nauci i naučnicima. Još je Ajnštajn izjavio da su samo dve stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Mada za svemir to još uvek nije dokazano...

da probamo na tebi pametnjakovicu

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Bravo teoretičaru zavere. Ajde objasni kako to uranijum izaziva kancer. Epruvetu u ruke i dokaži. Srbin - puši kao Turčin a žali se na uranijum.
(ja, 21. avgust 2022 20:15)

Italijani su dokazali i naplatili odstetu od nato fasista. Mene samo zanima da li ti uopste imas mozak? Ako ga imas, sta ce ti?

Dane

pre 1 godinu

Ako pušite, pijete i praktikujete sex bez zaštite umrećete od raka a ako sve to ne radite umrećete od nečeg drugog. Naravoučenije - umrećete.

Dragan

pre 1 godinu

Samo se jedno pitam, ako se toliko toga zna o kanceru zasto onda nema leka za njega.
Imamo puno bolesti koje se navodno istrazuju i istrazene su navodno do te mere da samo fali da se lece.
Mislim da zivimo u vremenu u kome neke stvari uopste ne zavise od nas samih vec od nekih mnogo jacih a pusenje sigurno nije dobro ali ne bih rekao da ide do te mere da je krivo za svaku bolest a kasnije i smrt.

Žmuga

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?
(zoki, 21. avgust 2022 19:16)

Aman bre ljudi, ulažu se pare i u traženje leka, al i 10x toliko da uložiš ne ide, teško je, niko ne razume kako rak "radi", teško se pronalaze slabe tačke, tu i tamo bude nekog pomaka, ali ograničenog. Nisu lekari i naučnici čudotvorci. To je što je.

Uvek je neko drugi kriv

pre 1 godinu

A NATO bombardiranje uraniom???
(Loks, 21. avgust 2022 18:57)

Aman više sa tim uranijumom. Države koje su nas bombardovale su poprilično ispred nas po broju obolelih od karcinoma.
Ono u čemu ih "šijemo" je smrtnost od istih, po čemu smo među najgorima u Evropi. Za to nam sigurno nije kriv uranijum već očajan zdravstveni (i ne samo zdravstveni) sistem.

zoki

pre 1 godinu

A da se ulozi bar polovina onih para, koje se potrose na vojne budzete, na istrazivanje za lek za vecinu vrsta raka, to nikome ne pada na pamet ?

zare

pre 1 godinu

Ako pušite, pijete i praktikujete sex bez zaštite umrećete od raka a ako sve to ne radite umrećete od nečeg drugog. Naravoučenije - umrećete.
(Dane, 21. avgust 2022 19:07)

Svakako. Ali 10-30 godina kasnije.

Deks

pre 1 godinu

A sta dovodi do prejedanja,alkoholisanja,promiskuiteta...?
E tu se nalazi odgovor.Ovo su samo posledice,treba malo vise obratiti paznju na emocije i potiskivanje istih zbog cega dolazi do navedenih ponasanja,a na kraju i do bolesti.

artiljerac

pre 1 godinu

Kako ljudi da budu zdravi kad ih ceo dan bombarduju iz medija pretnjama, strahom od bede, rata, bolesti svih vrsta. Lošim vestima, od kojih su većina izmišljene, stalno im puneći uši da je ovaj svet jedno strašno mesto. Onda TV klinike sa gostima u kojima se priča o bolesti, i koroni, umrlima. To se skoro namerno radi. Zna se da od stresa i straha slabi imunitet, a onda bolest nije daleko.

Bozza

pre 1 godinu

Prosto neverovatno da na listi nema hemikalija koje se stavljaju u hranu?! Pored pušenja i stresa, razni aditivi, emulgatori i GMO su sigurno jedni od najvećih uzročnika obolevanja od karcinoma, ako ne i najveći!

Slon

pre 1 godinu

Ovo je suština cele priče: 'U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.'
Niko neće danas da se odrekne ove zarade, pohlepa je najveći karcinom sveta danas.

Locutus

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

Rak grlića materice. Najčešće ga izaziva HPV virus.

Deep Throat

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

HIV može da uzrokuje razne karcinome, hepatitis uzrokuje rak jetre, HPV uzrokuje rak grlića maternice, EBV može da uzrokuje razne leukemije...

To je šta mi sada bez guglanja pada na pamet, sve navedeno se prenosi sa seksom.

Ja ne znam, šta se petljaš kad ne znaš, a i ako ne znaš u današnje doba sve lako saznaš!

Danilo

pre 1 godinu

Sex bez zaštite i rak? Od kad je sida rak?
(Ekološki sat, 21. avgust 2022 20:35)

Ne dobija se samo HIV nezaštićenim odnosom. Ovde je reč o HPV -u, koji je uzročik raka grla, raka rektuma i raka grlića materice. A što se tiče AIDS-a, da, nelečeni HIV koji dođe u stadijum AIDS-a može dovesti do mnogih vrsta raka, zbog uništenog imunog sistema.

In vino veritas

pre 1 godinu

Mozemo i na tebi da probamo efekte osiromasenog uranijuma, nije problem nikakav. Meni se cini da je to najpravednije. Mnogo si pametan, skoro pa kao papagaj. I to onaj mali, sareni.
(Ja bih i dalje testirao na tebi, 21. avgust 2022 23:24)

Ajde, daj mi komad osiromašeno uranijuma, na privezak za ključeve ću da ga stavim i svuda gde idem u džepu da ga imam!

Neuki ste i neinformisani do bola, osiromašeni uranijum nije radioaktivan, emituje slabo alfa zračenje dometa od nekoliko metara i ni najtanji biblijski papir ne može da probije.

Dok aflatoksin je najjači poznati prirodni kancerogen, a u Srbiji je dozvoljena granica PET PUTA veća nego u EU, možda tu malo da se zapitate?!

I opet, da su Italijani tužili i dobili zbog obolenja uzrokovanim uranijumom, što se toga onda i vojnici ostalih više od 20 država nisu dosetili?!

Još jedna nelogičnost, zbog čega bi tužili državu, tu država Italija nije ništa kriva i nema nikakvu odgovornost, mogli bi samo NATO da tuže!

BataUSA

pre 1 godinu

Ajd da vidimo:
1. Medju prvima po pusenju, za vreme "zutih" se manje pusilo jer je zakon bio jaci, ovima danas nije bitno, nema ko da ne pusi (taksisti u autu, vozaci buseva dok voze, od mojih poznanika i drugova sigurno je 90 posto pusaca.
2. Reke (citaj voda) su pune djubrista, plastike, hemikalija, filteri ne postoje.
3. Filteri na toplanama ne postoje.
4. Ogroman procenat domacinstava se greje na drva i ugalj.
5. Kontrola upotrebe herbicida, pesticida ne postoji.
6. Kod lekara se obicno ide kad je rak u trecem ili cetvrtom stadijumu, preventivni pregledi ne postoje.

I pored svega, najlakse je uhvatiti se za osiromaseni uranijum.
Smesni ste!

Rade

pre 1 godinu

Pre dve godine sam doživeo katarzu jer sam poverovao da imam rak. Ispostavilo se da nije ništa. Ali dok sam verovao da sam krenuo putem bez povratka, zdrav život, kakav god da je, izgledao je nikad miliji. Svega bi se čovek odrekao samo da ozdravi i poživi, radio bi i najgori posao na svetu samo da bude zdrav. Pošto sad znam kako je biti s one strane zdravlja, primenjujem preventivu: šećer gotovo uopšte ne koristim, izbegavam puno voća, maksimalno izbegavam obrađenu hranu, uglavnom sve jedem jednostavno spremljeno. Izbacio sam sva biljna ulja osim maslinovog. Za prženje koristim prečišćen puter. Gotovo nikad ne jedem nikakve salame,a suvomesnato retko pojedem. Jedem mnogo više nego pre sve vrste zeleniša. Izbacio sam "vegetu". Suplementiram se vitaminom D i omega-3. Ovo drugo je jako bitno jer ga nema u hrani tamo gde bi trebalo da ga bude, a to je u mesu, mleku jajima i većini ribe, jer se u industrijskom uzgoju životinje ne hrane prirodno nego ih uglavnom kljukaju žitaricama što nije njihova prirodna hrana. Vodim računa da redovno jedem nešto fermentisano, da li kefir, jogurt ili kiseli kupus u prirodnom stanju, ali bez preterivanja sa bilo čim. Bitno je da se unosi hrana koja ima vlakna jer je to hrana za bakterije u crevu. Povremeni gasovi su dobar znak da probava funkcioniše kako treba. Primenjujem često i dnevnu autofagiju, pravim pauzu od 18 sati posle večere do sutrašnjeg prvog obroka i ponekad postim po 36 sati.

Uvek je neko drugi kriv

pre 1 godinu

Ovo je suština cele priče: 'U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.'
Niko neće danas da se odrekne ove zarade, pohlepa je najveći karcinom sveta danas.
(Slon, 21. avgust 2022 23:23)

Ne bih se složio sa time. Svakog dana, na svakom internet portalu imate poneku vest o zdravoj ishrani i/ili o blagodetima neke aktivnosti. O štetnosti pušenja i alkohola i rizicima koje gojaznost nosi je pisano toliko puta da je nemoguće i prebrojati, kao i sve promotivne akcije na nivou države.
I na kraju, ko tebi ili meni brani da se pridržavamo mera prevencije kojih možemo? Ne možemo npr. uticati na zagađenje vazduha, ali možemo bar da ne zapalimo cigaru ili boravimo u zadimljenoj prostoriji. Ne možemo da utičemo na kvalitet hrane generalno, ali možemo birati šta jedemo itd.

Pantagruel

pre 1 godinu

Мени је исто фасцинантно како је најлакше тражити узрок у нечему наметнутом споља, што није зависило од нас, а истовремено игнорисати факторе који директно зависе од нашег и понашања људи из наше околине. Радим у специфичном колективу где на сваких неколико месеци сазнамо да је неко нов од наших колега добио рак и скупљамо новац за његово лечење. Део тих људи јесте био на Косову у току бомбардовања 1999. године, али много више их није било доле, јер се морао бранити и остатак територије, а није свуда дејствовано муницијом. од осиромашеног уранијума, него само тамо где је непријатељ гађао оклопне циљеве. Са друге стране, занемарујемо чињенице да смо деценијама пили воду из азбестних цеви, да смо изложени огромном нивоу стреса и психолошког притиска у послу који свакодневно радимо (неретко и мобинга) и то трпимо по 30 година, да многи лек од такве нервозе проналазе у огромним количинама дувана и алкохола, да се хранимо неквалитетно и нездраво (кантина нам је на нивоу касарне у којој сам служио пре 25 година) да ко зна колико пестицида поједемо уз воће и поврће купљено на пијацама. И много тога сличног. Али лакше је забити главу у песак и држати се само једнога.