Srbija 10

05.05.2024.

17:25

Srbija jedna od samo 3 zemlje koje će kineski predsednik posetiti: Šta donosi Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping u okviru svoje evropske turneje posetiće Beograd 8. maja.

Izvor: B92.net/agencije

Srbija jedna od samo 3 zemlje koje će kineski predsednik posetiti: Šta donosi Si Đinping
EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES

Podeli:

Tokom evropske turneje, prve posle izbijanja pandemije kovida 19, Si Đinping će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Predsednik Kine će se tokom boravka u Beogradu sastati sa Aleksandrom Vučićem i ostalim državnim zvaničnicima.

Poseta Si Đinpinga dolazi nešto više od pola godine nakon posete srpskog kolege Pekingu, kada je na međunarodnom forumu "Pojas i put" u prisustvu dva predsednika potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu. Tom prilikom potpisano je i više bilateralnih dokumenata - o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, ekonomskoj, investicionoj i industrijskoj saradnji, o izgradnji više saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže, digitalizaciji, kulturnoj saradnji...

Vučić: Kina najbolji partner Srbije

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva.

Prema njegovim rečima, razvijeno je suštinsko poverenje i prijateljstvo između Kine i Srbije, razvijene su ekonomske i trgovinske veze i sada je vreme da se pređe na novi nivo odnosa između dve zemlje, na strateško partnerstvo i o tome kako dve zemlje vide zajedničku budućnost.

"Srbija misli sve najbolje o saradnji sa Kinom i o kineskom narodu", naglasio je Vučić i dodao da želi da vidi što više Kineza u Srbiji koji će doneti poslovne inicijative ili doći kao turisti.

"Postoji jedna važna stvar. Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali u Pekingu. To je veoma važan sporazum za nas. Zbog toga što smo sada dostigli ukupnu trgovinsku razmenu od 6,1 milijardu dolara između naše dve zemlje. Verujem da ćemo to udvostručiti ili utrostručiti u narednih 10 godina ili čak i više od toga", naveo je Vučić.

Zašto je Srbija važna Kini, i obrnuto?

Ambasador Kine Li Ming ocenio je danas da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na najvišem, državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

"Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin i da će ta poseta biti uspešna i plodonosna", rekao je Ambasador Li Ming novinarima na konferenciji organizovanoj povodom dolaska predsednika Si Đinpinga u Beogad u okviru važne posete Evropi - Francuskoj, Mađarskoj i Srbiji - značajnoj za razvoj kinesko-evropskih odnosa.

U procesu zajedničke izgradnje Pojasa i puta, saradnja Srbije i Kine će biti sve bogatija i vrata za razmenu i saradnju biće sve šira i šira, kazao je ambasador.

Svetska ekonomska sila

Srbija poštuje kontinuirano prijateljstvo sa Kinom i sada, kada su pritisci pojedinih zemalja na Srbiju kulminirali, dolazi predsednik zemlje koja je u trgovinskom smislu najveća sila sveta, u ekonomskom druga sila sveta, kaže za Tanjug Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

"Tako da kada ti takav predsednik dođe, a posećuje samo tri zemlje u Evropi, to je kompliment sam po sebi. Po drugi put od 2016. godine dolazi. Govorim samo, to je zaista jedan kompliment za našu saradnju. Ali, nijednog trenutka Srbija se niti odriče, niti želi da se odrekne Zapada, iako bi imala milion razloga", rekao je on.

Miletić kaže da Kinezi vrlo trezveno i ozbiljno vode globalnu politiku i zato su globalni lideri i zato će biti svetska sila broj jedan.

"Mi vidimo da Kina poštuje saradnike. Ona na ravnopravnoj osnovi sa nama razgovara. I čovek dođe i na ravnoj osnovi sa nama razgovara. On ne pravi nikakve dodatne kombinacije na štetu drugog. Naprotiv, gleda vin-vin, gleda da obe strane dobiju", rekao je on.

Kina, kako je naglasio Miletić, baštini tu globalnu međunarodnu politiku koja se zalaže za jedan uređeni svet.

"To je ono što trenutno ne postoji, ni na istoku, ni na zapadu, sem kod Kine. Kina traži uređenje sveta, ne posebne slučajeve, kao na Zapadu, ne promene međunarodnih institucija, tiho, kroz G7, G20, nego traži poštovanje međunarodnih institucija koje su usklađene sa realnom situacijom na globalnom nivou. Zato Kina, naravno, nema ništa protiv našeg ulaska u EU ako to olakšava trgovinu. Međutim, s druge strane, ima protiv ako se uzurpira deo teritorije Srbije i tu se ona buni. Siguran sam da bi reagovala kad je KiM u pitanju", kaže Miletić.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

6 h

Podeli: