Tehnopolis

Četvrtak, 12.02.2009.

23:35

Cisco predviđa porast mobilnog saobraćaja 66 puta do 2013. godine

Cisco je objavio rezultate svoje prognoze indeksa vizuelnog umrežavanja: Cisco Visual Networking Index (VNI) Mobile Forecast for 2008-2013, koja pruža ključna otkrića o mobilnom saobraćaju zasnovana na različitim trendovima umrežavanja Internet protokola, kojima uglavnom upravlja povećana upotreba mobilnih širokopojasnih aplikacija.

Izvor: PC Press

Izvor: B92

Default images

Cisco predviđa da će se ukupni mobilni saobraćaj povećati 66 puta između 2008. i 2013. godine, čime se oslikava transformacija u četvrtu generaciju ili 4G, mobilni Internet koji će omogućiti korisnicima da gledaju više video sadržaja preko mobilnih uređaja i pristupaju različitim mobilnim širokopojasnim servisima.

Ključna otkrića istraživanja su sledeća:
* Mobilni saobraćaj će rasti 66 puta od 2008. do 2013. godine
* Video će činiti gotovo 64 odsto svetskog mobilnog saobraćaja do 2013. godine
* Korišćenje mobilnog videa će porasti po složenoj godišnjoj stopi rasta od 150 odsto između 2008. do 2013. godine
* Zapadna Evropa će imati najveće učešće (74%) u video saobraćaju preko mobilnih uređaja do 2013.
* Do 2015. korisnici će imati prosečno 6 mobilnih uređaja (u poređenju sa sadašnjih jedan do dva) i time generisati 500 puta više saobraćaja
* Mobilni širokopojasni telefoni sa brzinama većim od 3G i data kartice i bežični modemi za laptopove činiće više od 80 odsto ukupnog mobilnog saobraćaja do 2013. godine
* Azijsko- pacifička regija će činiti jednu trećinu protoka mobilnih podataka do 2013. godine.
* Svetski mobilni saobraćaj će premašiti dva eksabajta mesečno do 2013. godine (1 eksabajt = 1 milijarda gigabajta ili 250 miliona DVD)
* Svetski protok mobilnih podataka je dostigao jedan eksabajt mesečno za upola vremena nego što je bio slučaj sa protokom fiksnih podataka

Idući u susret većim zahtevima korisnika usled porasta mobilnog saobraćaja, Cisco je kreirao besplatnu mobilnu aplikaciju GIST (Cisco Global Internet Speed Test - Opšti test brzine Interneta) za iPhone i BlackBerry uređaje. Ovaj dodatni program omogućava korisnicima da izmere protok podataka preko bežičnih mreža i mreža mobilnih telefona, na osnovu lokacije i vremena testa. Korisnici ove nove aplikacije mogu brzo razumeti šta je sve u mogućnosti da uradi njihov telefon u bilo kom trenutku. Aplikacija takođe omogućava korisnicima da uporede brzinu njihove mreže sa drugim iPhone i BlackBerry korisnicima širom sveta, i da doprinesu širem razumevanju razvoja trendova korišćenja mobilnih uređaja za prenos podataka.

Beta verzija aplikacije Cisco testa (Opšti test brzine Interneta) za BlackBerry Storm dostupna je na http://www.ciscopulse.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: