Tehnopolis

Petak, 18.01.2019.

09:18

Facebook ugasio stotine naloga i stranica povezanih sa Rusijom

Facebook je saopštio da je obrisao stotine stranica, grupa i naloga povezanih sa Rusijom za koje tvrdi da su bili deo dve velike operacije dezinformisanja, u najnovijem talasu borbe sa lažnim vestima.

Izvor: Beta

Facebook ugasio stotine naloga i stranica povezanih sa Rusijom
Foto: Thinkstock/ilustracija

Saopšteno je da su mere preduzete pošto su otkrivene dve mreže koje su "delovale na koordinisan i neautentičan način" na Facebooku i Instagramu.

Načelnik odseka sajberbezbednosti u Facebooku Natanijel Glajher, naveo je u blogu da je jedna mreža delovala u zemljama centralne i istočne Evrope dok se druga fokusirala na Ukrajinu.

Ljudi koji su vodili naloge su se predstavljali kao nezavisni izvori informacija i ostavljali poruke na temu anti-NATO osećanja i protestnih pokreta.

Glajher je naveo da je jedna mreža od 364 stranice i naloga bila povezana sa zaposlenima medijskog servisa Sputnjik. Sputnjik nije komentarisao njegove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: