Nova vest
Tenis

Utorak, 29.08.2017.

20:50

Lajović sjajno krenuo, ali se Nadal probudio

Dušan Lajović eliminisan je u prvom kolu US Opena od Rafeala Nadala– 7:6(6), 6:2, 6:2.

Izvor:

Autor:

Lajović sjajno krenuo, ali se Nadal probudio
Getty Images

Duel Srbina i Španca odigran je na centralnom terenu Artur Eš, zbog činjenice da na njemu postoji krov, dok su svi ostali dueli drugog dana odloženi zbog višečasovnih padavina.

Duci je sjajno otvorio meč na najvećem teniskom stadionu na svetu, prvi je stigao do brejka, a posebno je imponovao način na koji je osvajao poene protiv prvog igrača sveta – dobro se kretao, diktirao ritam i delovalo je da Rafa neće uspeti da se izvuče, u uvodnom delu susreta.

Međutim, Nadal u poslednjem gemu stiže do tri vezane šanse da uvrati oduzetim servisom što odmah i čini, da bi potom na iskustvo prelomio taj-brejk, iako je u trinaestom gemu on bio taj koji je umalo ispustio stečenu prednost.

Od tog trenutka, posle seta koji je trajao više od jednog časa, 'Bik sa Maljorke' je u potpunosti preuzeo kontrolu i počeo apsolutno da dominira, pa je sa nova tri brejka ekspresno stigao na korak do plasmana u drugu rundu.

Nastavio je u istom ritmu, Dušan je pokušavao nešto da promeni i barem produži svoj drugi okršaj sa velikim favoritom, ali mu ovaj to nije dozovolio i sa novih 6:2 rutinski završio posao.

Rafa će u narednoj rundi igrati sa boljim iz susreta Tara Danijela i Tomija Pola, dok Lajović može da bude zadovoljan partijom koju je pružio, u drugom porazu od osvajača 15 Grend Slem titula.

III set

Dušan je do kraja uspeo da osvoji još jedan gem, pre nego što je Rafael rutinski potvrdio prolaz u drugo kolo – 2:6.

Upravo to je bio i poslednji trzaj Lajovića, koji još jednom ostaje bez svog servisa, čime je praktično Nadal napravio poslednji korak ka trijumfu – 1:4.

Pokušao je Dušan da uzvrati i barem malo produži meč, stigao je do 15:40, ali ne i do brejka. Prvu šansu propustio je slanjem loptice u aut, drugu takođe – posle sjajnog poena i pogođenog vrha mreže, da bi Španac potom stigao do izjednačenja. Lajović je još jednom zapretio, novom šansom za oduzimanje servisa, ali Rafa servisima zadržava prednost – 1:3.

Ni početak trećeg seta nije nam doneo promenu na terenu, pošto je Rafa nastavio tamo gde je stao i ponovo u prvom gemu ostavio našeg igrača bez servisa – 0:1.

II set

Rafa je nekoliko minuta kasnije došao na gem do osvajanja i drugog seta, Duci je upisao još jedan gem na svoj konto, pre nego što je 'Bik sa Maljorke' još jednom serijom, iako je propustio prve dve set lopte, i asom došao na korak do prolaza u drugu rundu – 2:6.

Iako je Dušan uspeo da vrati jedan brejk, posle manjeg opuštanja Nadala, Španac ponovo čini isto, a po Lajovićevom govoru tela bilo je jasno da je i drugi set izgubljen – 1:4.

Videlo se da se Španac u potpunosti razmahao, ubrzo je dobio i svoj prvi servis gem u drugom setu, da bi onda mini-prekoretom napravio još jedan brejk za veliku prednost – 0:3.

Iako smo se nadali da će nastavak biti drugačiji, bilo je onako kako obično biva. Nadal je već u prvom gemu stigao do nove tri šanse da Lajoviću oduzme servis, ovaj je spasao prve dve, ali ne i treću – 0:1.

I set

Rafael je bolje počeo trinaesti gem, tačnije Dušan je bio taj koji je grešio, pa je Španac poveo sa 4:2, odnosno 5:3. Nadal onda šalje lopticu u aut, istom merom uzvraća i Lajović, ali prvi igrač planete na set loptu pravi duplu servis grešku. Međutim, posle rutinski osvojenog poena Dušan pravi novu neiznuđenu grešku i gubi prvi set – 6:7(6).

Lajović je uspeo da se konsoliduje i da se odmah vrati na pređašnji nivo, koji mu donosi 40:0, ali je onda usledio novi pad. Međutim, on ovoga puta nije bio koban pošto je naš igrač ubrzo izborio taj-brejk – 6:6.

To je bilo tačno ono što je bilo potrebno Rafi, koji vezuje devet osvojenih poena u nizu i u svega nekoliko minuta stiže do totalnog preokreta – 5:6.

Nažalost, kada je bilo najpotrebnije Dušan je stao. Nije uspeo da završi započeto, protivnik je sada bio taj koji je imao malo sreće i na kraju bez izgubljenog poena vratio brejk, u ključnom trenutku – 5:5.

Duci nije ništa menjao u svojoj igri, nastavio je da čeka Rafine servise veoma 'duboko', konstantno ga napadajući bekhendima, dok ovaj i dalje nije uspevao da pronađe ritam, ali ni servis. Imao je Srbin ponovo tri đus situacije, ali je Španac, iako ga nije slušao prvi servis, ostao u prvom setu – 5:4.

U naredna dva gema nije bilo previše uzbuđenja, obojica su dopisala još jednu 'recku' na semafor, dok je u Ducijevoj igri najimpresivnija bila činjenica da je ubacivao 81 odsto prvih servisa. S druge strane, naterao je protivnika da napravi čak 15 grešaka – 5:3.

Pokušao je Nadal da preuzme kontrolu nad igrom u šestom gemu, ali mu Lajović to nije dozvolio, a posebno je bio impresivan forhend za 40:15, posle kog je servisom završio posao – 4:2.

Nadal nije uspevao da 'probije' našeg igrača na osnovnoj liniji, a ista situacija bila je i u narednom gemu – Lajović je dva puta imao i dosta sreće, dok je posle druge loptice koja je uz pomoć mreže prevarila Rafu imao novu šansu za brejk. Ipak, Španac vezuje dva dobra servisa i ne dozvoljava da drugi put ostane bez servisa – 3:2.

Nastavio je Dušan dobro da servira, bio je smiren iz polja, pa je bez većih problema potvrdio ranije stečeni brejk – 3:1.

Pomalo i neočekivano, Duci agresivnim pristupom tera rivala na nekoliko grešaka, dobra kretnja i pametni udarci omogućili su mu tri vezane brejk šanse. Rafa je uspeo da spase dve, ali je treću poslao u aut za prvi brejk na meču – 2:1.

Nadal je autoritativno započeo susret, tri puta je sjajno odservirao i bez većih problema osvojio prvi gem. Ipak, Lajović odgovara na sličan način, prepušta rivalu samo jedan poen, i dolazi do izjednačenja – 1:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu