Nova vest
Tenis 16

20.5.2024.

9:30

Zašto Novak igra u Ženevi?

Put Novaka Đokovića ove godine ka svetlima Pariza ide preko Ženeve. Neočekivano? Možda i ne.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Nedelju pred početak drugog grend slema sezone na Rolan Garosu, na kojem će braniti titulu, najbolji svetski teniser brusiće formu na terenima kraj Ženevskog jezera, što nikada do sada u karijeri nije radio.

Za sve postoji prvi put, pa i za Novaka i Ženevu. Iako nema običaj da pred turnire velike četvorke troši snagu na manjim turnirima, posebno ne na onim Serije 250, Novaku će narandžasta prašina u Švajcarskoj dati dobar putokaz gde se trenutno nalazi kada su u pitanju najviše ambicije koja svakako ima za turnir u Bulonjskoj šumi.

Ženevska "konvencija"

Nazovimo ovo nekom vrstom Novakove ženevske "konvencije". Pogodbe Novaka sa samim sobom, da je potrebno da igra još mečeva pre odsudnih okršaja u pokušaju odbrane pehara u Parizu.

Novak, dakle nikada nije igrao u Ženevi, ali ako se gledaju njegovi mečevi na turnirima u Švajcarskoj, on je do sada igrao samo u Bazelu, i to u dvorani, na tvrdoj podlozi.

Novak tamo ima skor 12-2, uz titulu 2009. kada je pobedio ljubimca domaće publike, Rodžera Federera, ali u ovoj alpskoj zemlji nije igrao skoro 13, godina, tačnije od novembra 2011. kada je tamo stigao do polufinala.

Što se tiče turnira pred grend slemove, nekoliko puta je pravio presedane, kao 2017. u Istbornu pred Vimbldon, ili 2021. kada je osvajajući Beograd 2 turnir u finalu protiv Aleksa Molčana, krenuo za Pariz gde je potom u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa i to posle 0:2 u setovima.

Šta očekivati od Ženeve? Tačnije, Novaka u Ženevi? Jedna stvar je sigurna - da odigra preko potrebne mečeve i stekle kakav-takav kontinuitet mečeva koji bi mu dao priliku da u Parizu ostvari cilj i stigne do 25. grend slema u karijeri.

Skor od 12-5 od početka sezone, nije dovoljan za Novaka, nema taj ritam na koji je navikao, a da ne govorimo to da je bez finala od starta sezone, dakle i bez titule.

Otuda će mečevi u Parku Dezoviv biti nešto veoma zanimljivo, naročito jer se ni sami organizatori nisu nadali da će im sa tako nezgodnom pozicijom u kalendaru "sekira upasti u med".

"Ne radi se o novcu"

Kako je dakle došlo do toga da Đoković ipak reši da zaigra u zemlji velikog rivala, Rodžera Federera?

Naime, nezadovoljan trenutnom formom i manjim brojem mečeva, Novak je verovatno shvatio da bi mu još koji duel do prelaska na parisku šljaku, svakako bio od koristi.

Prve glesine krenule su pre nekoliko dana. Tada su čelnici turnira kontaktirali ljude iz Novakovog tima. Novak je pokazao interesovanje da dođe i prihvati vajld kartu, baš iz tog razloga jer ima manjak mečeva u nogama.

U Rimu nije očekivao tako ran izlet, u trećem kolu od Čileanca Alehandra Tabila (6:2, 6:3), pa je poziv iz Ženeve zazvučao veoma primamljivo.

Švajcarski mediji prenose da ATP Ženeva nema nikakav finansijski rizik zbog dolaska Đokovića. Ako se za turnir u Bazelu može reći da mu je neophodno bar milion švajcarskih franaka da bi privukao neke od teniskih zvezda na dolazaka, Ženeva to ne mora, barem ne tu toj količini.

Tjeri Grin, čovek koji je ispred turnira bio zadužen za dovođenje igrača, imao je neočekivano mnogo posla ovih dana.

"Mi nikada ne pričamo o novcu i bonusima za dolazak. U ovom slučaju, finansijski aspekat nije bitan za igrača. Đoković ne dolazi u Ženevu zbog novca, već što želi da igra mečeve i pobeđuje kako bi imao optimalne šanse u pripremama za Pariz", rekao je Grin.

Tako je sklopljen posao od obostrane koristi - Ženeva će neočekivano dobiti na popularnosti, jer će tamo igrati svetski broj jedan, a on će zauzvrat dobiti toliko željenu priliku da popravi formu.

I ne samo to, čini se da Novak nije jedini nezadovoljan svojom formom, jer su organizatore prijavama za učešće jednako iznenadili i bivši šampion iz 2022. godine, Norvežanin Kasper Rud, ali i Amerikanci, Tejlor Fric  Ben Šelton.

Profimedia/Fabrizio Corradetti / LiveMedia / DPPI

Endi i Novak - još jedan teniski meč?

Pogled na sam žreb, potencijalno nameće jednu pravu tenisku poslasticu, kakvu ljubitelji tenisa godinama unazad nisu imali na repertoaru.

Novak Đoković je kao pvi nosilac turnira, naravno slobodan u prvom kolu, a onda bi u drugom mogao da naleti na starog rivala, bivšeg broja jedan, Britanca Endija Marija.

Pod jednim uslovom - da Škot u prvoj rundi preskoči prilično izazovnu prepreku u vidu Nemca Janika Hanfmana.

Bude li u tome uspeo, teniski svet dobiće priliku da pri put još od Dohe 2017. godine vidi okršaj igrača koji su do sada igrali 36 puta.

Trebalo je da odmere snage u Madridu 2022. u osimini finala, ali se Mari uoči meča razboleo, pa nije ni izlazio na teren.

A u Dohi, u tom finalu pre sedam godina, Novak je slavio sa 6:3, 5:7, 6:4. I sada ima skor 25-11 protiv sedam dana starijeg vršnjaka iz Danblejna.

Rođendan pod Alpima

Prava je sreća da je Novak uopšte u stanju da posle incidenta koji se dogodio na Mastersu u Rimu, igra ove nedelje.

Incident sa ispuštanjem bočice od strane jednog navijača, pravo na glavu srpskog tenisera, izazvao je toliko pažnje. I uopšte nije delovalo tako bezazleno, kako su u mnogim zapadnim medijima to želeli da prikažu.

Novak je zbog toga morao da prođe detaljne preglede na Urgentnom centru u Beogradu, pre nego što je dobio zeleno svetlo za nastavak rada i put na nove turnire.

Za očekivati je da se nešto slično neće ponoviti, jer je i to bila jedna vrsta ozbiljne opomene organizatorima turnira da povedu mnogo više računa o bezbednosti svih pojedinaca koji učestvuju na teniskim turnirima. Posebno igrača.

Za verovati je da će ozbiljni i odmereni Švajcarci biti veoma budni, posebno jer dolazak broja jedan predstavlja i za njih posebnu poslasticu, ali i test.

Pitanje je i kako će tamošnja publika dočekati Novaka, mada ovog puta neće biti tog naboja koji bi se svakako pojavio da tamo kojim slučajem mogu da igraju njegovi nekadašnji rivali, Rodžer Federer ili Stan Vavrinka.

Inače, Vavrinka je proteklih dana  govorio o tome kako Novaka i dalje vidi kao favorita u Parizu, bez obzira na trenutne rezultate.

Nekoliko dobrih rezultata i Novak bi u Ženevi mogao da stigne do jubilarne 1.100 pobede u karijeri, ali i 99. titule do sada, pa bi i sam taj stepenik pred "stotku" (nadajmo se u Parizu), bio veoma zanimljiva stavka.

Posebno jer bi i prvi meč na ovom turniru mogao da odigra u utorak, 22. maja, kada će proslaviti 37. rođendan.

Torta od domaćina? Tradicija tako kaže, veliki igrači obično bivaju počašćeni poslasticom u obliku teniskog reketa ili kakvog drugog teniskog simbola.

Mada se ne možemo oteti utisku da bi za Novaka, daleko slađe parče bilo da se iz Ženeve ka Parizu uputi sa peharom u torbi i dobrim vetrom u krilima.

Podeli:

Komentari 16

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu