Nova vest
Košarka 0

26.5.2024.

12:00

Real brani tron – Panatinaikos čeka "krunu" još od Željka Obradovića

Zavese se polako spuštaju na Evroligašku scenu, ali pre kraja predstave, vreme je za poslednji čin - finale Fajnal-fora u Berlinu.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia/Halil Sagirkaya / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Košarkaši Panatinaikosa i aktuelnog šampiona Evrope Real Madrida odmeriće snage u “Uber Eats” Areni u odlučujućoj borbi za trofej elitnog takmičenja.

Utakmica je na programu od 20 časova, gde ćemo videti da li će Madriđani ostati vladari Evrope još godinu dana ili će Panatinaikos da preuzme “krunu”.

Očekuje nas spektakularni okršaj između dve tradicionalno jake ekipe koje su ostavile dubok trag u istoriji košarke. Real Madrid, sa svojom bogatom istorijom i impresivnim rosterom, predstavlja snagu evropske košarke već dugi niz godina.

S druge strane, Panathinaikos je vladao Evropom sve do 2011. godine, kada se dokopao šestog trofeja u Evroligi pod vođstvom Željka Obradovića. Uspeli su da se plasiraju na F4 i sledeće godine, al posle odlaska najtrofejnijeg trenera elitnog takmičenja, usledio “sušni” period za grčkog velikana.

Ovo je prvi Fajnal-for za ekipu iz Atine posle 12 dugih godina. Prošli su kroz veliku krizu rezultata, što ih je dosta ojačalo i sada su itekako gladni uspeha.

Zanimljivo, očekuje nas duel dve totalno različite ekipe. Real je gradio svoj sistem godinama, drži ekipu na okupu, uz minimalne korekcije, dok je Panatinaikos odradio kompletnu rekonstrukciju. Dovedeni su neki od najboljih igrača Evrope, a sa klupe ih predvodi iskusni Ergin Ataman, koji je prethodnih nekoliko godina dominirao sa Efesom, sa kojim je osvojio dve uzastopne titule u sezoni 20/21 i 21/22.

Međusobni susreti


Prvo su Madriđani na krilima Marija Hezonje (19p), u okviru 13. kola elitnog takmičenja srušili “zelene” u Atini (90:78). Ipak, revanširala se ekipa Ergina Atamana u Španiji i posle odlične igre Matijasa Lesora (26p) slavila sa 86:97.

Zanimljivo, ove dve ekipe se nikada nisu sastali na Fajnal-foru Evrolige. Real je u plej-ofu poslednjandva puta pobedio sa 3-1 na putu do titule 2018. i sa 3-0 u seriji 2019. godine.

U poslednje vreme, Real je bio dominantnija ekipa i ostvario je više pobeda protiv Panatinaikosa. Ukoliko uporedimo duele od 2009. godine pa do dana današnjeg. Real ima 23, a Panatinaikos 8 pobeda.

Put do finala

Real je ove sezone dominantni zavrsio sezonu ubedljivo na prvom mestu sa 27 pobeda i samo 7 poraza. Sa druge strane Panatinaikos je ostvario 23 trijumfa i 12 puta je poražen.

Madriđani su u plej-ofu imali lak zadatak protiv Baskonije, koja se izborila među osam najboljih ekipa kroz plej-in. Iako su se mnogi nadali da ekipa Duška Ivanovića može da iznenadi bar na svom terenu, popila je "metlu".

Real je dominantno završio plej-of i prvi čekirao kartu za Berlin. U sva tri meča, Baskonija nije bilia konkurentna i u nijednom trenutku ni blizu da ugrozi pobedu ekipe Ćusa Matea.

Aktuelni šampion je rutinski došao do dve pobede na svom terenu, a potom lako u Vitoriji zaključio seriju, pobedom za 3:0.

U polufinalu ih je čekao duel sa Olimpijakosom, koji je posle pet mečeva savladao Barselonu. Iako je delovalo da ekipa iz Pireja može da iznenadi Reala, do nekle se priželjkivalo finale izmešu grčkih rivala, to nije bio slučaj.

Real je dominantno otvorio utakmicu, na poluvremenu imao čak +19 (56:37). Probudili su se izabranici Jorgosa Barcokasa u drugom poluvremenu, ali bilo je kasno za povratak meč.

Njih je u plej-ofu čekala ekipa Makabija, koja je takođe kroz plej-in uspela da se izbori među osam najboljih ekipa, a gledali smo jedan od zanimljivijih duela.

Makabi je uspeo da napravi brejk i iznenadi Panatinaikos odmah na startu serije. Ipak, grci se nisu predavali, slavili su u drugom meču. Imala je ekipa iz Tel Aviva i sve u svojim rukama da reši finalnu seriju u Beogradu. 

Do toga nije došlo, a posle velike borbe u Grčkoj, Panatinaikos je uspeo da trijumfuje (81:72) i da se ukrca na avion za Berlin.

Tamo ih je čekao Fenerbahče u polufinalu. Tim iz Istanbula je iznenadio trećeplasirani Monako i našao se među četiri najbolje ekipe.

Na krilima sjajnog starta atinski "zeleni" su imali visoku prednost tokom celog prvog poluvremena, ali je Fener uspeo da uzvrati u finišu druge deonice.

Ulaskom Marka Gudurića, Nejta Sestine i još nekoliko igrača sa klupe, promenila se energija i "kanarinci" su do poluvremena stigli do samo dva poena zaostatka (38:36).

Na kraju je odbrana rešila utakmicu, "zaključali su napad Fenera, a tačku stavili Grent i Nan svojim koševima za, na kraju, više nego ubedljiv trijumf Panatinaikosa (73:57)

Statistika

Profimedia

Real je ove sezone nivo košarke podigao na veći nivo, o čemu govori neverovatna timska statistika ekipe. 

Tim Ćusa Matea je najbolja napadačka ekipa ove sezone u Evroligi, prosečno po meču postiže 88,9 poena, nije loš bio ni Panatinaikos sa 82,2 poena, što je po statistici sedmi napad Evrolige.

Ipak, ekipa iz Atine će najviše da se uzda u dobru odbranu, pošto ove sezone dozvoljavaju rivalima u proseku 77,8 poena što ih stavlja na drugo mesto po statistici.

Madriđani su takođe dominantniji u skok igri od rivala. Na prvom su mestu u tom parametru sa 36,8 skokova po meču, naspram 33,7 “zelenih”.

Ono što još može da bude zanimljivo jeste što Real igra više timski, što govori 20,7 asistencija po meču, sa čime su prvi u statistici. Sa druge strane Panatinaikos se više uzda u sjajne individualce.

U korist Realu idu i nešto bolji procenti šuta iz igre. Ipak, ništa to ne mora da znači, s obzirom da igraju protiv odlične defanzivne ekipe.

Očekuje nas zanimljivi duel na centarskoj poziciji između Lesora i Tavaresa. Obojica su pružali više nego sjajne partije u regularnom delu sezone. Bivši centar Partizana je na kraju iskočio i našao se u idealnoj petorci Evrolige. Nema sumnje da je postao jedan od najboljih, ako ne i najbolji centar Evrope.

Protiv Fenera u polufinalu je bio najbolji igrač tima, upisao je dabl-dabl učinak sa 17 poena i 10 skokova. Ukoliko uspe da ponovi prikazano i Pao pobedi, nema sumnje da će da ponese laskavo priznanje - MVP finala.

Ove sezone u elitnom takmičenju je tokom regularnog dela beležio 13,6 poena uz 6 skokova, dok je u plej-ofu popravio statistiku na 15 poena uz osam skokova.

Tavares je ima visinsku prednost, koju bi mogao da iskoristi, dok će Lesor moći da se uzda u snagu.

Centar Reala ove sezone je prosečno beležio 9,6 poena uz 6,3 skokova, dok je plej-ofu poravio skok na 8,2.

Ukoliko ne bude išlo Tavaresu sa Lesorom, real kao opciju ima i snažnog Vensana Poarijea, koji poznaje Matijasa iz reprezentacije Francuske.

Pored njih dvojice, ne treba zaboraviti na okršaj između Hezonje i Nana, a posebno će da bude zanimljiv duel između Kalatesa i Kampaca.

Reči trenera

Profimedia/Halil Sagirkaya / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Ćus Mateo (Real Madrid):

"O radu našeg kluba mnogo govori to što smo u trećem finalu zaredom. Sigurno imamo poseban DNK. Ne zaustavljamo se ovde jer nam je novi cilj na dohvat ruke i želimo novu titulu. Stabilnost ekipe je veoma bitna, a za nas je izuzetno važno što smo u odnosu na prošlu sezonu dobili šansu da dodamo Fakunda Kampaca u tim ove sezone."

Ergin Ataman (Panatinaikos):

"Posle godinu pauze, u finalu me ponovo čeka Real. Oni su sjajna ekipa, ali mi smo sigurni u sebe, puni smo samopouzdanja i biće to odlična utakmica. Svesni smo da dobra odbrana donosi pobede. nam da moj kolega Ćus Mateo želi da osvoji drugu uzastopnu titulu. Poslednji sam trener koji je vezao dve titule u Evroligi, pa će mi to biti dodatna motivacija da sprečim kolegu da ponovi moj uspeh."

Pravdu na utakmici između Reala i Panatinaikosa u finalu deliće Portugalac Fernando Roča kao glavni arbitar, a pomagaće mu srpski sudija Ilija Belošević i Francu Mehdi Difala.

Podsetimo, finale F4 je na programu od 20 časova, dok je utakmica za treće mesto između Olimpijakosa i Fenerbahčea od 17 časova.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

19 h

Novo Sport Video Menu