Koliko su bezbedni srpski akva-parkovi?

Kada počnu letnje vrućine, akva-parkovi su za mnoge ljude u Srbiji jedina osvežavajuća zamena za more. Ipak, nijedan od pet akva-parkova, koliko ih trenutno postoji u Srbiji, nema sertifikat o bezbednosti.

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

19:14

Default images

To ne znači da ovi objekti nisu bezbedni, ali iz akreditovanog kontrolnog tela poručuju da je sertifikat o bezbednosti neophodan kako bi ovi zabavni sadržaju dobili upotrebnu dozvolu.

Bezbednost je na prvom mestu, kažu u jagodinskom akva-parku, prvom koji je otvoren u Srbiji. Upozorenja i uputstva jasno su istaknuta. Tvrde da su povrede retke i uglavnom posledica nepažnje, ali i da su svi koji plate kartu osigurani. Upotrebnu dozvolu za bazene dobili su od gradskog odeljenja za urbanizam.

“Za sada, a ovo je osma godina rada akva-parka, nijedna državna institucija ili komisija nije dolazila da obiđe akva-park u pogledu bezbednosti. Ali to nama nije ni potrebno, svi naši tobogani i bazenska oprema imaju ateste od proizvođača sa garancijom”, izjavio je za B92 Zoran Gligorijević, dikrektor Akva-parka Jagodina

Međutim, u agenciji “Arhitekton”, akreditovanoj od strane države za kontrolu dečijih igrališta i drugih zabavnih sadržaja, tvrde da atesti proizvođača nisu dovoljni.

Da bi se dobio sertifikat o bezbednosti potrebno je proveriti da li je oprema ugrađena kako treba i da li je u skladu sa domaćim standardima.

“Sertifikat se izdaje isključivo za objekat koji ispunjava odgovarajuće standarde. Ispunjenost standarda SRPS EN 1069-1, koji se odnosi na vodene parkove, se proverava kroz kontrolu konkretnog objekta, i to po pravilu pre stavljanja objekta u upotrebu. Zakon koji upućuje na obaveznu sertifikaciju javnih sadržaja je Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda”, objašnjava arhitekta Marko Stojlić.

U ovom kontrolnom telu kažu i da nijedan državni organ nije u obavezi da vrši kontrolu ovakvih sadržaja, ali da su inspekcije dužne da proveravaju da li ovakvi objekti javne namene imaju potrebnu dokumentaciju, među kojima je i sertifikat o bezbednosti.

Kakva su vaša iskustva sa bazena u Srbiji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: