Među tri najbolje destinacije za jedrenje se našla i ova zemlja iz regiona

Zizoo, globalni lider u iznajmljivanju brodova za odmor, objavio je ključne tržišne podatke koji pokazuju da je skoro 30% svih rezervacija kompanije Zizoo 2022. napravljeno u Hrvatskoj, a slede Grčka i Španija.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2022.

20:40

Među tri najbolje destinacije za jedrenje se našla i ova zemlja iz regiona
Foto:Shutterstock/Ajan Alen

Najveći priliv nautičara imale su marine Kaštela i D-Marin Dalmacija, među više od 60 njih u Hrvatskoj, a slijede marine Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir i Mandalina.

Hrvatska, koju često nazivaju zemljom hiljadu ostrva, spoj je hiljadugodišnje istorijskog i kulturnog nasleđa, vrhunske gastronomije kao i nestvarnih prirodnih lepota. Netaknuta priroda Hrvatske ne može čovjeka ostaviti ravnodušnim. Raznolikost flore i faune i prirodne ljepote stvorile su 20 nacionalnih parkova i parkova prirode koji su rasprostranjeni po cijeloj Hrvatskoj. Pet od njih se nalazi uz more i najbolje ih je istražiti brodom.

Privlačnost istorijskog i kulturnog nasleđa, vrhunske gastronomije i prirodnih obalnih pejzaža u kombinaciji sa aktivnom nautičkom industrijom privlače i iskusne nautičare i početnike.

Ne postoje dva ista dana kada brodom istražujete hrvatsku obalu, dok nautičari istražuju skrivene dragulje, daleko od gužve. Sa oko 2.500 sunčanih sati godišnje, Hrvatska je jedna od najsunčanijih i najtoplijih mediteranskih zemalja – zime su blage, ljeta duga, a sezona jedrenja traje od maja do oktobra, što je idealno za sve ljubitelje nautike.

"Hrvatska je omiljena destinacija nautičara otkad znam za sebe", rekao je Sinan Mašović, finansijski direktor i suosnivač platforme Zizoo. "Takođe, može se pohvaliti jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u celom svetu i smatra se najnaprednijim tržištem za nautički turizam, premašujući boravak u hotelima za 20 odsto, što je povećanje od 87 odsto u odnosu na 2021. godinu."

Ove godine su rezervacije u Hrvatskoj činile 28 odsto ukupnog broja rezervacija, a slede Grčka (20 odsto), Španija (17 odsto) i Italija (14 odsto). Godinu dana ranije Španija je bila na drugom, a Grčka na trećem mestu. Takođe, raste interesovanje za Karibe, koji imaju savršeno vreme tokom cele godine i koji su idealni za zimski odmor. U Evropi, nautička sezona se može uživati skoro tokom cele godine na španskim Kanarskim ostrvima.

U Hrvatskoj će najverovatnije ploviti nautičari iz Nemačke, Austrije, Italije i Velike Britanije. Takođe, naglo je povećan broj posetilaca iz SAD koji biraju Hrvatsku, što je delom posledica opšteg postpandemijskog povećanja potražnje za odmorom na brodu.

Raspon mogućnosti jedrenja u Hrvatskoj je bez premca zahvaljujući modernoj floti i iskusnim lokalnim posadama za one koji traže opuštajući, luksuzni odmor s posadom ili novu avanturu za iskusne nautičare. Prema poslednjim podacima sa platforme Zizoo, cena iznajmljivanja čamca za jednu osobu na nedelju dana je ispod 600 evra, a prosečno vreme provedeno na brodu je pet dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: